Nederlandse Politiebond


Verlofbergen en standpunt NPB over afkoop

Gepubliceerd: woensdag 03 augustus 2005.

Met enige regelmaat van de klok is het thema verlofbergen en het wel of niet afkopen van verlofuren actueel.

Voor de goede orde: een verlofberg wil zeggen dat een collega -door omstandigheden (vaak overwerk)- onevenredig veel verlofuren heeft staan dat hij of zij vele maanden (of langer) met betaald verlof kan. Op landelijk niveau is afgesproken dat deze verlofbergen aangepakt moeten worden en uiterlijk 1 januari 2006 tot normale proporties moeten zijn teruggebracht. Hiervoor is aan iedere collega die het betreft meerdere jaren de tijd gegeven om in overleg met zijn/haar leidinggevende hierover concrete afspraken te maken om deze verlofuren op te nemen (uitbetalen kan dus in principe niet). Tot zoverre is er eigenlijk niks nieuws onder de zon.

De korpsleiding wil deze zomer benutten om samen met de medezeggenschapsorganen (= Ondernemingsraad en de vakbonden verenigd in het Regionaal Georganiseerd Overleg) de bezettingsproblemen, met name aan de wijkteams, aan te pakken. Een van de voorstellen van de korpsleiding, u raadt het al, is de mogelijkheid bieden om verlofuren af te kopen. Wie minder verlof kan opnemen is immers minder afwezig en daarmee meer inzetbaar voor het werk.

Het voorstel van de korpsleiding om onder voorwaarden afkoop van verlof voor een ieder toe te staan, is voor de NPB echter niet acceptabel om een aantal redenen. Overigens waren alle bonden unaniem in hun standpunt, zodat hierover tussen korpsleiding en bonden geen overeenstemming is bereikt.

Allereerst hebben we als NPB moeten constateren dat een actueel cijferoverzicht van de verlofbergen korpsbreed ontbrak. Deze (actuele) cijfers zijn volgens ons wel noodzakelijk om tot een zorgvuldige besluitvorming te kunnen komen. Verder zou het afkopen van verlof voor een ieder tot een behoorlijk stukje onrechtvaardigheid kunnen leiden! Collega's die namelijk de afgelopen jaren keurig hebben meegewerkt aan het afbouwen van de verlofberg door op gezette tijden min of meer gedwongen verlof op te nemen, worden hiervoor nu eigenlijk gestraft ten opzichte van collega's die het de afgelopen tijd niet zo nauw hebben genomen met afspraken over het wegwerken van hun (eigen) verlofberg. Dit valt niet uit te leggen aan goedwillende collega's en
-zoals gezegd- is het ook niet eerlijk.

Een verhaal apart is de afkoop van de zogenaamde bisschopsuren van de buurtregisseurs. Het is een publiek (korps)geheim dat collega's die de functie van buurtregisseur uitoefenen, per maand 7,2 uren aan spaarverlof opbouwen. Bij de invoering van buurtregie, een aantal jaren geleden, zat hier een bepaald beleid achter, namelijk dat de aanstelling voor een bepaalde buurt voor ten hoogste zes jaren geldt en dat na afloop hiervan de mogelijkheid moest bestaan om een tijdje op adem te komen alvorens in een nieuwe buurt aan de slag wordt gegaan. De korpsleiding heeft ons niet duidelijk kunnen maken waarom dit beleid nu plotseling achterhaald is en dat deze zogenaamde bisschopsuren nu wel voor uitbetaling in aanmerking komen. Hier lijkt sprake van paniekvoetbal. Een visie ontbreekt kennelijk en de NPB vindt het niet verantwoord om op deze wijze mee te werken aan het uitbetalen van deze bisschopsuren.

Aan de korpsleiding is gevraagd het huiswerk overnieuw te maken, waarna de NPB bereid is om samen met de andere bonden de plannen opnieuw te beoordelen. Het is ons niet bekend of, en zo ja wanneer de korpsleiding het afkopen van verlofuren opnieuw in het overleg brengt.

Tot slot:
kan nu geen verlof worden afgekocht omdat de bonden niet akkoord zijn gegaan? Het antwoord is kort gezegd NEE. De korpsleiding kan namelijk met iedere medewerker op individuele EN volledig vrijwillige basis toch afspraken maken over afkoop van verlof. Dat kan de NPB niet tegenhouden, maar in ieder geval weet u met deze achtergrondinformatie hoe uw bond erover denkt en dat onze tegenstem tegen het plan van de korpsleiding weloverwogen en doordacht is. Het is een gemiste kans dat we dat niet kunnen zeggen van de plannen van de korpsleiding!

Uw onderhandelaars vanuit de NPB in het RGO, Gerhard Keurentjes en Willem de Klein, augustus 2005. Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 03 08 2005 NPB