Dienstenbond CNV

Wat je niet hebt, kun je ook niet mislopen
04-08-2005

CNV Dienstenbond begrijpt niks van de opstelling van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL). Dat zegt het onverteerbaar te vinden dat supermarkten een dag omzet mislopen, omdat zij zondags niet open mogen zijn. Dit in tegenstelling tot concurrerende winkels in vooral binnensteden en op toeristische plekken die wel klanten kunnen trekken. CNV Dienstenbond-bestuurder Richard Leloux stelt echter dat je niets kunt mislopen wat je niet hebt. ,,Bovendien zegt het CBL namens alle supermarkten te spreken. Wij betwijfelen dat zeer. Heel veel ondernemers zitten niet te wachten op een zondagsopening. Die zijn blij met hun dag rust.

Daarnaast denkt Leloux dat er alleen sprake zal zijn van verschuiving van consumentengedrag, maar zeker niet dat een dag extra open ook extra dag omzet opbrengt. ,,De huidige winkeltijdenwet heeft het mogelijk gemaakt om bijvoorbeeld in de avonden langer open te zijn. Aanvankelijk maakten veel supermarkten hier gebruik van. Maar inmiddels is dat in heel veel gevallen al fors teruggedraaid. De kosten bleken hoger dan de opbrengsten.

Ook het veiligheidsvraagstuk zal extra aandacht vragen, voorziet Leloux. ,,Als er in een winkelstraat of winkelcentrum alleen sprake is van een supermarkt die open is, dan zal het overvalrisico voor die winkel toenemen. Ook dit leidt tot extra kosten en personeelsinzet.

Bovendien stelt CNV Dienstenbond dat de zondag een zeer bijzondere werkdag is en blijft. De gemiddelde Nederlander vindt werken op zondag geen normale zaak, maar een bijzondere aangelegenheid. Dat moet volgens het CNV ook zo blijven. Leloux: ,,De meeste werkgevers zijn het daar zelf ook mee eens. In de CAO hebben we immers afgesproken dat werken op zondag extra wordt beloond. Nu lijken sommige werkgevers ineens toch geen oog te hebben voor werknemersbelangen, doch willen ze alleen eurotekens zien.

HOOFDDORP, 04-08-2005

Voor nadere informatie
Richard Leloux, bestuurder, tel: 06-20471891
Jeroen Tjepkema, communicatie, tel: 06-20005272