Gemeente Waterland


In 2002 is een ambulancestandplaats geopend in Monnickendam. Er is echter niet dag en nacht een ambulance aanwezig, waardoor in spoedgevallen de ambulance vaak niet binnen de gestelde 15 minuten op de plaats van bestemming is. In 2004 was dit in 18% van de gevallen. Een percentage dat het College van B&W Foto: ambulance , maar ook de provinciale CDA-fractie verontrust. Daarom heeft het CDA Gedeputeerde Staten onlangs om opheldering gevraagd.

Oorzaak overschrijding 15 minutengrens
De meldkamer en de ambulancediensten onderzoeken momenteel de oorzaken van de overschrijding van 15 minuten. Gedeputeerde Staten en de zorgverzekeraars hebben hier vorig jaar op aangedrongen. Wat betreft de eerste 5 maanden van 2005: van de 150 spoedritten naar een locatie in de gemeente Waterland, heeft de rit in 37 gevallen meer dan 15 minuten geduurd (bijna 25%). Voor de regio in het geheel lag dit percentage op 6,7%. De ambulance kan vanaf Monnickendam ruim binnen 13 minuten de gehele gemeente bereiken. Gedeputeerde Staten concludeert dat de ambulance in veel gevallen dus van te ver moest komen. De precieze oorzaken worden nog onderzocht.

Overschrijding acceptabel?
Gedeputeerde Staten vindt dat er in een regio voldoende ambulances paraat moeten staan en heeft hier ook op aangedrongen bij het College tarieven gezondheidszorg (kent geld toe aan ambulancezorg). Er is hier toen echter geen geld voor beschikbaar gesteld. Het College tarieven gezondheidszorg heeft in juni wel 2.405.000,- voor de ambulancezorg gereserveerd uit extra financiële middelen voor de provincie Noord-Holland. Er zijn echter voorwaarden aan deze bijdrage gesteld. Zo moet er een plan van aanplak komen van de Regionale Ambulance Voorziening (RAV). Dit plan is inmiddels ingeleverd. In dit plan zijn verschillende maatregelen opgenomen. Eén van die maatregelen is om een nachtelijke parate dienst in Monnickendam beschikbaar te stellen. Dit betekent dat er dan 24 uur per etmaal een ambulance gestationeerd is in Monnickendam. Het College tarieven gezondheidszorg moet dit plan van aanpak nog goedkeuren.

De gemeente vraagt zelf ook regelmatig aandacht voor de ambulanceproblematiek bij de verschillende betrokken instanties. Op www.noord-holland.nl vindt u meer informatie over de ambulancediensten in Waterland en de rest van de regio.