Politie Hollands Midden

Datum: 4 augustus 2005

Regio Politie waarschuwt voor ongewenste bezoekers of oplichters

Politie Hollands Midden waarschuwt voor oplichterspraktijken. De rechter moet uiteraard de zaken nog op strafbaarheid beoordelen. Toch vindt de regiopolitie het belangrijk haar inwoners al op dit moment te wijzen op de toegepaste werkwijzen.

De politie adviseert niet onmiddellijk in te gaan op aanbiedingen van onbekenden die aan particuliere woningen worden aangeboden. Dit kan gaan om dakbedekkingwerkzaamheden, scharenslijpen of bijvoorbeeld het opknappen van tuinen. Bovendien adviseert de politie zéker geen onmiddellijke aanbetaling aan de deur te doen om korting te verkrijgen. De politie wijst erop dat pas door vergelijking van offertes een juist beeld kan worden verkregen van het eventuele noodzakelijke onderhoud en een reëel kostenplaatje.

Aanhoudingen na oplichting bij dakbedekking

De politie van Oegstgeest heeft een onderzoek ingesteld naar de mogelijke oplichting door twee dakbedekkers die een wel erg hoge rekening presenteerden. Het tweetal was dinsdag 26 juli aan de deur gegaan bij een woning aan de Hofdijck. De 87 jarige bewoner werd gewezen op het feit dat zijn dakbedekking een reparatie moest ondergaan. Dit zou een rekening met zich meebrengen van ongeveer 6.000 Euro. De Oegstgeestenaar wilde, om een voorgesteld korting te verkrijgen, een aanbetaling doen. Door een storing bij de pinautomaat is het niet zo ver gekomen. De mannen zouden maandag terugkomen om de reparatie af te maken en het geld te innen. Toen de man even later geld uit zijn portemonnee miste rook hij onraad en seinde de politie in. Uit het door de politie ingestelde onderzoek bleek dat áls er al een reparatie nodig was dit hooguit 800 Euro zou mogen kosten. Bovendien was er op het dak van de Oegstgeestenaar geen reparatie uitgevoerd. Afgelopen maandag werden de twee Doetinchemmers die zich op de Hofdijck meldden tot hun verrassing opgewacht door de politie. De 21 en 24 jarige mannen werden aangehouden voor verdenking van oplichting en diefstal. De 21 jarige man bleek niet met het voorval van 26 juli van doen te hebben gehad en is maandag weer in vrijheid gesteld. Bij de 24 jarige man werd 400 Euro inbeslaggenomen. Uit onderzoek is gebleken dat bij drie woningen elders in het land exact dezelfde werkwijze was toegepast. De verdachte heeft inmiddels de diefstal en oplichtingen bekend. De politie verwacht in deze zaken binnenkort nog een mededader te kunnen aanhouden.

Aanhouding kaartverkopers voor 'goede doelen' De Sassenheimse politie hield 26 juli aan de Kerklaan in Sassenheim vier mannen en een vrouw aan. De vijf uit Utrecht en met de leeftijd van 18 tot en met 23 jaar verkochten wenskaarten aan de deur. Zij beschikten niet over een geldige ventvergunning. Bovendien verklaarden zij de kaarten te verkopen voor goede doelen. Bij navraag bij die charitatieve instanties bleek echter dat er nooit geld door de verdachten is overgemaakt. Vier van de verdachten werden na hun verhoor in de loop van de nacht weer op vrije voeten gesteld. De 23-jarige verdachte heeft bekend. De politie kwam de groep op het spoor dankzij een bewoner die het één en ander niet vertrouwde en de politie belde. Om dergelijke oplichting te voorkomen is het wenselijk de ventvergunning te controleren aan de hand van een geldig legitimatiebewijs.

Overige oplichtingen

In juni kreeg Politie Hollands Midden tevens meldingen van het afleveren van nep-pakketjes. De leverancier lichtte de bewoners op door pinpasjes te verwisselen. In juli kreeg politie Hollands Midden tien meldingen binnen van babbeltrucs. Engelstalige bellers probeerden toen tevergeefs, onder het mom van een felicitatie met een gewonnen reis, creditcardgegevens in handen te krijgen.

De politie heeft overigens ook aangiften binnengekregen van gedupeerden van wie een geldbedrag van hun bank/ girorekening zonder hun toestemming is afgeschreven. Het vermoeden bestaat dat zij ooit hun naam en geboortedatum hebben gegeven aan colporteurs of collectanten waarbij sprake was van het geven van een machtiging. Door de cijferreeks van de geboortedatum te combineren kwam men vermoedelijk achter de pincode van de rekeninghouder en ging men aan het telebankieren. De genoemde zaken zijn in onderzoek bij de politie maar hebben tot dusver nog niet geleid tot aanhouding van de verdachten.

Lisse Vrouw lastiggevallen

De politie heeft woensdag 3 augustus, rond 20.30 uur, een melding gekregen over een voorval aan de Heereweg. Een 26-jarige Lissese werd door twee onbekende jongens lastiggevallen. Ter hoogte van het gemeentehuis werd ze door hen aangesproken, betast en beledigd. De vrouw wist zich van het tweetal te ontdoen door één van hen een vuistslag te geven. Ze zijn mogelijk met een bromfiets vertrokken. De vrouw heeft daarna aangifte gedaan en de politie verzoekt getuigen zich te melden.

Leiden Beschonken bromfietser onderuit De politie heeft op woensdag 3 augustus, rond 18.15 uur, een 29-jarige Leidenaar aangehouden op de Oude Herengracht. De man was met zijn bromfiets tegen een geparkeerde auto opgereden en is ten val gekomen. Een getuige wilde de man helpen, maar de man reageerde heel agressief. De politie was inmiddels ingelicht en rook een alcohollucht bij de man. Hierop is hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. De man had geen zin om mee te gaan en beledigde en bedreigde de agenten onderweg naar het bureau. Op het bureau bleek zijn hoofdwond van dusdanige aard te zijn dat hij naar het ziekenhuis is overgebracht. In het ziekenhuis is bloed afgenomen om het alcoholpromillage vast te kunnen stellen. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Leiden Inbraak in woning In een woning aan de Stationsplein is in de nacht van woensdag 3 op donderdag 4 augustus ingebroken. Uit de woning zijn bankpassen, een jas, een tas en elektronisch apparatuur meegenomen. De bewoonster, een 24-jarige Leidse heeft aangifte gedaan, zij lag tijdens de inbraak te slapen. Toen zij 's ochtends wakker werd stond de deur van haar woning open. De politie stelt een onderzoek in.

--- einde berichten ---

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459326

---- --


Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326