OPG Groep N.V.

Persbericht
Utrecht, 1 augustus 2005

Halfjaarbericht 2005 OPG Groep

X 1.000.000 2005 2004 STIJGING/ EERSTE HALFJAAR EERSTE HALFJAAR * DALING Netto-omzet 1.108,3 1.018,2 9% Bedrijfsresultaat 50,3 54,0 - 7% Nettoresultaat 40,7 41,8 - 2,5%

Kernpunten

· Na twee jaar van omzetstagnatie boekte OPG over het eerste halfjaar van 2005 een omzetstijging van 9%. Alle sectoren hebben bijgedragen aan de groei. Het nettoresultaat van OPG bedroeg in het eerste halfjaar 2005 40,7 miljoen, een daling van 2,5%. Als de opbrengst van de verkoop van onroerend goed in de eerste helft van 2004 buiten beschouwing wordt gelaten, steeg het bedrijfsresultaat met 2% en de nettowinst met 5%.


· Vergeleken met de tweede helft van 2004 was er sprake van een stijging van het nettoresultaat van 41%. De resultaatsverbetering bij de groothandelsactiviteiten lag hier voornamelijk aan ten grondslag. Hier is een goed serviceniveau gerealiseerd en is het break-evenpoint gepasseerd.


· Na een succesvol beleid van de afgelopen jaren dat gericht was op de eindgebruiker, scherpt OPG haar strategie verder aan. OPG zal zich nadrukkelijker concentreren op de retailactiviteiten via twee distributiekanalen: apotheken en directe leveringen. Daarnaast blijft OPG zich richten op de leveringen aan gezondheidszorginstellingen. De activiteiten zullen worden aangestuurd conform deze distributiekanalen, waarbij per kanaal onderscheidende formules zullen worden ontwikkeld of verbreed.


· Robert Peek, die op 1 december met pensioen gaat, zal worden opgevolgd als voorzitter van de Raad van Bestuur door Marc van Gelder. Daarnaast zal, met de wijziging van de strategie van OPG, de aansturing van de organisatie veranderen. Hiertoe wordt een groepsdirectie gevormd waarbij het bestuur Gerben Klein Nulent en Marcel van den Broek zal benoemen tot groepsdirecteur.

Robert J. Peek, bestuursvoorzitter OPG Groep:
"Wij zijn verheugd dat wij thans een punt hebben gezet achter de aanloopproblemen bij de groothandelsactiviteiten en dat per saldo het nettoresultaat, na de scherpe daling in de tweede helft van vorig jaar, zich weer heeft hersteld. Nu kunnen wij ons volledig concentreren op de implementatie van de aangescherpte strategie. Hierbij staat de consument centraal. Naast onze sterke positie in het traditionele apotheekkanaal, bieden wij ook rechtstreekse leveringen van hightech geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. De ziekenhuizen en verpleeghuizen bieden wij interessante nieuwe distributieconcepten, die naast een verhoging van de medicatieveiligheid ook wezenlijke besparingen beogen. Uiteindelijk gaat het er om: de klant vraagt en wij zullen leveren, via welk kanaal dan ook."


* DE VERGELIJKENDE CIJFERS DIE IN DIT BERICHT WORDEN GETOOND ZIJN OP BASIS VAN DE INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARDS OPGESTELD.

Handelsregister Utrecht nr. 30000534 1 OPG Groep N.V.

Strategie

Aanscherping strategie OPG Groep
De groei van OPG heeft zich in de afgelopen jaren vooral gemanifesteerd in die bedrijfsonderdelen die direct aan de consument leveren. Deze activiteiten maken inmiddels meer dan een kwart uit van de totale omzet en genereren het leeuwendeel van het bedrijfsresultaat van de groep. In navolging hiervan scherpt OPG nu haar strategie verder aan, waarbij de consument het uitgangspunt vormt. Met deze wijziging van de strategie speelt OPG ook in op de groeiende vraag naar persoonlijke en professionele zorg en de toenemende kracht van verzekeraars. OPG legt de nadruk op het rechtstreeks beleveren van consumenten via twee kanalen. Dit zijn de apotheken, zowel eigen apotheken als de klanten van de groothandel, en het directe kanaal, waarin aan huis wordt geleverd. Daarnaast levert OPG aan de institutionele markt, zoals ziekenhuizen en andere zorginstellingen.

Met het oog op deze koersaanpassing en omdat elk kanaal een eigen benadering vraagt, worden de verschillende bedrijfsactiviteiten georganiseerd naar distributiekanaal in plaats van naar product. Zo worden per kanaal onderscheiden formules ontwikkeld of uitgebouwd. Dit heeft ook gevolgen voor de sectorindeling die OPG hanteert in haar financiële rapportage. De nieuwe sectoren zijn: Apotheken, OPG Direct & Institutioneel en Overig. Deze sector- indeling wijkt af van de aangepaste sectorindeling zoals gepubliceerd in het Jaarverslag 2004.

Strategie per sector
Onder Apotheken vallen alle activiteiten die consumenten beleveren via het apotheekkanaal, te weten de eigen apotheken en de groothandelsactiviteiten. In de toelichting op de resultaten zal deze sector nader worden onderverdeeld naar Apotheken Nederland en Apotheken Internationaal. De samenstelling van Apotheken Nederland lijkt op het vroegere `Farma Nederland', met dien verstande dat de groothandelsactiviteiten voor ziekenhuizen en andere institutionele partijen en de pre-wholesale dienstverlening aan de farmaceutische industrie (met inbegrip van directe leveringen aan consumenten) zijn overgebracht naar de sector OPG Direct & Institutioneel.

De strategie van Apotheken Nederland richt zich op het optimaliseren van de toegevoegde waarde van apotheken. Dat betekent dat OPG een selectief acquisitieprogramma hanteert en dat alle managementaandacht wordt ingezet om bij de consument een voorkeurspositie op te bouwen. Door de bundeling van de krachten van eigen apotheken en de klanten van de groothandel worden gezamenlijk concepten ontwikkeld die de deelnemende apotheken slagvaardiger zullen maken. Een voorbeeld hiervan is de modelapotheek die eind 2005 in Rotterdam zal worden geopend: de Apotheek van de Toekomst. De apotheek zal innovatief en onderscheidend zijn op het gebied van persoonlijke zorg, service en toegankelijkheid. Zo ontstaat op termijn een krachtige groep partnerapotheken die onder één formule samenwerkt.

Binnen Apotheken Internationaal zijn de retail- en distributieactiviteiten van Orfe in Polen en Flandria in België ondergebracht. Hier is de strategie gericht op het ontwikkelen van een sterke retailformule bij de eigen apotheken ofwel het ondersteunen van onafhankelijke apothekers die deze visie delen. De sector komt overeen met het vroegere `Farma Internationaal'.

OPG heeft op 12 juli 2005 aangekondigd een openbaar bod in contanten te doen op alle uitstaande gewone aandelen van Orfe S.A., waarin zij sinds 1999 de meerderheid bezit.


---
OPG Groep N.V.

OPG is positief over de Poolse farmaceutische markt en zal in de markt blijven investeren, vooral waar dit haar positie in het segment van de eindgebruiker versterkt. Volledige zeggen- schap en het beëindigen van de notering van Orfe zullen OPG meer flexibiliteit bieden om de strategie van Orfe verder te ontwikkelen en te ondersteunen. Conform dezelfde lijn heeft Orfe eind juni een deel van de aandelen gekocht van de Poolse staat, die een minderheid houdt in twee van Orfes groothandeldochters.

De sector OPG Direct & Institutioneel omvat twee afzonderlijke distributiekanalen: direct en instellingen. Deze sector is het vroegere `Gezondheidszorgproducten en -diensten' onder toevoeging van een aantal activiteiten uit het vroegere `Farma Nederland'.

Het directe kanaal is voor OPG Groep een speerpunt in de strategie. In de afgelopen jaren heeft OPG in een groeimarkt veel ervaring opgedaan in directe leveringen van medische hulpmiddelen aan de eindgebruiker. In de komende jaren zal OPG deze expertise in Nederland inzetten voor een bredere groep producten, waaronder hoogtechnologische en biotechnologische geneesmiddelen. Daarnaast heeft OPG het voornemen door acquisities in Noordwest-Europa één of meerdere platforms op te zetten, die op dezelfde wijze als in Nederland zullen worden uitgebreid met het doel daar vergelijkbare posities te verwerven op de markt voor medische hulpmiddelen en geneesmiddelen.

OPG heeft goede posities opgebouwd op de institutionele markt, waar zowel geneesmiddelen als medische disposables worden geleverd aan ziekenhuizen en verpleeginstellingen. De strategie is erop gericht deze posities verder te ontwikkelen, waarbij de aandacht zal verschuiven van producten naar distributieconcepten. Dit betekent dat OPG bij het leveren van producten ook haar kennis en expertise op het gebied van distributie zal inzetten binnen de instellingen. Deze aanpak wordt versterkt door een breed assortiment medische verbruiksmiddelen die OPG onder eigen merk verkoopt. Deze producten onder eigen merk worden daarnaast in het apotheekkanaal en het directe kanaal verkocht.

