Uitspraken in de media Raad van State

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State maakt iedere woensdag om 10.15 uur de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) openbaar. Per week zijn dat er gemiddeld vijftig. De persvoorlichters maken voor de media een selectie. Deze selectie wordt iedere maandagmiddag om 14.00 uur op deze pagina gepubliceerd. De selectie is uiteraard subjectief. Zo kan een niet geselecteerde uitspraak, bijvoorbeeld lokaal, toch de aandacht trekken.

Een overzicht van alle uitspraken die woensdag openbaar wordt gemaakt, verschijnt op maandagmiddag om 14.00 uur onder 'ACTUEEL' - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken'. Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures zie 'Persvoorlichting'.

Voor de volledige tekst van de uitspraak kunt u op woensdag vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken.
* 200402809/1
Beroep van onder meer de Vereniging Zeeuwse Milieufederatie, het college van B&W van Goes en Belangenvereniging Aanwonenden Spoorlijn tegen de vaststelling door de minister van Verkeer en Waterstaat van het Tracébesluit Sloelijn. Dit besluit maakt deel uit van het project Optimalisatie Railontsluiting Sloe. Dit project heeft als doel de railontsluiting van het Sloegebied (het havengebied van Vlissingen-Oost) te verbeteren. Het Tracébesluit Sloelijn legt het horizontale en verticale tracé van de nieuw aan te leggen Sloelijn vast tussen de havenspoorlijn van het Sloegebied en aantakking op het bestaande hoofdspoor Vlissingen-Roosendaal. Op 29 december 2004 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State al voor een deel uitspraak gedaan in dit geschil (zaaknummer 200402809/1a). Toen is geoordeeld welke beroepen ontvankelijk en niet-ontvankelijk waren. Beoordeling van de ontvankelijke beroepen is toen aangehouden en de Stichting advisering Bestuursrechtspraak heeft hierna nader onderzoek verricht en een deskundigenbericht uitgebracht. Op 30 mei jl. zijn deze beroepen op een zitting van de Afdeling bestuursrechtspraak behandeld. Op 3 augustus 2005 doet de Raad van State definitief uitspraak.


* 200408550/1
Beroep van de Werkgroep Natuurlijk Zeist-West en de Stichting Milieuzorg Zeist en omstreken tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan Het slot en omgeving van de gemeente Zeist. Met het bestemmingsplan komt er een actuele juridisch-planologische regeling voor het gebied rondom het Slot Zeist. Het gebied telt een groot aantal monumentale gebouwen en is gelet op de monumentale lanenstructuur van grote cultuurhistorische en landschappelijke waarde. Een groot deel van het gebied is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Volgens beide groeperingen worden de cultuurhistorische en landschappelijke waarden met het bestemmingsplan nog onvoldoende beschermd.


* 200408676/1
Hoger beroep naar aanleiding van de boete die het Commissariaat voor de Media heeft opgelegd aan SBS Broadcasting B.V. vanwege sluikreclame tijdens de live-uitzending van voetbalwedstrijden in het kader van het Ajax 2001-toernooi. Het Commissariaat verwijt SBS dat zij met het in beeld brengen van elektronische reclameborden van ABN AMRO, Radio 538, LAVOR en Ticketbox het publiek heeft willen bewegen tot het afnemen van hun diensten of hun producten. De rechtbank in Amsterdam heeft in september 2004 een eerder beroep van SBS tegen de boete gegrond verklaard. De rechtbank heeft onder meer geoordeeld dat het Commissariaat ten onrechte heeft geconcludeerd dat SBS bewust reclame heeft gemaakt en de Mediawet heeft overtreden. Het Commissariaat voor de Media is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200408865/1
Beroep van zowel Greenpeace Nederland als de Elektriciteits-Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ) tegen de vergunning die de ministeries van VROM, Economische Zaken en Sociale Zaken hebben verleend voor het veranderen van de kernenergiecentrale in Borsele. De ministeries hebben vergunning verleend voor het verhogen van de toegestane verrijkingsgraad van de gebruikte splijtstof van 4% naar 4,4% en tevens voorgeschreven dat EPZ financiële zekerheid stelt ter dekking van de kosten die voortvloeien uit het buiten gebruik stellen en ontmantelen van de centrale. EPZ is van mening dat voor het stellen van deze financiële zekerheid geen juridische basis is. Greenpeace heeft onder meer als bezwaar aangevoerd dat de veiligheid van de staat, vanwege dreiging van terrorisme, in het geding is. Ook is Greenpeace tegen de verhoging van de verrijkingsgraad, omdat dit gevolgen heeft voor de opwerking van splijtstof in Frankrijk en het transport dat met de opwerking gepaard gaat. Greenpeace wijst in het bijzonder op de lozingen van radioactief afvalwater als restproduct van het opwerkingsproces. Volgens de ministeries leidt de verhoging van de verrijkingsgraad er juist toe dat er minder afval vrijkomt en de kosten worden verlaagd.


