Horeca helpt gast bij overgewicht
Persbericht 1 augustus 2005
'Horeca in Beweging' bij overgewicht
Horeca helpt gast bij overgewicht
Woerden, 1 augustus - Koninklijk Horeca Nederland geeft haar leden
tips over overgewicht met het plan van aanpak "Horeca in beweging". De
brancheorganisatie wil een bijdrage leveren in de strijd tegen het
overgewicht. De gast blijft in de ogen van Koninklijk Horeca Nederland
zelf verantwoordelijk.
"Wij zien het als een belangrijke taak de horecaondernemer bewust te
maken van de problematiek en hem hierbij praktische handreikingen te
geven. Koninklijk Horeca Nederland gaat de "Horeca in beweging"
zetten. In dit kader ontplooien we een aantal activiteiten, terug te
vinden in het plan van aanpak 'Horeca in Beweging'." aldus directeur
Jeu Claes.
Een korte samenvatting uit het plan van aanpak
* Communicatie via de bladen en internet.
Wat zijn de factoren die bijdragen aan overgewicht en wat je
daaraan kan doen; meer bewegen en gevarieerd eten.
* Horeca in Beweging.
De horecaondernemers stimuleren om actie te ondernemen tegen
aspecten van overgewicht. Zoals bijv. overgewicht integreren in
het vakonderwijs en vakwedstrijden (prijs voor beste salade).
* Stimuleren meer beweging.
De horeca kan meer beweging stimuleren bijv. door sponsoring van
lokale sportactiviteiten en het aanbieden van beweegfaciliteiten.
(zwembad, speeltuin en fitnessapparatuur)
* Stimuleren gezonde producten.
De horeca kan gezond én lekker eten bieden De consument de keuze
mogelijkheid bieden ook uit 'gezondere' gerechten te kiezen. Het
project Verantwoord Frituren neemt hier een grote plaats in.
* Samenwerking.
Het stimuleren van leveranciers en producenten om gezonde(re)
producten te ontwikkelen, die makkelijk binnen de horeca
geïntroduceerd kunnen worden.
Koninklijk Horeca Nederland tekent bij de geleverde suggesties aan dat
de invloed van horecabedrijven op het bestrijden van overgewicht zeer
beperkt is. De consument komt niet dagelijks in de horeca om te
voorzien in zijn primaire levensbehoefte. De producten van de horeca
zijn slechts een klein onderdeel van het totaal dat geconsumeerd
wordt.
De consument komt met name in de horeca voor de sfeer en het genieten.
Ook dit kan en past in een gezonde levensstijl, maar het is
uiteindelijk de gast die de keuzes maakt. Uit onderzoek blijkt dat we
weliswaar minder zijn gaan eten, maar vooral dat we drastisch minder
bewegen. Dat is één van de belangrijkste oorzaken van overgewicht. Het
blijft uiteindelijk de gast die de keuzes maakt.
---
Noot voor de redactie -
Koninklijk Horeca Nederland