Onder Overige zijn die resultaten verantwoord die ontstaan uit niet aan sectoren toebedeelde opbrengsten en lasten en uit enkele niet-toegerekende deelnemingen. In deze sector zijn tevens de laboratoriumdiensten ondergebracht.

Samenstelling Raad van Bestuur en nieuwe benoemingen Robert Peek, de huidige voorzitter van de Raad van Bestuur van OPG Groep, zal in verband met het bereiken van de daartoe gestelde leeftijdsgrens per 1 december 2005 met pensioen gaan. Hij wordt per die datum opgevolgd door Marc van Gelder, die in januari 2005 toetrad tot de Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur zal zodoende vanaf 1 december weer uit twee leden bestaan, namelijk Marc van Gelder en Frans Eelkman Rooda (CFO).

Met de aanscherping van de strategie van OPG zal ook de aansturing van de organisatie veranderen. Daartoe heeft de Raad van Bestuur het voornemen een nieuwe groepsdirectie te vormen die uit vier personen bestaat, te weten de twee leden van de Raad van Bestuur en twee groepsdirecteuren. Om de operationele verankering in ondernemingsbestuur te vergroten worden Gerben Klein Nulent en Marcel van den Broek benoemd tot groepsdirecteur met primaire verantwoordelijkheid voor Apotheken Nederland respectievelijk OPG Direct & Institutioneel. Aan de Centrale Ondernemingsraad is hierover advies gevraagd.


---
OPG Groep N.V.

Toelichting financiële gang van zaken eerste helft 2005

Algemeen
Resultatenrekening
Alle sectoren van OPG droegen bij aan de omzetstijging van 9% tot 1.108,3 miljoen. Het bedrijfsresultaat van 50,3 miljoen lag 7% lager dan in de vergelijkbare periode van 2004. Deze daling in het bedrijfsresultaat werd veroorzaakt door de incidentele opbrengst in 2004 door de verkoop van vastgoed ( 4,6 miljoen, op basis van IFRS). Als de opbrengst van de verkoop van onroerend goed in de eerste helft van 2004 buiten beschouwing wordt laten, steeg het bedrijfsresultaat met 2%.

De financieringslasten zijn toegenomen door meer vreemd vermogen financiering en door vervanging van kortlopende leningen door langlopende, eind vorig jaar.

Het resultaat deelnemingen werd vooral beïnvloed door wijziging in de reële waarde (de basis onder IFRS) van het Duitse Anzag dat gebaseerd is op haar beurswaarde. De koersmutatie in de eerste helft van 2005 zorgde voor een stijging van het resultaat deelnemingen met 0,7 miljoen.

De belastingdruk lag in de verslagperiode 3,2%-punt lager dan in de vergelijkbare periode vorig jaar, voornamelijk door de daling van het Nederlandse belastingtarief van 34,5% naar 31,5%. Dit had een positief effect op het resultaat van circa 1,5 miljoen.

Onder het `Resultaat uit niet-operationele activiteiten' is een winstbijdrage van 6,8 miljoen na belastingen (1e halfjaar 2004: 6,5 miljoen) verantwoord. Deze vloeide grotendeels voort uit de juridische herstructurering van groepsmaatschappijen waarbij vennootschappen verkocht zijn waarin geen activiteiten meer plaatsvinden. Tevens werden drie kleine apotheken verkocht.

Het nettoresultaat van OPG bedroeg in het eerste halfjaar 2005 40,7 miljoen, een daling van 2,5% ten opzichte van het eerste halfjaar 2004. In lijn hiermee daalde in de eerste helft van 2005 het nettoresultaat per aandeel tot 2,81 (1e helft 2004: 2,89). Exclusief de opbrengst van de verkoop van onroerend goed in 2004 steeg het nettoresultaat met 5%.

Kasstroom en financiering
In de eerste helft van 2005 zijn, naast acquisities van apotheken in Nederland en Polen, onderhoudsinvesteringen gepleegd in ICT en in verbouwingen van apotheken. Verder werden eigen aandelen ingekocht om verwatering door conversie van aandelen B in aandelen A tegen te gaan. Deze uitgaven werden grotendeels gedekt door de kasstroom uit operationele activiteiten, die in vergelijking met de eerste helft van 2004 vooral verbeterde door beheersing van het werkkapitaal.

De nettoschuld kwam uit op 178 miljoen, een stijging van 25 miljoen over de verslagperiode. Rentedekking en de verhouding nettoschuld / EBITDA bleven ruimschoots binnen geldende leningsvoorwaarden.


---
OPG Groep N.V.

Voorzieningen
Als gevolg van de lage rentestand per ultimo 2004, die tot een opwaardering leidde van pensioenverplichtingen, zijn additionele pensioenvoorzieningen getroffen ten laste van het groepsvermogen. Daarnaast is een deel van de reorganisatievoorziening aangewend voor de geplande afvloeiing van personeel bij het groothandelsbedrijf in Nederland. Per saldo namen de voorzieningen gedurende de verslagperiode toe met 12,7 miljoen.

Rendement
Het rendement op het gemiddeld werkzaam vermogen daalde in de eerste helft van 2005 van 18,5% naar 15,8% door stijging van het vermogen als gevolg van acquisities en door daling van het bedrijfsresultaat. Als gevolg van een gemiddeld hoger eigen vermogen en een lager nettoresultaat nam het rendement op het eigen vermogen af van 24,2% in het eerste halfjaar van 2004 naar 21,7% in de verslagperiode.

Apotheken Nederland
OPG heeft in deze sector zowel de omzet als het bedrijfsresultaat kunnen verbeteren. De stijging van de omzet was het directe gevolg van de apotheekacquisities in de tweede helft van 2004.

Bij de presentatie van de jaarcijfers heeft OPG aangekondigd een selectief acquisitiebeleid te voeren. Dit heeft geresulteerd in de aankoop van drie apotheken in de eerste helft van 2005. Daarnaast werden drie kleinere apotheken verkocht en werd één apotheek in een andere vestiging geïntegreerd. Per saldo omvatte Mediveen per eind juni 206 apotheken. Met de acquisities en de verwerving van resterende belangen in zes bestaande deelnemingen was een bedrag van 12,3 miljoen gemoeid.

De volledige doorwerking in de verslagperiode van de prijsmaatregelen van 2004 zorgde voor neerwaartse druk op de operationele marge. Omdat OPG uitgaat van verdere margedruk vanuit de overheid en zorgverzekeraars voor 2005 en 2006 wordt veel aandacht besteed aan het verbeteren van inkoopcondities, verlagen van personeelskosten en het verder optimaliseren van de bedrijfsprocessen.

De dubbele infrastructuur bij de groothandelsactiviteiten is eind 2004 geheel afgebouwd, wat leidde tot een aanzienlijk lager kostenniveau in het eerste halfjaar 2005, terwijl het serviceniveau verder verbeterde. De resultaten van de groothandelsactiviteiten zijn in de loop van het tweede kwartaal door het break-evenpoint heen gegaan. Het proces van rationalisatie en optimalisatie wordt voortgezet, waarbij de voordelen doorlopen tot in 2006. In de verslagperiode is bij het groothandelsbedrijf niet alleen veel aandacht besteed aan de kwaliteit van de operationele processen, maar ook aan de kwaliteit van de omzet. Zo is afscheid genomen van een aantal verliesgevende klanten waardoor het marktaandeel van OPG licht daalde tot 29%.

OPG verwacht de activiteiten van het relatief kleine servicecentrum in Rotterdam in de loop van de komende twee jaar af te bouwen aangezien de vraag naar serviceleveringen daar afneemt. Daar waar deze vraag blijft bestaan wordt deze overgebracht naar andere distributiecentra.


---
OPG Groep N.V.

Apotheken Internationaal
In de sector Apotheken Internationaal daalde de winstbijdrage van zowel Polen als België. De stijging in omzet in deze landen lag in lijn met de marktgroei, maar vanwege de toegenomen margedruk kon deze stijging niet worden vertaald in een verbetering van het resultaat.

De omzet van Orfe Groep in lokale valuta steeg met 14% in vergelijking met 2004. Door een sterkere koers van de zloty was de omzetstijging gemeten in euro's ruim 30%. De concurrentie in Polen is nog steeds hevig en er wordt scherp op prijs geconcurreerd. Orfe heeft het negatieve effect hiervan op de brutomarge niet kunnen compenseren met kostenbesparingen, waardoor de resultaatbijdrage van de groothandelsactiviteiten in vergelijking met 2004 daalde. De retailactiviteiten ontwikkelden zich positief. In de verslagperiode is het aantal apotheken in Polen beperkt uitgebreid tot 120.

OPG's dochter Flandria in België heeft de groei van de geneesmiddelenmarkt in België gevolgd en heeft daarmee haar marktaandeel van 7% behouden. De prijs- en margeregulering van de overheid en de toenemende druk vanuit afnemers voor betere condities kon niet helemaal worden gecompenseerd, waardoor Flandria een beperkte daling van de winstbijdrage liet zien.

