Socialistische Partij

Compenseer administratieve kosten stelselwijziging

04-08-2005 * Minister Hoogervorst moet voor alle Nederlanders de administratieve kosten compenseren die gepaard gaan met de wijziging van het ziektekostenstelsel. Dit stelt de SP in reactie op de aankondiging dat de premies geen 1100 euro maar 1300 euro per jaar gaan kosten, omdat in eerdere berekeningen de extra administratiekosten niet waren meegenomen.

Verzekeraars moeten ook de administratiekosten voor de polis berekenen, zegt directeur Visser van ambtenarenverzekeraar IZA. De minister gaat volgens haar uit van de premie die nodig is om de totale zorgkosten te betalen. Maar verzekeraars hebben ook uitgaven voor administratie in de overgang naar het nieuwe zorgstelsel.

Het kabinet heeft toegezegd de voor lagere inkomens de premiestijgingen te compenseren, maar de SP wil dat ook voor de midden- en hogere inkomens de honderden euro's extra administratiekosten worden gecompenseerd. Tweede-Kamerlid Arda Gerkens: "De meeste mensen hebben al grote moeite met de gigantische premiestijging die was aangekondigd. Het zou een kwalijke zaak zijn als blijkt dat de meeste huishoudens er nog eens honderden euro's meer op achteruit gaan, dan al was voorzien."

"Een nog hogere premie verkleint ook de kans dat mensen zich aanvullend kunnen verzekeren, terwijl dat door het smallere basispakket eigenlijk wel nodig is. Compensatie is daarom ook een volksgezondheidskwestie."