Nieuw in Nederland: Gouden ribzaad

St. floristisch onderzoek ned.

Nieuw in Nederland: Gouden ribzaad

Gouden ribzaad is deze zomer voor het eerst in Nederland gevonden. De plant komt voor op twee plekken, in Huizen bij de dijk aan het Gooimeer en bij Nijmegen langs de Waal.

Gouden ribzaad luistert naar de wetenschappelijke naam Chaerophyllum aureum. Het is een plant met fijn verdeelde bladen en een scherm van witte bloemen. De lange vruchtjes hebben een goudbruine kleur. De soort stamt uit het middelgebergte van centraal Europa. In Duitsland en Frankrijk is de soort zich aan het uitbreiden naar het laagland. De herkomst van de planten in Huizen is niet bekend, maar langs de Waal is de soort spontaan verschenen. Waarschijnlijk zijn zaden met de rivier vanuit Duitsland meegekomen.

Gouden ribzaad is aangetroffen door medewerkers van FLORON tijdens onderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat. Gouden ribzaad lijkt erg op het vrijwel overal groeiende Fluitenkruid. De dubbelganger komt op de beide plekken in grote aantallen voor. FLORON vermoedt daarom dat de soort al jaren in Nederland groeit, maar over het hoofd is gezien.

Deze nieuwe soort voor de Nederlandse flora kon nog net worden opgenomen in het manuscript voor het belangrijkste determinatiewerk voor planten in Nederland, de Heukels Flora. Van dit boek verschijnt komende herfst de 23e druk. Opname in dit standaardwerk betekent dat meer plantenliefhebbers gespitst zullen zijn op deze slecht herkende soort. Bovendien worden duidelijke kenmerken gegeven om de dubbelgangers uit elkaar te houden. FLORON verwacht dan ook dat er binnen enkele jaren veel meer plekken met Gouden ribzaad bekend zullen worden, mede dankzij oplettende vrijwilligers.

///Einde Persbericht///

Foto beschikbaar.

Voor achtergrondinformatie kunt u contact opnemen met de Stichting FLORON. Drs. B. Odé tel.: 071-5273534 of 06-22468557
E-mail: ode@floron.leidenuniv.nl
Voor extra informatie bezoek onze website: www.floron.nl.

De Stichting FLORON
De Stichting FLORON is een landelijke organisatie die tot doel heeft de wilde flora van Nederland in kaart te brengen en te beschermen. FLORON houdt zich bezig met verspreidingsonderzoek (waar komen de soorten voor?), monitoring (hoe gaat het met soorten in de loop van de tijd?), ecologie (wat is de relatie van planten met hun omgeving?) en natuurbescherming (welke maatregelen moet je nemen om bedreigde soorten te beschermen?). FLORON werkt daarbij zoveel mogelijk samen met andere organisaties op het gebied van onderzoek, bescherming en herstel van de (bedreigde) wilde flora in Nederland. FLORON bestaat uit een landelijk bureau met 8 medewerkers in Leiden en vele honderden vrijwilligers, verspreid over heel Nederland, die jaarlijks hun waarnemingen doorgeven.