AutoRai

Print

Forse verbetering bedrijfsresultaat Fiat Groep

(2-8-2005)
De Fiat Groep sluit de eerste helft van 2005 af met een zeer positief tweede kwartaal. De omzet bleef nagenoeg gelijk met iets meer dan 12 miljard euro, maar het operationele resultaat verdubbelde t.o.v. dezelfde periode in 2004, van 181 naar 360 miljoen euro. Het netto resultaat verbeterde met 463 miljoen euro: van een verlies van 246 miljoen euro vorig jaar, naar +217 miljoen euro dit jaar. De netto industriële vreemd vermogenpositie daalde met 900 miljoen euro t.o.v. 31 maart naar 9,2 miljard.

De uitstekende resultaten zijn te danken aan een verbetering in bijna alle sectoren. De opbrengsten van Fiat Auto stegen met 2,4%, waardoor het operationele verlies met tweederde werd teruggebracht (van -238 tot -88 miljoen euro). Hieruit blijkt dat de autosector op de juiste weg is om de doelstelling van dit jaar te halen, namelijk het terugbrengen van het operationele verlies met 500 miljoen euro.

Het resultaat van CNH (landbouw- en constructievoertuigen) bleef met een omzet van 2,8 miljard euro ongeveer gelijk aan vorig jaar. CNH realiseert hiermee een operationeel resultaat van zoân 10% van de totale omzet . Het operationele resultaat steeg met 33 miljoen euro t.o.v. het tweede kwartaal van 2004. Ook Iveco deed het goed, zowel wat betreft de opbrengsten (+2,6 miljoen euro) als het operationele resultaat (+23,6% van 89 naar 110 miljoen euro).

Alleen de componentensector registreert een daling van de opbrengsten en van het bedrijfsresultaat, ten gevolge van de mindere financiële resultaten van Magneti Marelli en Comau, die slechts gedeeltelijk gecompenseerd worden door de groei van Teksid.

Ook de halfjaarcijfers van de Fiat Groep laten een positief resultaat zien met een verdubbeling van het operationele resultaat naar 407 miljoen euro en een omzet van 22,8 miljard euro (-1% t.o.v. het eerste semester van 2004). De netto winst bedraagt 510 miljoen euro, tegenover een verlies van 638 miljoen in 2004.

De positieve kwartaalcijfers tonen aan dat de herstructureringsplannen hun eerste vruchten beginnen af te werpen. De Fiat Groep kan dan ook voorzichtig optimistisch zijn ten aanzien van de toekomst, ook al is er binnen Fiat Auto nog veel werk te verrichten en zijn er binnen de overige sectoren nog veel punten die voor verbetering vatbaar zijn.

Fiat Auto zal zich in het tweede halfjaar van 2005 concentreren op verbetering van de efficiency. Ook de nieuwe modellen zullen voor een verbetering van de cijfers moeten zorgen. De reacties uit de markt op de onlangs gelanceerde Fiat Croma en de verwachtingen van de nieuwe Fiat Punto, Alfa 159 en Alfa Brera geven goede hoop.

CNH verwacht een omzetstijging in dollars van meer dan 5% t.o.v. 2004 en een en stijging van de opbrengsten van 6-6,5%. Iveco denkt aan een stijging van de opbrengsten van 2 à 3% en een stijging van het operationele resultaat van ruim 4% van de opbrengsten t.o.v. 2004. In de componentensector wordt een stijging van 5-6% van de opbrengsten voorzien en een stabiel operationeel resultaat.