KNMG
Zorgstelsel en verzekeraar doorgelicht
Op 9 juni jl. organiseerde het KNMG-district Groot Gelre een workshop met als titel 'Zorg-stelsel en verzekeraar doorgelicht'. Meer dan 100 artsen namen deel aan deze workshop. De hoge opkomst geeft duidelijk aan dat onder artsen veel vragen leven over de stelselherziening en dat de behoefte aan overzicht over en inzicht in de achtergronden van de veranderingen groot is. Veel KNMG-districten zijn met medewerking van KNMG-landelijk het afgelopen voorjaar actief geweest om in deze behoefte van de achterban te voorzien. Door het hele land zijn op districtsniveau lezingen en debatavonden voor artsen georganiseerd.
Voor meer verdieping in de materie bestaat de mogelijkheid voor KNMG-districten om een 'kant en klare' workshop bij KNMG-landelijk te 'bestellen'. KNMG-district Groot Gelre heeft als eerste district hiervan gebruikgemaakt.
Onder leiding van Michiel Wesseling, beleidsmedewerker Stelsel & Kwaliteit van de KNMG, werd tijdens de workshop in Groot Gelre gediscussieerd over de visie van de artsenorganisatie ten aanzien van de nieuwe zorgverzekeringswet. Wesseling gaf een overzicht van de stand-punten van de KNMG en gaf inzicht in de onderliggende argumenten. Enkele kritische reac-ties op de standpunten, zoals dat de KNMG voor eigen betalingen is (overigens niet voor de huisartsenzorg) en tegen acceptatieplicht voor aanvullende verzekeringen, bleken na uitleg van de argumenten grotendeels te zijn verdwenen. Verder werd uitgebreid toelichting gegeven op het nieuwe zorgverzekeringssysteem. Wesseling presenteerde onder andere een overzicht van elementen uit het ziekenfonds en particuliere verzekeringen die wel en niet worden over-genomen in de nieuwe wet.
Aan de hand van een checklist werd het perspectief van de zorgverzekeraar bij zorgvernieu-wing toegelicht. Hieruit bleek dat de verzekeraar niet voornamelijk geïnteresseerd is in kos-tenbesparingen, maar dat deze vooral kwaliteit en financieel rendement wil. De oefening om vanuit het perspectief van de verzekeraar een voorstel voor zorgvernieuwing te beoordelen, werd door de aanwezige artsen zeer gewaardeerd. Deze oefening geeft inzicht in hoeverre een voorstel meer of minder kans heeft op een positieve beoordeling. Uit ervaring bleek ook dat de accountmanagers die de contacten met artsen onderhouden, vaak positief zijn over zorg-vernieuwingsprojecten. Dat de financiering dan toch niet rondkomt, komt omdat zij vaak maar voor één ziekenfondsverstrekking financieel verantwoordelijk zijn. "Laat u bij contact met een zorgverzekeraar coachen door de medisch adviseur van deze verzekeraar", adviseert Wesseling.
Laatst gewijzigd: 04-08-2005