Gemeente Haaksbergen

Kwaliteitsimpuls voor vijver Scholtenhagen

De vijver Scholtenhagen krijgt naast een complete herinrichting ook een stevige kwaliteitsimpuls. De gemeente start in oktober met de werkzaamheden. De vijver wordt dan uitgebaggerd. Hierdoor wordt het water schoner en neemt de kans op ziektes af. In de oevers komt dan de verwijderde baggerspecie. De specie kan vervolgens weer dienen als ondergrond voor beplanting en incidentele terreinverhogingen. Dankzij deze unieke combinatie bespaart de gemeente op de totale uitvoeringskosten.

De vijver Scholtenhagen krijgt een flinke opknapbeurt. In 2002 is het waterschap Regge en Dinkel begonnen om in overleg met verschillende Twentse gemeenten wateren aan te pakken waaronder ook de vijver Scholtenhagen. In eerste instantie is alleen gesproken over uitbaggeren. Dit houdt in dat alle aanwas dat niet in de vijver hoort er wordt uitgehaald (onderhoudsbaggeren) en vervolgens weggebracht. Omdat uit onderzoek blijkt dat de baggerspecie van goede kwaliteit is, heeft de gemeente besloten om deze juist ter plekke te gebruiken voor de inrichting van de vijver en het gebied erom heen. Hierdoor hoeft de specie niet over de weg getransporteerd te worden en dit scheelt in de kosten. De verwijderde grond wordt overigens niet alleen gebruikt voor de oevers. Aan de noord-oostzijde komt een ongeveer drie meter hoge terp. Ook komen er waterplanten, riet en andere oeverbeplanting aan de zuidzijde. Hierdoor oogt de vijver natuurlijker. Voor deze grootschalige opknapbeurt vraagt de gemeente een subsidie aan bij de Provincie.

Informatiebijeenkomst
Voor omwonenden organiseert de gemeente nog een informatiebijeenkomst om uitleg te geven over de werkzaamheden en om het plan te presenteren. Tijdens deze bijeenkomst kunnen inwoners schetstekeningen van de toekomstige vijver en diverse voorbeeldfoto's van wateren uit Twentse gemeenten bekijken. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden in januari 2006 afgerond zijn. Tot die tijd is de vijver gesloten voor bezoekers.