Gemeente Den Helder

04-08-2005 Kastanjebomen lijden aan mysterieuze ziekte
Een mysterieuze aantasting van paardenkastanjebomen verspreidt zich momenteel razendsnel over Nederland. In de zomer van 2002 kwamen de eerste meldingen binnen en sinds 2004 worden paardenkastanjes in bijna heel Nederland aangetast. Ook in Den Helder heeft deze ziekte al toegeslagen. Jongere bomen zijn overigens kwetsbaarder dan oudere en dikkere bomen.
Als de boom is besmet met deze zogenoemde bloedingsziekte komen kleine roestbruine vlekken op de stam. Deze vlekken verspreiden zich snel over de rest van de stam en takken. Uit de vlekken druipt na enige tijd een donkerrode stroperige vloeistof. In de nazomer drogen de vlekken op en er ontstaan ruwe zwarte korsten. In een latere fase laat de bast los en komt de stam bloot te liggen. Daardoor wordt de boom uiterst kwetsbaar voor allerlei schimmels en insecten. In het laatste stadium verdroogt de bast tussen de vlekken, rondom de stam, en sterft de boom.
Internationale wetenschappers speuren, ondersteund met subsidie van het ministerie van Landbouw, naar de oorzaak en de aanpak van deze mysterieuze kastanjebomenziekte. In de gemeente Den Helder inventariseren we op dit moment alle paardenkastanjebomen voor een landelijk onderzoek naar deze kastanjeziekte.
Meer informatie over deze kastanjeziekte kunt u vinden op: www.kastanjeziekte.wur.nl