* 200409361/1
Hoger beroep over de ontheffing die de minister van LNV op grond van de Flora- en Faunawet heeft verleend voor het aanleggen van een tankstation aan de Transformatorweg in stadsdeel Westerpark in Amsterdam. Op grond van de Flora- en Faunawet is het verboden om beschermde diersoorten te verontrusten en is het verboden om voortplantings- en rustplaatsen van dieren te verstoren. Het ministerie heeft ontheffing van dit verbod verleend voor onder meer groene kikkers, bosmuizen en egels en heeft besloten dat een ontheffing voor de rugstreeppad niet nodig is. De plaats waar het toekomstige tankstation is gepland, grenst aan één vindplaats van de rugstreeppad (een vijver aan de rand van het terrein), maar volgens het ministerie kan deze poel gewoon blijven bestaan. Omdat deze poel niet hoeft te verdwijnen, is er ook geen ontheffing nodig, aldus het ministerie. De "Stichting De Groene Reael" is het niet eens met deze redenering en heeft in een eerder beroep in oktober 2004 gelijk gekregen van de rechtbank in Amsterdam. Het stadsdeel is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het stadsdeel is van mening dat de bij de rechtbank gevolgde procedure niet voldoet aan de eisen van een goede procesorde.


* 200410409/1
Beroep tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan Herziening aanvullende regeling prostitutiebedrijven van de gemeente Woerden. De gemeenteraad van Woerden wil met het bestemmingsplan de vestiging van seksclubs uitsluiten, met uitzondering van een bestaande seksclub aan de Pottenbakkersweg in die gemeente. Onder andere het bedrijf Egam-Woerden B.V. is tegen de legalisering van de seksclub aan de Pottenbakkersweg. Het bedrijf vindt het bestemmingsplan in strijd met het provinciale en gemeentelijke prostitutiebeleid. De provincie heeft echter ingestemd met de keuze van de gemeenteraad voor de locatie op het bedrijventerrein. De sociale veiligheid voor werknemers en bezoekers van de seksclub is volgens de provincie op deze locatie geen probleem.


* 200500067/1
Hoger beroep over de afwijzing door de burgemeester van Cromstrijen van het verzoek van een oud-wethouder van die gemeente om openbaarmaking van een deel van het verslag van het seniorenconvent van februari 2003. Het seniorenconvent bestaat uit de burgemeester en de fractievoorzitters en wordt bijeengeroepen op het moment dat de burgemeester vertrouwelijke zaken met de fractievoorzitters wil voorbespreken vóór deze op de raadsagenda op te voeren. De burgemeester zou zich tijdens dit convent hebben uitgelaten over de oud-wethouder, die destijds nog in functie was, en zijn functioneren. Kern van het geschil is de vraag of het verzoek betrekking heeft op informatie uit documenten, die zijn opgesteld ten behoeve van intern beraad en of de opvattingen van de burgemeester moeten worden aangemerkt als persoonlijke beleidsopvattingen. Ja, vindt de burgemeester en hij heeft het verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur afgewezen. De rechtbank in Dordrecht heeft in november 2004 een eerder beroep van de oud-wethouder ongegrond verklaard. De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelt nu in hoger beroep.


