Groen!

Brussel, 1 augustus 2005

Groen! eist intrekking plannen Demotte: Federale regering nekt homeopathie

Els Keytsman, beleidsmedewerker Groen! Groen! is verbolgen over de voorstellen van minister van Volksgezondheid Rudi Demotte (PS) om de erkenningscriteria van huisartsen te veranderen. Die plannen maken dat de huisartsenhomeopaten buiten deze nieuwe criteria vallen. Zij mogen straks hun beroep niet langer uitoefenen! Patiënten kunnen dan niet meer kiezen voor alternatieve geneeswijzen en homeopathische zorgen worden een pak duurder. Nochtans gebruikt 1 op 3 Belgen homeopathie, en voelt zich daar goed bij. Wie kiest voor homeopathie, moet dat ook in de toekomst kunnen blijven doen, reageert Els Keytsman van Groen!

Indien de huidige voorstellen van minister van volksgezondheid Rudi Demotte (PS) worden doorgevoerd, zullen heel wat erkende huisartsen die vandaag ook alternatieve geneeskunde beoefenen, morgen plots geen huisarts meer zijn. De ontwerpteksten van minister Demotte bevatten immers geen overgangsbepalingen voor deze groep artsen. En zonder erkenning kan een huisarts geen onderzoeken meer voorschrijven of doorverwijzen naar een specialist. Bovendien wordt het terugbetalingsgeld voor homeopathie verminderd of tot nul herleid.

De gevolgen van deze federale regeringsmaatregel zijn overduidelijk, zo stelt Els Keytsman (Groen!). De patiënt zal méér moeten betalen voor een kleiner aanbod aan homeopathische en alternatieve zorgen. En als een onderzoek of doorverwijzing nodig is, moet de patiënt zich door een tweede arts laten doorverwijzen. Een consult door een homeopathische arts zal ook minder - of helemaal niet - worden terugbetaald. Dat kan niet!

Voor Groen! hebben patiënten het recht om beroep te doen op alternatieve geneeswijzen, ook in het kader van de huisartsengeneeskunde. Zegt Els Keytsman: De keuzemogelijkheid moet blijven. Een op de drie Belgen gebruikt homeopathie en voelt zich daar goed bij. Alternatieve verzorging valt dikwijls goedkoper uit voor patiënt en voor de overheid. Groen! eist dan ook dat minister Demotte zijn voorstellen intrekt en integendeel de patiënt de mogelijkheid laat om voor een alternatieve behandeling te kunnen kiezen. De meeste homeopaten zullen zich in orde willen stellen volgens de nieuwe criteria van huisarts. Wanneer een wetgeving verandert, moet iedereen zich daaraan kunnen aanpassen, ook alternatieve huisartsen.