OPG Direct & Institutioneel
De sector OPG Direct & Institutioneel zag haar omzet in de eerste helft van 2005 groeien met 5%. Het bedrijfsresultaat van deze sector lag echter in lijn met de vergelijkbare periode vorig jaar waardoor de operationele marge licht daalde tot 11,9% (1e halfjaar 2004: 12,5%).

De omzet van de Nederlandse thuiszorgactiviteiten nam in nagenoeg alle productgroepen toe, hoofdzakelijk als gevolg van een groeiende instroom van patiënten. Bovendien won de betreffende groepsmaatschappij in 2004 aanbestedingen van een grote ziektekosten- verzekeraar. Wel werd duidelijk dat ook in deze markten de druk op de brutomarges toeneemt. Door verlaging van het relatieve kostenniveau werd het verlies aan brutomarge deels gecompenseerd. Per saldo bleef het bedrijfsresultaat in het eerste halfjaar nagenoeg onveranderd.

In de verslagperiode werden de Nederlandse activiteiten in de institutionele markt gekenmerkt door toenemende prijsdruk. De inspanningen van OPG waren niet alleen gericht op het verlagen van het kostenniveau maar ook op effectievere inkoop, het vergroten van de omzet van eigen-merkproducten en het verbeteren van de afzetmix richting hoger renderende segmenten. De buitenlandse activiteiten verbeterden hun resultaatsbijdrage.

Dividend
Zoals gemeld in het Jaarverslag 2004 streeft OPG ernaar een interim-dividend uit te keren ter grootte van éénderde van het totale dividend van het voorgaande jaar. Voor 2005 betekent dit dat per aandeel A een interim-dividend van 0,50 (gelijk aan vorig jaar) per aandeel A respectievelijk volgestort aandeel B (waarvan 1/10 op het aandeel wordt uitgekeerd en 9/10 op het daaraan gerelateerde winstbewijs) zal worden uitgekeerd.

Inkoop aandelen
OPG heeft in februari 2005 aangekondigd aandelen A in te kopen om de verwatering als gevolg van de conversie van ca. 430.000 aandelen B teniet te doen. Deze inkoop van aandelen A is inmiddels voltooid.


---
OPG Groep N.V.

Vooruitzichten
In het licht van bovengeschetste ontwikkelingen in de verschillende sectoren verwacht OPG dat omzet en bedrijfsresultaat van de groep in het tweede halfjaar 2005 in lijn zullen liggen met die over het eerste halfjaar.

Raad van Bestuur OPG Groep
R.J. Peek, voorzitter
F.E. Eelkman Rooda
M.C. van Gelder

Voor nadere informatie:
Frans E. Eelkman Rooda, Raad van Bestuur, Chief Financial Officer en Catrien van Buttingha Wichers, Hoofd Corporate Communications Telefoon: +31(0)30 2821378

Persconferentie en analistenbijeenkomst
Maandag 1 augustus 2005 wordt om 10.00 uur een persconferentie gehouden in het Beursgebouw, Beursplein 5, Amsterdam. Op diezelfde dag wordt een bijeenkomst voor beleggingsanalisten gehouden om 12.30 uur, eveneens in het Beursgebouw, Beursplein 5, Amsterdam. Deze bijeenkomst wordt gewebcast (alleen audio) en kan rechtstreeks worden gevolgd via de website www.opggroep.com. Op de website is ook de PowerPoint-presentatie te downloaden die tijdens de bijeenkomst wordt vertoond.

Wat is OPG?
OPG Groep is een retail- en distributieonderneming voor geneesmiddelen en medische middelen. Wij zijn met circa 6.300 medewerkers gespecialiseerd in farmaceutische bedrijfsvoering en beheer van apotheken (farma-retailing), in farmaceutische groothandel en logistieke diensten en in marketing en distributie van medische middelen. Wij zijn actief in Nederland, Polen, België, Noorwegen, Hongarije en Zwitserland.


---
OPG Groep N.V.

Kerncijfers

De cijfers in dit persbericht zijn niet door accountants gecontroleerd. De waardering van activa en passiva en resultaatbepaling zijn opgesteld conform de grondslagen zoals verwoord in de International Financial Reporting Standards (IFRS). De eerder gepubliceerde cijfers over 2004 zijn gebaseerd op de Nederlandse wet- en regelgeving.

2005 2004 STIJGING/ EERSTE EERSTE DALING X 1.000.000 HALFJAAR HALFJAAR

Balans
Werkkapitaal 177,4 187,2 - 5,2% Werkzaam vermogen 656,0 595,7 10,1% Nettoschuld 177,7 159,3 11,6%

Winst-en-verliesrekening
Netto-omzet 1.108,3 1.018,2 8,8% Bedrijfsresultaat 50,3 54,0 - 6,9% Nettoresultaat 40,7 41,8 - 2,5%

Kasstroom
Kasstroom uit operationele activiteiten 33,2 7,6 Investeringen materiële vaste activa 7,3 8,3 Acquisities 12,8 14,0

Ratio's en rentabiliteit
IN %
Operationele marge 4,5% 5,3% Rendement gemiddeld werkzaam vermogen (o.b.v. bedrijfsresultaat) 15,8% 18,5% Rendement gemiddeld eigen vermogen 21,7% 24,2%

Economische winst 10,1 11,8 Rentedekking 17,5 30,4 Schuldratio 1,5 1,3

Rendement vermogenstitel **
X 1.000
Uitstaand aantal per ultimo (A-equivalent) 14.628* 14.461 X 1
Koers ultimo 57,75 44,02 Nettoresultaat 2,81 2,89 Interim-dividend 0,50 0,50

Personeel
Aantal medewerkers ultimo 6.278 6.014 Idem, in fulltime equivalenten 5.112 5.004


* HIERVAN ZIJN CIRCA 117.000 AANDELEN IN EIGEN BEZIT.
** AANDEEL A RESPECTIEVELIJK AANDEEL B INCLUSIEF WINSTBEWIJS, HERLEID TOT VOLGESTORTE EQUIVALENTEN.


---
OPG Groep N.V.

Geconsolideerde winst-en-verliesrekening

STIJGING/ 2005 2004 2004 X 1.000.000 DALING EERSTE HALFJAAR EERSTE HALFJAAR BOEKJAAR Netto-omzet 8,8% 1.108,3 100,0% 1.018,2 100,0% 2.071,3

Bruto-omzetresultaat 4,9% 200,6 18,1% 191,2 18,8% 387,1

Bedrijfskosten 5,8% 142,8 135,0 284,6

Afschrijvingen op vaste
activa 240,9% 7,5 2,2 9,8

Bedrijfsresultaat - 6,9% 50,3 4,5% 54,0 5,3% 92,7

Financieringsresultaat 65,0% - 3,3 - 2,0 - 5,5

Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening
voor belastingen - 9,6% 47,0 4,2% 52,0 5,1% 87,2

Belastingen - 18,7% 13,9 17,1 28,3

Resultaat deelnemingen 16,7% 2,8 2,4 6,8

Resultaat uit niet-
operationele activiteiten 4,6% 6,8 6,5 8,5

Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening
na belastingen - 2,5% 42,7 3,9% 43,8 4,3% 74,2

Minderheidsbelang van
derden 0,0% 2,0 2,0 3,5

Nettoresultaat - 2,5% 40,7 3,7% 41,8 4,1% 70,7


---
OPG Groep N.V.

Geconsolideerde balans
VOOR WINSTBESTEMMING

X 1.000.000 30 JUNI 2005 31 DECEMBER 2004 30 JUNI 2004

Vaste activa
Immateriële vaste activa 320,5 306,3 267,5 Materiële vaste activa 98,6 98,5 95,3 Financiële vaste activa 46,4 47,0 44,0 Derivaten 1,9 - - 467,4 451,8 406,8 Vlottende activa
Voorraden 172,0 187,2 169,6 Debiteuren 288,4 255,3 263,1 Aangehouden voor verkoop 0,5 0,5 - Liquide middelen 8,5 3,8 5,8 469,4 446,8 438,5

Totaal activa 936,8 898,6 845,3

Groepsvermogen
Eigen vermogen 401,1 384,7 359,6 Actuariële winsten en verliezen - 23,5 - 10,2 - Belang van derden 30,0 30,7 26,4 407,6 405,2 386,0

Voorzieningen 72,6 59,9 50,5

Langlopende schulden
Leningen 97,5 98,3 32,4 Derivaten 0,2 2,6 - 97,7 100,9 32,4

Kortlopende schulden
Kredietinstellingen 88,5 57,9 132,7 Crediteuren 226,2 224,9 206,3 Belastingen en sociale premies 9,0 8,8 7,1 Overige schulden 34,9 41,0 30,3 Derivaten 0,3 - - 358,9 332,6 376,4

Totaal passiva 936,8 898,6 845,3

10 OPG Groep N.V.

Geconsolideerd overzicht van kasstromen

X 1.000.000 2005 2004 2004 EERSTE HALFJAAR EERSTE HALFJAAR BOEKJAAR Operationeel resultaat 50,3 54,0 92,7 Afschrijvingen op vaste activa 7,3 7,8 15,3 Afwaardering vaste activa 0,3 0,0 0,2 Resultaat uit verkoop vaste activa - 0,4 - 5,5 - 5,8 Mutatie voorzieningen 3,9 0,9 1,3 Mutatie voorraden 16,7 - 5,1 - 22,3 Mutatie kortlopende vorderingen - 15,8 - 11,5 - 1,6 Mutatie kortlopende verplichtingen - 11,1 - 13,7 14,8 Operationele kasstroom 51,2 26,9 94,6

