Gemeente Beuningen


Controle erfgrenzen
Vorig jaar is de gemeente begonnen met een project om een einde te maken aan het oneigenlijk gebruik van openbaar groen door derden en uitbreiding van tuinen op gemeentegrond. Gestart werd in de wijk Duivenkamp. Daar is in kaart gebracht waar deze illegale situaties voorkomen en hoe ze moeten worden opgelost. Waar heeft de gemeente op gelet? Hierbij kunt u denken aan overhangende beplanting, opslag van materiaal op openbare terreinen, afrasteringen die op gemeentegrond in plaats van particuliere grond staan, te brede uitritten of paadjes of verhardingsmateriaal in de berm of een gedempte greppel.

Werkwijze
De wijkinspecteur heeft bij afwijkingen zorgvuldig onderzocht of er wel sprake is van een illegale situatie. Hij is de wijk in geweest en heeft al enige huishoudens met een afwijking een brief gestuurd of is langsgekomen voor een gesprek. Gezamenlijk wordt naar een oplossing gezocht.

Verkoop grond
In een aantal gevallen is de gemeente bereid een stuk(je) grond te verkopen aan een particulier. Particulieren die zich vrijwillig melden kunnen de grond dan kopen tegen 50% van de taxatieprijs. De taxatieprijs wordt gebaseerd op de meest recente WOZ-taxatie. Bij melding ná 31 december 2005 of géén melding wordt 100% van de taxatiewaarde in rekening gebracht. Vrijwillig melden kan dus veel kosten besparen. De kosten voor de overdracht bij de notaris worden gedeeld door de gemeente en de koper.
Een verzoek tot aankoop van de grond moet voor 31 december 2005 schriftelijk bij de gemeente zijn ingediend. Het college bepaalt per aanvraag of de grond verkocht kan worden.

Zelf controleren
Bij de afdeling Landmeten van de gemeente kunt u langskomen om de grootte van de afwijkingen of vermoedelijke afwijkingen te laten bepalen. Dit kan, na afspraak, op elke woensdagochtend. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Huurwoningen
De gemeente controleert ook op oneigenlijk gebruik van gemeentegrond bij huurwoningen. Bewoners van huurwoningen (bijvoorbeeld van Standvast Wonen) kunnen geen grond kopen. Wel kunnen Standvast Wonen en de gemeente afspraken maken over eventueel gebruik. Meer informatie kunt u krijgen bij de gemeente.

Vragen
Heeft u nog vragen over dit project dan kunt u contact opnemen met onze Inspecteur schone woonomgeving de heer G. Bronsteede, telefoonnummer 024 - 678 08 91. U kunt een afspraak maken op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 8.00-12.00 uur en 14.00 - 15.00 uur.