Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Wedloop in de ruimte
Uitzenddatum: Wo. 3 augustus 2005, 20.30u
Verslaggeving: Karel van den Berg



Na twee weken uitstel vertrok ruimteveer Discovery op 26 juli naar het Internationale Ruimtestaion ISS. Maar de reis verloopt niet zonder problemen. Na eerdere ongelukken met de shuttles Challenger en Columbia, rijst opnieuw de vraag of bemande ruimtevaart nog wel het risico waard is. Netwerk sprak met hoogleraar en astronaut Wubbo Ockels over de noodzaak van bemande ruimtevaart en de voortdurende wedloop in de ruimte.

Ongelukken
De NASA heeft door de jaren heen te kampen gehad met een aantal fatale ongelukken. In 1986 verongelukte de voltallige bemanning van de Challenger, die vlak na de start explodeerde. Het ongeluk met ruimteveer Columbia in 2003, dat bij terugkeer in de dampkring explodeerde, zorgde ervoor dat er ruim twee jaar geen vluchten zijn uitgevoerd. Maar ondanks het intensieve onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk met de Columbia, zijn er toch weer ernstige problemen opgetreden.

Nut en noodzaak
De grote problemen tijdens de reis van de shuttle en de miljarden die jaarlijks aan de ruimtevaart worden uitgegeven, werpen vragen op over het nut en de noodzaak ervan. Is bemande ruimtevaart tegenwoordig nog wel nodig? Zijn er geen betere alternatieven? Netwerk sprak hierover met Marc Heppener, Hoofd wetenschappelijk onderzoek van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Ruimteprogramma
In de studio reageert Amerika-deskundige Maarten van Rossem op de laatste ontwikkelingen en de gevolgen hiervan op de grootse plannen van president Bush over de toekomst van de ruimtevaart. Links:
Nasa: Return to flight
Visie van George Bush over ruimtevaart