Financiële lasten - 4,0 - 3,2 - 8,1 Betaalde belastingen over
operationeel resultaat - 14,0 - 16,1 - 23,6 Kasstroom uit operationele activiteiten 33,2 7,6 62,9

Investeringen materiele vaste activa - 7,3 - 8,3 - 18,3 Acquisities - 12,8 - 14,0 - 55,4 Financiële baten 0,7 1,2 2,5 Ontvangen dividend 1,0 0,9 2,1 Verkoop van groepsmaatschappijen - 8,5 - 5,9 - 6,9 Desinvesteringen vaste activa 1,5 15,0 16,8 Verstrekte leningen - 1,3 - 2,4 - 4,7 Ontvangen aflossing op leningen 6,2 6,8 12,7 Overige mutaties in vaste activa - 4,5 1,4 0,7 Betaalde belastingen uit
investeringsactiviteiten - 0,1 - 0,5 - 3,2 Kasstroom uit investeringen - 25,1 - 5,8 - 53,7

Ontvangsten uit uitgifte van aandelen 2,6 5,3 6,0 Inkoop eigen aandelen - 11,3 - 3,6 - 6,9 Betaald dividend - 13,9 - 13,7 - 21,0 Opgenomen financiering 0,0 0,2 77,9 Aflossing op leningen - 8,2 - 7,2 - 16,4 Mutatie minderheidsaandeelhouders - 2,7 - 0,9 5,5 Kasstroom uit financieringsactiviteiten - 33,5 - 19,9 45,1

Subtotaal - 25,4 - 18,1 54,3 Valutakoersverschillen - 0,5 - 0,1 0,3 Netto kasstroom - 25,9 - 18,2 54,6

Netto kortlopende schuld begin periode - 54,1 - 108,7 - 108,7

Netto kortlopende schuld einde periode - 80,0 - 126,9 - 54,1


---
OPG Groep N.V.

Voorzieningen

X 1.000.000 30 JUNI 2005 31 DECEMBER 2004 30 JUNI 2004

Reorganisaties 3,2 6,1 9,5 Juridische kwesties 7,0 7,2 7,2 Latente belastingen 1,2 4,1 5,0 VUT en pensioenen 60,1 40,6 25,7 Overige voorzieningen 1,1 1,9 3,1

72,6 59,9 50,5

Mutatieoverzicht eigen vermogen

RESERVE AANDEEL GESTORT GESTORT OMREKE- ONVER- ACTUARIËLE DERDEN IN KAPITAAL KAPITAAL AGIO- NINGSVER OVERIGE DEELDE WINSTEN EN EIGEN GROEPS- GROEPS- X 1.000.000 AANDELEN A AANDELEN B RESERVE SCHILLEN RESERVES WINST VERLIEZEN VERMOGEN VERMOGEN VERMOGEN

Stand aanvang boekjaar 14,2 0,4 79,0 0,3 226,1 63,4 - 10,2 373,2 30,7 403,9 Winstbestemming 49,5 - 63,4 - 13,9 - 13,9 Conversie door aandeelhouders 0,2 - 0,1 2,8 - 6,2 - 3,3 - 3,3 Inkoop eigen aandelen - 6,7 - 6,7 - 6,7 Toekenning inzake aandelenplan personeel 0,2 0,2 0,2 Omrekeningsverschillen 0,4 0,4 1,0 1,4 Pensioenen en vervroegde uittreding - 13,3 - 13,3 - 13,3 Resultaat derivaten - 0,6 - 0,6 - 0,6 Resultaat eerste halfjaar 40,7 40,7 - 2,0 38,7 Overige mutaties 1,0 1,0 0,3 1,3

Stand ultimo juni 2005 14,4 0,3 81,8 0,7 263,3 40,7 - 23,5 377,7 30,0 407,7

12 OPG Groep N.V.

Segmentering van de geconsolideerde winst-en-verliesrekening Bedrijfssegmenten OPG DIRECT & APOTHEKEN INSTITUTIONEEL OVERIGE ELIMINATIES GECONSOLIDEERD APOTHEKEN APOTHEKEN TOTAAL NEDERLAND INTERNATIONAAL* EERSTE HALFJAAR EERSTE HALFJAAR EERSTE HALFJAAR EERSTE HALFJAAR EERSTE HALFJAAR EERSTE HALFJAAR EERSTE HALFJAAR X 1.000.000 2005 2004 2005 2004 2005 2004 2005 2004 2005 2004 2005 2004 2005 2004

Netto-omzet derden 928,2 844,2 561,3 545,6 366,9 298,6 179,1 169,5 1,0 4,5 0,0 0,0 1.108,3 1.018,2 Netto-omzet intercompany 7,6 5,4 7,7 5,4 0,9 1,0 6,2 6,5 0,0 0,5 - 13,8 - 12,4 0,0 0,0 Totaal netto-omzet 935,8 849,6 569,0 551,0 367,8 299,6 185,3 176,0 1,0 5,0 - 13,8 - 12,4 1.108,3 1.018,2

Inkoopwaarde van de omzet plus
bedrijfskosten - 907,6 - 824,0 - 543,6 - 529,2 - 364,8 - 295,8 - 163,3 - 153,9 - 0,9 1,3 13,8 12,4 - 1.058,0 - 964,2 Bedrijfsresultaat 28,2 25,6 25,4 21,8 3,0 3,8 22,0 22,1 0,1 6,3 0,0 0,0 50,3 54,0

Financieringsresultaat - 3,3 - 2,0 Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening
voor belastingen 47,0 52,0 Belastingen op resultaat uit gewone
bedrijfsuitoefening 13,9 17,1 33,1 34,9 Resultaat deelnemingen 1,1 0,6 1,1 0,5 0,0 0,1 0,0 0,0 1,7 1,8 2,8 2,4 Resultaat uit niet-operationele activiteiten 6,8 6,5 Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening
na belastingen 42,7 43,8 Minderheidsbelang van derden - 2,0 - 2,0 Nettoresultaat 40,7 41,8

Operationele marge 3,0% 3,0% 4,5% 3,9% 0,8% 1,3% 11,9% 12,5% - 10,4% - 10,3% 4,5% 5,3%

Werkzaam vermogen activa 834,8 782,1 670,8 628,2 164,3 155,0 118,6 103,6 215,3 154,6 - 240,9 - 200,8 927,8 839,5 Werkzaam vermogen passiva 250,4 233,7 139,7 136,2 110,8 97,6 77,4 63,5 69,1 22,4 - 125,1 - 75,8 271,8 243,8 Werkzaam vermogen 584,4 548,4 531,1 492,0 53,5 57,4 41,2 40,1 146,2 132,2 - 115,8 - 125,0 656,0 595,7

Deelnemingen 4,3 3,4 4,0 3,2 0,3 0,3 0,3 0,3 23,1 18,9 27,7 22,6 Acquisities 12,8 13,5 12,3 10,5 0,6 3,0 0,0 0,5 0,0 0,0 12,8 14,0 Investeringen materiële vaste activa 6,4 6,3 5,1 5,4 1,3 1,0 0,9 1,7 0,0 0,3 7,3 8,3 Afschrijvingen immateriële vaste activa 1,0 0,9 0,9 0,9 0,1 0,0 0,3 0,3 0,2 0,1 1,5 1,3 Afschrijvingen materiële vaste activa 4,6 4,5 3,7 3,5 0,9 1,0 1,1 1,1 0,4 0,8 6,1 6,4


* DE GEËLIMINEERDE INTERCOMPANYOMZET TUSSEN APOTHEKEN NEDERLAND EN APOTHEKEN INTERNATIONAAL BEDRAAGT OVER HET EERSTE HALFJAAR VAN 2005 1,0 MILJOEN (HJ1 2004: 1,0 MILJOEN). HET GEËLIMINEERDE BEDRIJFSRESULTAAT BEDRAAGT OVER HET EERSTE HALFJAAR VAN 2005 0,2 MILJOEN (HJ1 2004: NIHIL). 13 OPG Groep N.V.

Toelichting op de wijzigingen ontstaan door invoering van de International Financial Reporting Standards

Introductie
OPG Groep N.V. (verder 'OPG') heeft de International Financial Reporting Standards (verder 'IFRS') en interpretaties door de International Accounting Standards Board overgenomen als basis voor de financiële verslaggeving *. Deze verandering is van toepassing op alle financiële rapportages die op of na 1 januari 2005 zijn ingegaan of ingaan. Aangezien OPG conform IFRS de vergelijkende cijfers van één jaar opneemt in haar jaarverslag is 1 januari 2004 de datum van overgang op IFRS. Ten aanzien van toepassing van IAS 32 en IAS 39 voor wat betreft de financiële instrumenten heeft OPG de keuze gemaakt deze toe te passen met ingang van 1 januari 2005.

