European Union

| | | |

|RAAD VAN                 |                                       |NL         |
|DE EUROPESE UNIE         |                                       |           |
Brussel, 28 juli 2005 11592/05 (Presse 200) (OR. en)

PERSMEDEDELING

Betreft: Door de Raad genomen besluiten

Besluiten van de Raad

ECONOMISCHE EN FINANCIËLE ZAKEN

Aanbeveling van de Raad aan Italië betreffende het verhelpen van het buitensporig tekort van dit land

De Raad heeft vandaag , overeenkomstig het politiek akkoord dat hij op 12 juli had bereikt, uit hoofde van artikel 104, lid 6, van het EG-Verdrag, een beschikking aangenomen betreffende het bestaan van een buitensporig overheidstekort in Italië alsmede een aanbeveling uit hoofde van artikel 104, lid 7, om dit buitensporig overheidstekort te verhelpen (11123/05 + 11124/05).

Uit de tot op heden voorgelegde cijfers blijkt dat het tekort van Italië in 2003 en 2004 iets meer bedroeg dan de maximale referentiewaarde van het EG- Verdrag (3% van het bruto binnenlands product (BBP)). Deze overschrijding kan niet als uitzonderlijk worden aangemerkt in de termen van het stabiliteits- en groeipact van de EU, en evenmin kan het als tijdelijk worden beschouwd, aangezien de prognoses van de Commissie voor 2005 en 2006 gewagen van een tekort dat ruimschoots boven de 3% van het BBP uitkomt.

Overeenkomstig de nieuwe regels van het stabiliteits- en groeipact, en gezien de huidige zwakte van de Italiaanse economie, voorziet de ontwerp- aanbeveling aan Italië in een termijn van zes maanden (in plaats van vier) om corrigerende maatregelen te nemen, en in een termijn van twee jaar (in plaats van één) om het buitensporig tekort te verhelpen. Niettemin wordt in de aanbeveling gevraagd om budgettaire maatregelen ten belope van 1,6% van het BBP over een periode van twee jaar.

HANDELSBELEID

Antidumping - China


- Gietstukken*

De Raad heeft op 25 juli een verordening aangenomen1 tot instelling van een definitief antidumpingrecht op de invoer van bepaalde gietstukken uit de Volksrepubliek China (11081/05). De Deense, de Finse, de Nederlandse en de Zweedse delegatie stemden tegen en de Duitse delegatie onthield zich van stemming.


- Wolfraamcarbide

De Raad heeft op 26 julieen verordening aangenomen1 tot wijziging van Verordening nr. 2268/2004 tot instelling van een definitief antidumpingrecht op de invoer van wolfraamcarbide en gesmolten wolfraamcarbide van oorsprong uit de Volksrepubliek China (10838/05).

BENOEMINGEN

Benoeming van rechters van het Gerecht voor Ambtenarenzaken van de EU

De Raad heeft op 22 juli een besluit aangenomen1 tot benoeming van zeven rechters bij het Gerecht voor Ambtenarenzaken van de Europese Unie:

Irena BORUTA

Stéphane GERVASONI

Heikki KANNINEN

Horstpeter KREPPEL

Paul J. MAHONEY

Charisios TAGARAS

Sean VAN RAEPENBUSCH

Per 1 oktober 2005 zijn vier van deze rechters benoemd voor een tijdvak van zes jaar, en de overige drie voor een tijdvak van drie jaar (zie Publicatieblad L 197 van 28.7.2005, blz. 28).

TRANSPARANTIE

Toegang van het publiek tot Raadsdocumenten

Op 22 juli 2005 heeft de Raad antwoorden aangenomen1 betreffende:

confirmatief verzoek 31/c/01/05 (10532/05);

confirmatief verzoek 32/c/01/05, waarbij de Deense, de Finse en de Zweedse delegatie tegen stemden (10861/05);

het antwoord van de Europese ombudsman betreffende klacht 1875/2005/GG; de Finse en de Zweedse delegaties stemden tegen.


---

Via de schriftelijke procedure.

* Besluiten ten aanzien waarvan verklaringen voor de Raadsnotulen zijn afgelegd die beschikbaar zijn voor het publiek, zijn aangegeven met een asterisk; de tekst van de verklaringen staat op de bovengenoemde internetsite van de Raad en is ook verkrijgbaar bij de persdienst.