Koninklijk Horeca Nederland

Horeca helpt gast bij overgewicht

Persbericht 1 augustus 2005
'Horeca in Beweging' bij overgewicht
Horeca helpt gast bij overgewicht
Woerden, 1 augustus - Koninklijk Horeca Nederland geeft haar leden tips over overgewicht met het plan van aanpak "Horeca in beweging". De brancheorganisatie wil een bijdrage leveren in de strijd tegen het overgewicht. De gast blijft in de ogen van Koninklijk Horeca Nederland zelf verantwoordelijk.

"Wij zien het als een belangrijke taak de horecaondernemer bewust te maken van de problematiek en hem hierbij praktische handreikingen te geven. Koninklijk Horeca Nederland gaat de "Horeca in beweging" zetten. In dit kader ontplooien we een aantal activiteiten, terug te vinden in het plan van aanpak 'Horeca in Beweging'." aldus directeur Jeu Claes.

Een korte samenvatting uit het plan van aanpak


* Communicatie via de bladen en internet. Wat zijn de factoren die bijdragen aan overgewicht en wat je daaraan kan doen; meer bewegen en gevarieerd eten.
* Horeca in Beweging.
De horecaondernemers stimuleren om actie te ondernemen tegen aspecten van overgewicht. Zoals bijv. overgewicht integreren in het vakonderwijs en vakwedstrijden (prijs voor beste salade).
* Stimuleren meer beweging.
De horeca kan meer beweging stimuleren bijv. door sponsoring van lokale sportactiviteiten en het aanbieden van beweegfaciliteiten. (zwembad, speeltuin en fitnessapparatuur)

* Stimuleren gezonde producten.
De horeca kan gezond én lekker eten bieden De consument de keuze mogelijkheid bieden ook uit 'gezondere' gerechten te kiezen. Het project Verantwoord Frituren neemt hier een grote plaats in.
* Samenwerking.
Het stimuleren van leveranciers en producenten om gezonde(re) producten te ontwikkelen, die makkelijk binnen de horeca geïntroduceerd kunnen worden.

Koninklijk Horeca Nederland tekent bij de geleverde suggesties aan dat de invloed van horecabedrijven op het bestrijden van overgewicht zeer beperkt is. De consument komt niet dagelijks in de horeca om te voorzien in zijn primaire levensbehoefte. De producten van de horeca zijn slechts een klein onderdeel van het totaal dat geconsumeerd wordt.

De consument komt met name in de horeca voor de sfeer en het genieten. Ook dit kan en past in een gezonde levensstijl, maar het is uiteindelijk de gast die de keuzes maakt. Uit onderzoek blijkt dat we weliswaar minder zijn gaan eten, maar vooral dat we drastisch minder bewegen. Dat is één van de belangrijkste oorzaken van overgewicht. Het blijft uiteindelijk de gast die de keuzes maakt.
---

Noot voor de redactie -