* 200500581/1
Hoger beroep over de afwijzing door het college van B&W van Amersfoort van het verzoek van de fractievoorzitter van de Burger Partij Amersfoort om openbaarmaking van een rapport in de kwestie tussen een vastgoedbedrijf en de gemeente Amersfoort. Tussen het vastgoedbedrijf en de gemeente bestaat een conflict. Het bedrijf zou een schadevergoeding eisen omdat de gemeente het bedrijf zou hebben gehinderd in het verbouwen en bouwen van panden in de gemeente. Het rapport dat de fractievoorzitter wil inzien zou een bemiddelingsvoorstel bevatten. Het college van B&W heeft hem aangeboden het rapport onder geheimhouding in te zien. De fractievoorzitter wil het rapport alleen inzien als dit daarna openbaar mag worden gemaakt. Hij meent dat het om een aanzienlijk schadebedrag gaat en heeft naar eigen zeggen de gevraagde informatie nodig in het kader van de besprekingen in de raad over de gemeentebegroting. De rechtbank in Utrecht oordeelde in een uitspraak van november 2004 de afwijzing door het college van B&W rechtmatig. De fractievoorzitter komt tegen deze uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200500992/1
Hoger beroep over de beslissing van de gemeenteraad van Utrecht om geen referendum te houden over het raadsbesluit van 8 januari 2004 tot de realisering van een parkeergarage in het park Lucasbolwerk in Utrecht. Volgens de gemeenteraad is met een raadsbesluit in februari 2002 al ingestemd dat er een parkeergarage in het park komt en is het op grond van de gemeentelijke referendumverordening niet mogelijk dat hierover alsnog een referendum wordt gehouden. De rechtbank in Utrecht heeft in december 2004 een eerder beroep van de Stichting Singelgebied Utrecht en het Comité Behoud Lucasbolwerk ongegrond respectievelijk niet-ontvankelijk verklaard. Beide groeperingen komen tegen deze uitspraak van de rechtbank in hoger beroep.


* 200501653/1
Beroep tegen de nadere eisen die het college van B&W van Maassluis heeft gesteld met betrekking tot Podiumcafé Unique aan De Vloot in Maassluis. De gemeente heeft deze eisen gesteld om de geluidhinder voor omwonenden te beperken. Eén van de eisen is bijvoorbeeld dat de muziekinstallatie moet zijn voorzien van een geluidbegrenzer. Omwonenden zijn er niet van overtuigd dat als gevolg van de nadere eisen geen geluidhinder meer zal optreden en hebben beroep ingesteld tegen het besluit van de gemeente. Zij hebben onder meer aangevoerd dat in het akoestisch rapport ten onrechte is uitgegaan van standaard popmuziek, terwijl in het café ook house- en technomuziek wordt gedraaid.


* 200501989/1
Hoger beroep over de aanwijzing door de staatssecretaris van Cultuur van het Victoria Hotel op de hoek van het Damrak en de Prins Hendrikkade in Amsterdam als beschermd monument. Het Victoria Hotel is het niet eens met de beslissing dat het gehele hotel een monument is. Met name de latere uitbreiding aan de Prins Hendrikkade en delen van het interieur zouden volgens het Hotel niet tot monument moeten worden gerekend. De rechtbank in Amsterdam heeft in januari 2005 een eerder beroep van het Victoria Hotel ongegrond verklaard. De rechtbank oordeelde dat het (oorspronkelijke) hotel en de latere uitbreiding in functioneel opzicht één onlosmakende eenheid vormen. Hotel Victoria is het niet eens met dit oordeel en komt in hoger beroep. Het hotel vreest dat als het gehele pand als monument is aangewezen, voor elke aanpassing en elke verbouwing een monumentvergunning noodzakelijk zal zijn.