Tot en met 31 december 2004 zijn alle financiële rapportages opgesteld in overeenstemming met Nederlandse wet- en regelgeving (verder 'NL RJ'). In deze bijlage worden de verschillen tussen IFRS en de Nederlandse regelgeving weergegeven. Eerst zullen de belangrijkste wijzigingen toegelicht worden. Indien materieel worden verschillen gekwantificeerd.

In deze bijlage worden zowel voor de halfjaarcijfers 2004 als voor de jaarrekening 2004 de verschillen tussen IFRS en NL RJ cijfermatig gepresenteerd. De toelichting van de verschillen is gebaseerd op zowel de openingsbalans per 1 januari 2004 als de balans per 1 januari 2005 en de winst-en-verliesrekening over het jaar 2004. Het verschil tussen de openingsbalans per
1 januari 2005 en de balans per 31 december 2004 wordt veroorzaakt door toepassing van IFRS op de financiële instrumenten per 1 januari 2005 (IAS 39).

Bij de overgang naar IFRS zijn ook de waarderingsgrondslagen in vergelijking met de NL RJ gewijzigd. De belangrijkste wijzigingen voor OPG betreffen de waardering van goodwill, voorraden, financiële instrumenten en pensioenen. De verschillen in de waarderings- grondslagen komen in de toelichtende paragraaf naar voren.

Op de in deze bijlage genoemde cijfers is geen accountantscontrole toegepast. Wel is de externe accountant nauw betrokken geweest bij het transitieproces van NL RJ naar IFRS.

Belangrijkste wijzigingen

Algemeen
Consolidatie
De 50% deelneming in Absorin Schweiz A.G. werd onder NL RJ proportioneel geconsolideerd. Omdat OPG ten aanzien van deze entiteit het financieel en operationeel beleid niet volledig beheerst dient Absorin Schweiz A.G. onder IFRS als deelneming verantwoord te worden. Het effect hiervan op de balans en de winst-en-verliesrekening is zeer beperkt.


* DE CONSEQUENTIES VOOR DE OVERGANG NAAR IFRS ZIJN NOG NIET VOLLEDIG DEFINITIEF, AANGEZIEN ENKELE RICHTLIJNEN NOG KUNNEN WIJZIGEN VOOR JAAREINDE EN DE ENDORSEMENT DOOR DE EU NOG NIET VOOR ALLE STANDAARDEN HEEFT PLAATSGEVONDEN.

14 OPG Groep N.V.

Vreemde valuta
Alle verschillen die zich voordoen binnen het eigen vermogen ten gevolge van valutaverschillen op de waardering van deelnemingen zijn opgenomen als een afzonderlijke component binnen het eigen vermogen. De winsten of verliezen op omrekening van vreemde valuta worden bij desinvestering van buitenlandse activiteiten gepresenteerd in de winst-en-verliesrekening als onderdeel van de boekwinst of -verlies.

Segmentering
Zoals uiteengezet in ons halfjaarbericht is gekozen voor een indeling van de bedrijfsactiviteiten die de huidige managementstructuur volgen en strategische keuzes ondersteunen. De indeling van de bedrijfsactiviteiten van OPG conform IFRS is primair gericht op het gehanteerde distributiekanaal. Voor OPG leidt dit tot de sectoren 'Apotheken', 'OPG Direct & Institutioneel' en 'Overig'. OPG verbijzondert de sector Apotheken verder in 'Apotheken Nederland' en 'Apotheken Internationaal' (ic Polen en België).

Secundair is de indeling gebaseerd op geografische ligging, te weten Nederland, Polen, België en Overig. Deze is gelijk aan wat in het verleden onder 'geografische segmenten' is gepresenteerd.

Balans
Wegens invoering van IFRS is het balanstotaal per 1 januari 2005 ruim 31,1 miljoen hoger dan onder NL RJ. Het eigen vermogen ligt marginaal lager op 403,9 miljoen (- 0,7 miljoen). De belangrijkste verschillen op de diverse balansonderdelen worden hieronder uiteen gezet.

Immateriële vaste activa
Betaalde goodwill wordt volgens NL RJ geactiveerd en afgeschreven. De waarderings- grondslag conform IFRS 3 schrijft uitsluitend activering van de betaalde goodwill tegen kostprijs voor onder aftrek van verliezen wegens waardevermindering. Dit leidt tot een boekwaarde die op 1 januari 2005 op basis van IFRS 15,4 miljoen hoger ligt. In plaats van afschrijvingen op basis van een vast percentage van de aanschafwaarde wordt een jaarlijkse toets op waarde- vermindering uitgevoerd. Indien hier aanleiding toe bestaat zal dit op meerdere momenten binnen een boekjaar plaatsvinden. De bedrijfswaarde wordt bepaald door het berekenen van de contante waarde van de verwachte toekomstige kasstromen van de betreffende kasstroom- genererende eenheid. Per begin en eind 2004 heeft integrale toetsing plaatsgevonden, wat geen aanleiding tot afwaardering gaf.

Onder IFRS wordt software niet langer verwerkt als materieel actief maar als immaterieel actief. De herclassificatie die hierdoor in de balans op 1 januari 2005 plaatsgevonden heeft, bedraagt 6,8 miljoen.

Materiële vaste activa
Naast de herclassificatie van software naar immateriële vaste activa worden onder de materiële vaste activa de gebouwen en terreinen in drie categorieën gepresenteerd: 'Bedrijfsterreinen en
-gebouwen', 'Vastgoedbeleggingen' en 'Aangehouden voor verkoop'. Vastgoedbeleggingen betreft gebouwen en terreinen die niet direct dienstbaar zijn aan de bedrijfsuitoefening maar aangehouden worden om huurpenningen te innen of te profiteren van waardestijgingen. De boekwaarde van deze categorie per 1 januari 2005 bedraagt 0,9 miljoen.

15 OPG Groep N.V.

De categorie 'Aangehouden voor verkoop' (boekwaarde 0,5 miljoen) betreft bedrijfsterreinen en -gebouwen die eveneens niet direct dienstbaar zijn aan de bedrijfsuitoefening én ter verkoop aangeboden zijn. Deze laatste categorie wordt gepresenteerd onder de vlottende activa.

Financiële vaste activa
De 6,24% minderheidsdeelneming die OPG heeft in Andreae-Noris Zahn A.G. (gevestigd te Frankfurt, Duitsland) wordt onder IFRS gewaardeerd tegen actuele waarde. Aangezien deze minderheidsdeelneming genoteerd staat aan de 'Deutsche Börse' te Frankfurt is de beurskoers een goede maatstaf voor waardering. Waardering op beurswaarde per 1 januari 2005, in plaats van op kostprijs onder NL RJ, leidt tot een verhoging van de financiële vaste activa met 12,2 miljoen. Op de beginbalans 2004 was dit verschil 8,1 miljoen.

Leningen en leveringsrechten aan afnemers worden gewaardeerd tegen het nominale bedrag van de lening verminderd respectievelijk vermeerderd met het nog aan het resultaat - op basis van de looptijd - toe te rekenen disagio respectievelijk agio. In vergelijking met de onder NL RJ gehanteerde waardering ligt de waardering onder IFRS 1,2 miljoen lager.

De eerder genoemde verantwoording van Absorin Schweiz A.G. als deelneming heeft per
1 januari 2005 een verhogend effect van 0,3 miljoen op de financiële vaste activa.

Voorraden
Onder NL RJ werden voorraden gewaardeerd tegen de laatst bekende inkoopprijs of lagere marktwaarde. Conform richtlijn IAS 2 worden voorraden nu gewaardeerd overeenkomstig de gewogen gemiddelde inkoopprijs. Hierbij worden kosten betreffende vracht en inklaring, productie- en ompakkosten, evenals ontvangen en te ontvangen bonussen in de voorraad- waarde verrekend. Het effect hiervan op de balans per 1 januari 2005 is een verlaging van de voorraadwaarde met 0,4 miljoen.

Pensioenvoorziening
Conform IAS 19 dient OPG alle verplichtingen in de huidige en voorgaande perioden ten aanzien van de zogenaamde toegezegd-pensioenregelingen op te nemen in de balans. Het betreft de pensioentoezeggingen waarbij in beginsel een in rechte afdwingbare of feitelijke verplichting bestaat om verdere bijdragen te betalen indien het pensioenfonds niet over voldoende activa beschikt om alle personeelsbeloningen te betalen die verband houden met werknemersprestaties.

OPG heeft gekozen om alle mutaties in de toegezegd-pensioenregelingen rechtstreeks in het eigen vermogen en de pensioenvoorziening te verwerken. Deze mutaties worden gebaseerd op actuariële winsten en verliezen. In tegenstelling tot de zogenaamde 'corridormethode' leiden waarderingsverschillen direct tot een mutatie in de pensioenvoorziening en het eigen vermogen. Berekening van de benodigde voorziening ultimo 2003 heeft geleid tot een dotatie aan de pensioenvoorziening op de beginbalans van 1 januari 2004 ter grootte van 23,4 miljoen. Dit is ten laste van de algemene reserve gebracht. Wegens de daling van de renteniveaus in 2004 is deze voorziening ultimo 2004 verhoogd met 15,5 miljoen tot 38,9 miljoen. De mutatie ultimo 2004, evenals alle volgende mutaties, worden afzonderlijk binnen het eigen vermogen gepresenteerd onder 'actuariële winsten en verliezen'. Na verrekening van belastingen heeft de pensioenvoorziening een effect van - 25,6 miljoen op het groepsvermogen op 1 januari 2005 in vergelijking met NL RJ.

