Gerechtelijke organisatie

School bood hoogbegaafde leerling voldoende begeleiding

Dordrecht, 3 augustus 2005 â De rechtbank te Dordrecht heeft de vorderingen van een hoogbegaafde leerling en diens ouders tegen de Christelijke Scholengemeenschap Oude Hoven afgewezen.

De klachten van de eisers in deze zaak komen er op neer dat zij vinden dat aan de leerling gelet op zijn hoogbegaafdheid, onvoldoende passend onderwijs en begeleiding is geboden door de Scholengemeenschap. De vorderingen betreffen de kosten die gemaakt zijn voor extra schoolboeken, extra ouderbijdrage, inhuren van deskundigen, kosten voor een privé-school, kosten rechtsbijstand, reiskosten en Informatie Beheer Groep en immateriële schade. Daarnaast lijdt de leerling inkomensschade.

De school betwistte de hoogbegaafdheid van de leerling maar de rechtbank stelt vast dat die voldoende uit een test is gebleken. De school heeft volgens de rechtbank echter wél voldoende maatregelen getroffen om de leerling extra te begeleiden. Ook stelt de rechtbank vast dat de school inmiddels beleid op dit punt heeft ontwikkeld. Een dergelijk beleid waartoe de school overigens niet verplicht kan worden, kan de civiele rechter slechts marginaal toetsen en het beleid van de school kan een dergelijke toets volgens de rechtbank doorstaan. Het maakt voor de leerling overigens niet uit of de maatregelen om hem passend onderwijs te geven nu gebaseerd waren op beleid of ad hoc waren genomen. Het ontbreken van beleid heeft de leerling geen schade berokkend.

LJ Nummer

AU0376

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl Datum actualiteit: 4 augustus 2005 Naar boven