Atradius

Rusland betaalt Nederland EURO 199 miljoen

Als gevolg van ondermeer de hogere inkomsten uit olie heeft Rusland aan Nederland gevraagd om een substantieel deel van haar schuld vervroegd te mogen aflossen. Het Ministerie van Financien en Atradius hebben daarmee ingestemd en een bedrag van Euro 199 miljoen is intussen ontvangen.

De Russische schuld aan Atradius komt voort uit claims die Atradius in het verleden heeft uitbetaald aan Nederlandse exporteurs omdat Rusland in gebreke bleef met betalen. Desbetreffende exporteurs hadden hun vorderingen tegen non-betaling verzekerd bij Atradius Dutch State Business, die op haar beurt het risico weer volledig had herverzekerd bij het Ministerie van Financien. De vervroegde aflossing gaat dan ook naar het Ministerie van Financien en de betrokken verzekerden.

Reeds in mei jongstleden had Rusland een akkoord getekend met de Club van Parijs crediteuren. De Club van Parijs is een informele Club van crediteuren, waaronder Nederland. In totaal zal Rusland aan die crediteuren circa 15 miljard dollar eerder terug betalen. Het aandeel van Nederland in de vervroegde aflossing bedraagt circa 1,7%.