16 OPG Groep N.V.

In de getroffen voorziening zijn eventuele effecten uit het bedrijfstakpensioenfonds voor apothekersassistenten en het beroepsgroepenpensioenfonds voor apothekers, beide aan te merken als een toegezegd-pensioenregeling, niet meegenomen. Deze pensioenfondsen staan open voor een bredere groep dan alleen OPG-medewerkers wat de beschikking over onderliggende informatie in de weg staat. Inmiddels zijn diverse trajecten gestart om de benodigde informatie inzichtelijk te krijgen. Het gepresenteerde verschil heeft derhalve voornamelijk betrekking op de toegezegd-pensioenregeling ondergebracht bij de Stichting Pensioenfonds OPG. Het effect van overige pensioenfondsen van OPG is beperkt (aanvulling van de pensioenvoorziening met 0,3 miljoen).

Derivaten
Een derivaat is een financieel instrument waarvan de waarde verandert als gevolg van veranderingen in bijvoorbeeld een valutakoers of een rentevoet en waarbij geen investering benodigd is bij aanvang. Een derivaat wordt per definitie op een tijdstip in de toekomst afgewikkeld. Derivaten kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld risico's uit hoofde van veranderingen in valutakoersen of rentevoeten op toekomstige kasstromen af te dekken.

Binnen OPG wordt gebruikgemaakt van diverse derivaten om valuta- en renterisico's te beheersen. Hiertoe gebruikt OPG vooral valuta- en renteswaps evenals valutatermijn- contracten. De kasstromen voortvloeiend uit leningsovereenkomsten en valuta- en renteswaps stemmen volledig overeen. Conform IAS 39 kennen deze financiële instrumenten met ingang van 1 januari 2005 de reële waarde als waarderingsgrondslag. Op de eindbalans per 31 december 2004 onder NL RJ is het valutadeel in de gecombineerde valuta-/renteswaps van 2,6 miljoen, behorend bij in 2004 aangetrokken langlopende financiering, opgenomen onder de kredietinstellingen.

Derivaten waarmee langlopende posities zijn afgedekt worden met ingang van 1 januari 2005 gepresenteerd als langlopend actief of langlopend passief. Ingeval kortlopende posities worden afgedekt vindt presentatie plaats onder kortlopende activa of passiva. Op de openingsbalans per 1 januari 2005 bestaan de langlopende derivaten uit rente- en valutaswaps op langlopende financiering ( 4,5 miljoen) en bestaan kortlopende derivaten uit valutatermijncontracten en renteswaps op het kortlopende gedeelte van langlopende schulden ( 0,1 miljoen). Het totale effect op het eigen vermogen is - 1,3 miljoen per 1 januari 2005 in vergelijking met NL RJ.

Met ingang van 1 juni 2005 maakt OPG gebruik van hedge-accounting voor enkele afdekkingsrelaties waarop materiële waarderingsverschillen kunnen ontstaan. Deze waarderingsverschillen worden direct binnen het eigen vermogen verantwoord.

Winst-en-verliesrekening
De achtergrond van de belangrijkste waarderingsverschillen tussen NL RJ en IFRS is hierboven reeds besproken. Verschillen in de winst-en-verliesrekening zijn inherent hieraan. De belangrijkste verschillen van het bedrijfsresultaat over 2004 van in totaal 15,7 miljoen zijn gelegen in lagere afschrijvingen van 16,9 miljoen, het niet langer partieel consolideren van Absorin Schweiz A.G. (effect - 0,2 miljoen) en een lagere opbrengst uit de verkoop van vastgoed (effect - 0,7 miljoen). Lagere afschrijvingen hebben zowel betrekking op materiële (effect + 4,1 miljoen) als op immateriële vaste activa (effect + 12,8 miljoen). Afschrijvingen op software staan onder IFRS verantwoord als afschrijvingen op immateriële vaste activa waar dit onder NL RJ als afschrijving op materiële vaste activa opgenomen was.

17 OPG Groep N.V.

De lagere boekwinst, behaald bij de verkoop van vastgoed aan de Europalaan in Utrecht, is ontstaan omdat een deel van de boekwinst onder NL RJ bepaald is door de vrijval van onderhoudsvoorzieningen. Deze voorzieningen waren niet langer opgenomen in de IFRS openingsbalans op 1 januari 2004.

Het nettoresultaat over 2004 is onder IFRS 17,5 miljoen hoger en bedraagt 70,7 miljoen. Naast het hogere bedrijfsresultaat wordt dit vooral bepaald door het resultaat op deelnemingen (effect + 4,1 miljoen) en een hogere commerciële belastinglast (effect - 1,9 miljoen). Het resultaat uit deelnemingen komt vooral voort uit de positieve ontwikkeling van de beurskoers van Andreae-Noris Zahn A.G. over 2004. De hogere commerciële belastinglast is veroorzaakt door het hogere bedrijfsresultaat.

Kasstroomoverzicht
Conform de verschillende modellen die onder IFRS aangeboden worden voor de kasstroom- presentatie heeft OPG gekozen voor toepassing van de indirecte methode. In grote lijnen is deze gelijk aan hetgeen in het jaarverslag 2004 is gepresenteerd.

De nettokasstroom onder IFRS is gelijk aan hetgeen onder NL RJ is gepresenteerd. Wel zijn enkele mutaties tussen de verschillende onderdelen binnen het kasstroomoverzicht te onderkennen (kasstroom uit operationele, investerings- en uit financieringsactiviteiten). De belangrijkste wijzingen hierin zijn;
· opsplitsing van het werkkapitaal in diverse afzonderlijke kasstromen (voorraden, vorderingen en schulden);

· het afzonderlijk presenteren van werkelijke kasstromen ten gevolge van belastingen als kasstroom uit operationele of investeringsactiviteiten;
· opsplitsing van betaalde interest als onderdeel van de kasstroom uit operationele activiteiten en presentatie van ontvangen interest onder de kasstroom uit investeringsactiviteiten;
· opsplitsing van de diverse kasstromen samenhangend met de langlopende financiering in opgenomen en afgeloste bedragen;

· afzonderlijke presentatie van kasstromen samenhangend met uitgifte en inkoop van eigen aandelen onder de kasstroom uit financieringsactiviteiten.

Presentatie van informatie volgens IFRS
Het doel van deze bijlage is verstrekking van informatie over de gevolgen van de overstap op IFRS voor de gerapporteerde resultaten en de financiële positie van OPG Groep N.V. De volgende overzichten zijn hiertoe opgenomen:
· Balans per 1 januari 2004

· Balans per 30 juni 2004

· Balans per 1 januari 2005

· Winst-en-verliesrekening over het eerste halfjaar van 2004 en over geheel 2004
· Kasstroomoverzicht over het eerste halfjaar van 2004 en over geheel 2004
· Effect verschillen tussen IFRS en NL RJ op het groepsvermogen per 31 december 2004
· Aansluiting waardering van het groepsvermogen per balansdatum
· Segmentinformatie volgens IFRS over het eerste halfjaar van 2004 en over geheel 2004

18 OPG Groep N.V.

Geconsolideerde balans per 1 januari 2004

X 1.000.000 1 JANUARI 2004 1 JANUARI 2004 VERSCHIL IFRS NL RJ IFRS vs. NL RJ Vaste activa
Immateriële vaste activa 254,4 245,9 8,5 Materiële vaste activa 105,1 113,4 - 8,3 Financiële vaste activa 48,8 41,3 7,5 408,3 400,6 7,7 Vlottende activa
Voorraden 163,4 163,8 - 0,4 Vorderingen 252,6 251,3 1,3 Liquide middelen 10,1 10,3 - 0,2 426,1 425,4 0,7

Totaal activa 834,4 826,0 8,4

Groepsvermogen
Eigen vermogen 332,2 339,5 - 7,3 Belang van derden 25,1 25,1 0,0 357,3 364,6 - 7,3

Voorzieningen 61,3 46,7 14,6

Langlopende schulden 42,2 39,7 2,5

Kortlopende schulden
Kredietinstellingen 118,8 118,8 0,0 Crediteuren 209,6 209,7 - 0,1 Belastingen en sociale premies 5,6 4,9 0,7 Overige schulden 39,6 41,6 - 2,0 373,6 375,0 - 1,4

Totaal passiva 834,4 826,0 8,4

19 OPG Groep N.V.

Geconsolideerde balans per 30 juni 2004

X 1.000.000 30 JUNI 2004 30 JUNI 2004 VERSCHIL IFRS NL RJ IFRS vs. NL RJ Vaste activa
Immateriële vaste activa 267,5 251,6 15,9 Materiële vaste activa 95,3 103,0 - 7,7 Financiële vaste activa 44,0 36,1 7,9 406,8 390,7 16,1 Vlottende activa
Voorraden 169,6 170,0 - 0,4 Vorderingen 263,1 262,5 0,6 Liquide middelen 5,8 6,0 - 0,2 438,5 438,5 0,0

