Gemeente Wormerland
Iepziekte bedreigt oer-Hollandse boom
02 augustus 2005
Eind jaren '70 telde Nederland vijf à zes miljoen iepen. Op dit moment staan er in Noord-Holland nog maar ongeveer 300.000. De iep wordt namelijk bedreigd door de iepziekte.
Iepziekte is een zeer besmettelijke schimmelziekte. De ziekte is dodelijk voor de boom en de schimmel kan een volwassen iep binnen enkele weken doden. Het is dus belangrijk een zieke of een verdachte iep zo snel mogelijk te laten verwijderen. Een aangetaste iep is te herkennen aan taksterfte. Die begint vaak in de top. Ook al is het niet duidelijk of een iep is aangetast, het is belangrijk om bijvoorbeeld via de gemeente te vragen of men wil kijken naar de boom. Ook bij twijfelachtige verschijnselen is het noodzakelijk de iep te laten verwijderen. Als een zieke boom te lang staat, is de kans zeer groot dat andere iepen in de omgeving besmet raken.
De provincie wil Noord-Holland stap voor stap te ontdoen van zieke iepen. Zij begint daarom een grote actie waarbij alle iepen die op dit moment besmet zijn zo snel mogelijk worden opgeruimd. De provincie stelt hiervoor meer dan een miljoen euro beschikbaar voor het weghalen van zieke iepen bij particulieren. Het project 'Samen voor de iep' van de provincie loopt van 2005 tot 2008. Eind 2007 wordt bekeken of het noodzakelijk is de actie te verlengen. Ieder jaar wordt een aantal gemeenten door de provincie aangewezen. Zij maken deel uit van het actiegebied voor dat jaar. Elke gemeente komt eenmaal aan de beurt. Wanneer op uw grond een zieke iep wordt aangetroffen in het jaar dat uw gemeente in het actiegebied valt, zorgt de provincie in samenwerking met de gemeente dat deze boom snel en kosteloos wordt verwijderd. Dit jaar valt de gemeente Wormerland buiten het actie gebied en zullen de zieke iepen hier volgens de geldende verordening moeten worden geveld en opgeruimd. In 2006 of 2007 bestaat de mogelijkheid dat ook onze gemeente binnen het actiegebied gaat vallen.
Als u denkt dat u een zieke iep heeft, kunt u contact opnemen met het frontoffice van de gemeente, telefoon (075) 642 90 25.