Totaal activa 845,3 829,2 16,1

Groepsvermogen
Eigen vermogen 359,6 360,0 - 0,4 Belang van derden 26,4 26,2 0,2 386,0 386,2 - 0,2

Voorzieningen 50,5 33,7 16,8

Langlopende schulden 32,4 32,6 - 0,2

Kortlopende schulden
Kredietinstellingen 132,7 132,7 0,0 Crediteuren 206,3 206,3 0,0 Belastingen en sociale premies 7,1 6,9 0,2 Overige schulden 30,3 30,8 - 0,5 376,4 376,7 - 0,3

Totaal passiva 845,3 829,2 16,1

20 OPG Groep N.V.

Geconsolideerde balans per 1 januari 2005

X 1.000.000 1 JANUARI 2005 1 JANUARI 2005 VERSCHIL IFRS NL RJ IFRS vs. NL RJ Vaste activa
Immateriële vaste activa 306,3 282,4 23,9 Materiële vaste activa 98,5 105,6 - 7,1 Financiële vaste activa 47,0 35,8 11,2 451,8 423,8 28,0 Vlottende activa
Voorraden 187,2 187,6 - 0,4 Vorderingen 255,3 252,0 3,3 Aangehouden voor verkoop 0,5 - 0,5 Liquide middelen 3,8 4,1 - 0,3 446,8 443,7 3,1

Totaal activa 898,6 867,5 31,1

Groepsvermogen
Eigen vermogen 383,4 374,4 9,0 Actuariële winsten en verliezen - 10,2 - - 10,2 Belang van derden 30,7 30,2 0,5 403,9 404,6 - 0,7

Voorzieningen 59,2 31,6 27,6

Langlopende schulden
Leningen 98,3 98,6 0,3 Derivaten 4,5 0,0 4,5 102,8 98,6 4,2

Kortlopende schulden
Kredietinstellingen 57,9 60,6 - 2,7 Crediteuren 224,9 225,0 - 0,1 Belastingen en sociale premies 8,8 8,0 0,8 Overige schulden 41,0 39,1 1,9 Derivaten 0,1 0,0 0,1 332,7 332,7 0,0

Totaal passiva 898,6 867,5 31,1

NB HET VERSCHIL TUSSEN DE OPENINGSBALANS PER 1 JANUARI 2005 ONDER IFRS EN EEN EINDBALANS ONDER IFRS OP 31 DECEMBER 2004 WORDT VOLLEDIG VEROORZAAKT DOOR HET OPNEMEN VAN DE REËLE WAARDE VAN DERIVATEN IN DE BALANS.

21 OPG Groep N.V.

Geconsolideerde winst-en-verliesrekening

X 1.000.000 2004 2004 VERSCHIL 2004 2004 VERSCHIL IFRS NL RJ IFRS vs. EERSTE EERSTE IFRS vs. NL RJ HALFJAAR HALFJAAR NL RJ IFRS NL RJ

Netto-omzet 2.071,3 2.072,1 - 0,8 1.018,2 1.018,5 - 0,3

Bruto-omzetresultaat 387,1 387,7 - 0,6 191,2 191,3 - 0,1

Personeelskosten 196,8 197,2 - 0,4 94,5 94,7 - 0,2

Afschrijvingen op materiële
vaste activa 7,2 11,3 - 4,1 1,0 2,9 - 1,9

Afschrijvingen op immateriële
vaste activa 2,6 15,4 - 12,8 1,3 7,5 - 6,2

Overige bedrijfskosten 87,8 86,8 1,0 40,4 39,4 1,0

Bedrijfsresultaat 92,7 77,0 15,7 54,0 46,8 7,2

Financieringsresultaat - 5,5 - 5,5 0,0 - 2,0 - 1,9 - 0,1

Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening
voor belastingen 87,2 71,5 15,7 52,0 44,9 7,1

Belastingen 28,3 26,5 1,8 17,1 16,3 0,8

Resultaat deelnemingen 6,8 2,7 4,1 2,4 1,4 1,1

Resultaat uit niet-operationele
activiteiten 8,5 8,5 0,0 6,5 6,5 0,0

Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening na
belastingen 74,2 56,2 18,0 43,8 36,5 7,3

Minderheidsbelang van derden 3,5 3,0 0,5 2,0 1,8 0,2

Nettoresultaat 70,7 53,2 17,5 41,8 34,7 7,1


---
OPG Groep N.V.

Geconsolideerd overzicht van kasstromen

X 1.000.000 2004 2004 VERSCHIL 2004 2004 VERSCHIL IFRS NL RJ IFRS vs. EERSTE EERSTE IFRS vs. NL RJ HALFJAAR HALFJAAR NL RJ IFRS NL RJ

Operationeel resultaat 92,7 77,0 15,7 54,0 46,8 7,2 Afschrijvingen op vaste activa 15,3 32,3 - 17,0 7,8 15,9 - 8,1 Afwaardering vaste activa 0,2 0,1 0,1 0,0 0,0 0,0 Resultaat uit verkoop vaste activa - 5,8 - 5,8 0,0 - 5,5 - 5,5 0,0 Mutatie voorzieningen 1,3 - 2,3 3,6 0,9 - 1,4 2,3 Mutatie voorraden - 22,3 - 20,2 - 2,1 - 5,1 - 5,1 0,0 Mutatie kortlopende vorderingen - 1,6 1,7 - 3,3 - 11,5 - 10,9 - 0,6 Mutatie kortlopende verplichtingen 14,8 9,4 5,4 - 13,7 - 12,9 - 0,8 Operationele kasstroom 94,6 92,2 2,4 26,9 26,9 0,0

Financiële lasten - 8,1 - 7,8 - 0,3 - 3,2 - 3,2 0,0 Betaalde belastingen over
operationeel resultaat - 23,6 - 21,7 - 1,9 - 16,1 - 15,6 - 0,5 Kasstroom uit operationele activiteiten 62,9 62,7 0,2 7,6 8,1 - 0,5

Investeringen materiële vaste
activa - 18,3 - 18,3 0,0 - 8,3 - 8,3 0,0 Acquisities - 55,4 - 55,4 0,0 - 14,0 - 14,0 0,0 Financiële baten 2,5 2,4 0,1 1,2 1,3 - 0,1 Ontvangen dividend 2,1 2,1 0,0 0,9 0,9 0,0 Verkoop van
groepsmaatschappijen - 6,9 - 6,9 0,0 - 5,9 - 5,9 0,0 Desinvesteringen vaste activa 16,8 16,8 0,0 15,0 15,0 0,0 Verstrekte leningen - 4,7 - 4,7 0,0 - 2,4 - 2,5 0,1 Ontvangen aflossing op leningen 12,7 11,3 1,4 6,8 6,8 0,0 Overige mutaties in vaste activa 0,7 4,2 - 3,5 1,4 2,2 - 0,8 Betaalde belastingen uit
investeringsactiviteiten - 3,2 - 3,2 0,0 - 0,5 - 0,5 0,0 Kasstroom uit investeringen - 53,7 - 51,7 - 2,0 - 5,8 - 5,0 - 0,8

Ontvangsten uit uitgifte van
aandelen 6,0 6,0 0,0 5,3 5,3 0,0 Inkoop eigen aandelen - 6,9 - 6,7 - 0,2 - 3,6 - 3,6 0,0 Betaald dividend - 21,0 - 21,0 0,0 - 13,7 - 13,7 0,0 Opgenomen financiering 77,9 77,9 0,0 0,2 0,2 0,0 Aflossing op leningen - 16,4 - 16,4 0,0 - 7,2 - 7,3 0,1 Mutatie
minderheidsaandeelhouders 5,5 4,2 1,3 - 0,9 - 1,0 0,1 Kasstroom uit financieringsactiviteiten 45,1 44,1 1,0 - 19,9 - 20,1 0,2

Subtotaal 54,3 55,1 - 0,8 - 18,1 - 17,0 - 1,1 Valutakoersverschillen 0,3 - 0,5 0,8 - 0,1 - 1,2 1,1 Netto kasstroom 54,6 54,6 0,0 - 18,2 - 18,2 0,0

Netto kortlopende schuld begin periode - 108,7 - 108,5 - 0,2 - 108,7 - 108,5 - 0,2

Netto kortlopende schuld einde periode - 54,1 - 53,9 - 0,2 - 126,9 - 126,7 - 0,2

23 OPG Groep N.V.

Effect verschillen tussen IFRS en NL RJ op het groepsvermogen per 31 december 2004

Hieronder wordt de aansluiting gegeven tussen het eigen vermogen zoals opgenomen in de jaarrekening 2004 (NL RJ) en het eigen vermogen op 31 december 2004 wanneer dit onder IFRS opgesteld is. De volledige uitwerking van de aansluiting van het eigen vermogen is op de volgende pagina opgenomen.

AANDEEL DERDEN IN X 1.000.000 EIGEN VERMOGEN GROEPSVERMOGEN GROEPSVERMOGEN

NL RJ per 31 december 2004 374,4 30,2 404,6 Vervallen afschrijvingen op goodwill 12,1 12,1 Waardering op beurswaarde
Andreae-Noris Zahn A.G. 13,4 13,4 Hoger resultaat minderheidsaandeelhouders
onder IFRS 0,4 0,4 Pensioenen en vervroegde uittreding - 25,6 - 25,6 Overig 0,2 0,1 0,3

IFRS per 31 december 2004 374,5 30,7 405,2

24 OPG Groep N.V.

Aansluiting waardering groepsvermogen per balansdatum

RESERVE AANDEEL GESTORT GESTORT OMREKE- ONVER- ACTUARIËLE DERDEN IN KAPITAAL KAPITAAL AGIO- NINGSVER- OVERIGE DEELDE WINSTEN EN EIGEN GROEPS- GROEPS- X 1.000.000 AANDELEN A AANDELEN B RESERVE SCHILLEN RESERVES WINST VERLIEZEN VERMOGEN VERMOGEN VERMOGEN

NL RJ per 31 december 2003 14,0 0,5 73,1 - 3,1 200,4 54,5 0,0 339,4 25,1 364,5 Waardering op beurswaarde
Andreae-Noris Zahn A.G. 8,1 8,1 8,1 Pensioenen en vervroegde uittreding - 15,4 - 15,4 - 15,4 Overig 0,1 0,1 0,1 IFRS per 1 januari 2004 14,0 0,5 73,1 - 3,1 193,2 54,5 0,0 332,2 25,1 357,3 Winstbestemming 2003 54,5 - 54,5 0,0 0,0 Conversie door aandeelhouders 0,3 - 0,1 5,3 5,5 5,5 Inkoop eigen aandelen - 0,2 - 3,8 - 2,6 - 6,6 - 6,6 Toekenning inzake aandelenplan personeel - 0,4 - 0,4 - 0,4 Omrekeningsverschillen 0,9 0,9 1,0 1,9 Uitkering slotdividend 2003 - 13,7 - 13,7 - 13,7 Vermogensmutaties
minderheidsaandeelhouders 0,0 - 1,7 - 1,7 Resultaat eerste halfjaar 41,8 41,8 2,0 43,8 Overige mutaties 0,2 - 0,3 - 0,1 - 0,1 Stand IFRS per 30 juni 2004 14,1 0,4 74,8 - 2,2 230,7 41,8 0,0 359,6 26,4 386,0 Conversie door aandeelhouders 0,2 - 0,1 4,2 - 1,7 2,6 2,6 Inkoop eigen aandelen - 2,8 - 2,8 - 2,8 Toekenning inzake aandelenplan personeel 0,9 0,9 0,9 Omrekeningsverschillen 2,5 2,5 2,2 4,7 Uitkering interim-dividend 2004 - 7,3 - 7,3 - 7,3 Vermogensmutaties
minderheidsaandeelhouders 0,0 0,6 0,6 Pensioenen en vervroegde uittreding - 10,2 - 10,2 - 10,2 Resultaat tweede halfjaar 28,9 28,9 1,5 30,4 Overige mutaties 0,3 0,3 0,3 Stand IFRS per 31 december 2004 14,2 0,4 79,0 0,3 227,4 63,4 - 10,2 374,5 30,7 405,2 Waardering financiële instrumenten - 1,3 - 1,3 0,0 - 1,3 Openingsbalans per 1 januari 2005 14,2 0,4 79,0 0,3 226,1 63,4 - 10,2 373,2 30,7 403,9

25 OPG Groep N.V.

Segmentering van de geconsolideerde winst-en-verliesrekening op basis van IFRS

OPG DIRECT &

APOTHEKEN INSTITUTIONEEL OVERIG ELIMINATIES OPG GROEP HJ 1 HJ 2 HJ 1 HJ 2 HJ 1 HJ 2 HJ 1 HJ 2 HJ 1 HJ 2 X 1.000.000 2004 2004 2004 2004 2004 2004 2004 2004 2004 2004 2004 2004 2004 2004 2004

Netto-omzet derden 844,2 874,1 1.718,3 169,5 174,6 344,1 4,5 4,4 8,9 - - - 1.018,2 1.053,1 2.071,3 Netto-omzet intercompany 5,4 7,0 12,4 6,5 6,2 12,7 0,5 0,4 0,9 - 12,4 - 13,6 - 26,0 - - 0,0 Totaal netto-omzet 849,6 881,1 1.730,7 176,0 180,8 356,8 5,0 4,8 9,8 -12,4 -13,6 -26,0 1.018,2 1.053,1 2.071,3

Inkopen plus operationele
kosten 824,0 864,6 1.688,6 153,9 158,4 312,3 1,3 - 5,0 - 3,7 12,4 13,6 26,0 - 964,2 - 1.014,4 - 1.978,6 Bedrijfsresultaat 25,6 16,5 42,1 22,1 22,4 44,5 6,3 -0,2 6,1 0,0 0,0 0,0 54,0 38,7 92,7

Resultaat deelnemingen 0,6 1,3 1,9 0,0 0,1 0,1 1,8 3,0 4,8 2,4 4,4 6,8

Operationele marge 3,0% 1,9% 2,4% 12,5% 12,4% 12,5% 5,3% 3,7% 4,5%

Werkzaam vermogen activa 782,1 837,0 103,6 111,7 154,6 185,1 - 200,8 - 239,0 839,5 894,8 Werkzaam vermogen passiva 233,7 256,1 63,5 79,5 22,4 53,3 - 75,8 - 114,2 243,8 274,7 Werkzaam vermogen 548,4 580,9 40,1 32,2 132,2 131,8 - 125,0 - 124,8 595,7 620,1

Rendement gemiddeld
werkzaam vermogen 9,7% 5,8% 7,8% 121,8% 124,1% 137,6% 18,5% 12,7% 15,6%

Deelnemingen 3,4 6,4 0,3 0,3 18,9 22,1 22,6 28,8 Acquisities 13,5 42,0 55,5 0,5 - 0,5 - - - 14,0 42,0 56,0 Investeringen materiële vaste
activa 6,3 7,2 13,5 1,7 1,6 3,3 0,3 0,9 1,2 8,3 9,7 18,0 Afschrijvingen materiële vaste
activa 4,5 4,5 9,0 1,1 1,2 2,3 0,8 0,6 1,4 6,4 6,3 12,7 26 OPG Groep N.V.

Segmentering van de geconsolideerde winst-en-verliesrekening op basis van IFRS (vervolg)

APOTHEKEN APOTHEKEN APOTHEKEN NEDERLAND INTERNATIONAAL * HJ 1 HJ 2 HJ 1 HJ 2 HJ 1 HJ 2 X 1.000.000 2004 2004 2004 2004 2004 2004 2004 2004 2004

Netto-omzet derden 844,2 874,1 1.718,3 545,6 556,2 1.101,8 298,6 317,9 616,5 Netto-omzet intercompany 5,4 7,0 12,4 5,4 7,0 12,4 1,0 0,9 1,9 Totaal netto-omzet 849,6 881,1 1.730,7 551,0 563,2 1.114,2 299,6 318,8 618,4 Inkopen plus operationele
kosten 824,0 864,6 1.688,6 529,2 549,7 1.078,9 295,8 315,9 611,7 Bedrijfsresultaat 25,6 16,5 42,1 21,8 13,5 35,3 3,8 2,9 6,7

Resultaat deelnemingen 0,6 1,3 1,9 0,5 1,2 1,7 0,1 0,1 0,2

Operationele marge 3,0% 1,9% 2,4% 3,9% 2,4% 3,2% 1,3% 0,9% 1,1%

Werkzaam vermogen activa 782,1 837,0 628,2 658,1 155,0 179,9 Werkzaam vermogen passiva 233,7 256,1 136,2 134,9 97,6 121,4 Werkzaam vermogen 548,4 580,9 492,0 523,2 57,4 58,5

Rendement gemiddeld
werkzaam vermogen 9,7% 5,8% 7,8% 9,1% 5,3% 7,2% 15,6% 9,8% 13,4%

Deelnemingen 3,4 6,4 3,2 6,0 0,3 0,4 Acquisities 13,5 42,0 55,5 10,5 37,8 48,3 3,0 4,2 7,2 Investeringen materiële vaste
activa 6,3 7,2 13,5 5,4 6,0 11,4 1,0 1,1 2,1 Afschrijvingen materiële vaste
activa 4,5 4,5 9,0 3,5 3,5 7,0 1,0 1,0 2,0


* DE GEËLIMINEERDE INTERCOMPANYOMZET TUSSEN APOTHEKEN NEDERLAND EN APOTHEKEN INTERNATIONAAL BEDRAAGT OVER 2004 1,9 MILJOEN (HJ1: 1,0 MILJOEN EN HJ2: 0,9 MILJOEN). HET GEËLIMINEERDE BEDRIJFSRESULTAAT BEDRAAGT OVER 2004 0,1 MILJOEN.
27 OPG Groep N.V.

Europalaan 2, Utrecht Algemeen Secretariaat Postbus 2066 Telefoon: +31(0)30 2821378 3500 GB Utrecht Fax: +31(0)30 2821689