Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor onmiddellijke publicatie

ROC ASA West verhuist naar nieuw pand
Reed Elsevier gebouw krijgt opleidingsfunctie

Amsterdam 1 augustus 2005- ROC ASA Amsterdam West betrekt het voormalige kantoor van Reed Elsevier. ROC ASA heeft besloten het pand te huren voor de opleidingen van de sectoren economie en ICT. Vooral de uitstekende mogelijkheden voor praktijkgericht onderwijs waren van doorslaggevend belang. ROC ASA is een toonaangevende aanbieder van mbo-opleidingen in Amsterdam.

Otto Jelsma is een van de directeuren van ROC ASA in Amsterdam. "Praktijkervaring speelt een steeds belangrijkere rol bij de mbo-opleidingen - zeker bij ROC ASA. Hierdoor is meer behoefte aan kantoortuinen dan aan klassen. Daarom is het Reed Elsevier kantoorpand bij uitstek geschikt voor deze opleidingen." De opleidingen in de sectoren handel en economie en de ICT Academie verhuizen vanuit verschillende locaties in Amsterdam West naar het voormalige Reed Elsevier-gebouw aan de Van de Sande Bakhuijzenstraat 4. Na de zomervakantie zullen de eerste opleidingen van start gaan op de nieuwe locatie. Na de herfstvakantie moeten de laatste opleidingen verhuisd zijn.

Het vak in de vingers
Het onderwijs voor leerlingen op ROC's verandert in snel tempo. Waar de nadruk in het verleden lag op het overdragen van kennis en vaardigheden, ligt het accent nu meer op de praktijk. Directeur Marion van den Kroonenberg is verantwoordelijk voor de ROC ASA ICT-opleidingen in Amsterdam West. "Tot voor kort werd er vooral in klassen lesgegeven. Nu ligt de nadruk op stages, projecten en opdrachten. Het is ook eigenlijk niet logisch om een vak te leren in een klaslokaal. Je kunt dan hooguit vertellen over de praktijk, of deze op z'n best een beetje nadoen. In de nieuwe situatie kiest een leerling een opleiding en gaat eerst aan de slag bij een bedrijf. Vaardigheden opdoen onder begeleiding van mensen die het vak in hun vingers hebben. Het lijkt een beetje op het leerling-gezel model dat de gildes in de middeleeuwen gebruikten. Door die praktijkervaring krijgen leerlingen vanzelf vragen: Waarom doe je dit? Hoe zou dat beter kunnen? Waarom lukt mij iets niet? Daar gaan we dan binnen het onderwijs mee aan de slag. Een leerling leert zelf het vak en wij helpen hem of haar daarbij."

Beter dan een klaslokaal
Binnen het voormalige Reed Elsevier gebouw kan dat beter dan op de oude locaties van ROC ASA in Amsterdam West. Marion van den Kroonenberg: "We zitten in een gebouw waar een van de grootste ondernemingen van Nederland heeft gezeten. Dat heeft een bepaalde uitstraling. Toch moest er nog het nodige gebeuren voordat het geschikt was voor onderwijs. Er is gedurende de zomermaanden grondig verbouwd. De inrichting van het gebouw wordt heel transparant. Iedereen kan zien waar een ander mee bezig is. Dat stimuleert en bevordert het veiligheidsgevoel. We hebben nu kantoortuinen, werkplekken, projectruimten en werkplaatsen. Dat lijkt veel meer op de situatie die je vindt binnen bedrijven. We hebben de leer- en werkomgevingen zo natuurgetrouw mogelijk ingericht. En dat komt de kwaliteit van de opleiding alleen maar ten goede." Een greep uit de opleidingen die gevolgd kunnen worden in het nieuwe pand: vertegenwoordiger, winkelverkoper, filiaalleider van een winkel, secretaresse, boekhoudkundig medewerker, bank medewerker, helpdesk medewerker, netwerkbeheerder, of applicatie ontwikkelaar.

Leerlingen werken bij bedrijven
Het pand biedt niet alleen onderdak aan ROC ASA. "Er zitten hier ook bedrijven met wie we nauw samenwerken. Zoals WenS. Dit bedrijf biedt computerondersteuning aan het mkb. Netwerk- en applicatiebeheer, storingen verhelpen, helpdesk. Een ideale plek voor onze leerlingen om praktijkervaring op te doen. In dit gebouw zit ook Computers 4 Development. Dit bedrijf knapt afgeschreven computers op die naar derde wereldlanden worden verzonden. Onze leerlingen van de ICT Academie werken op verschillende plaatsen binnen Computers 4 Development en zien wat het betekent om in een bedrijf te werken. En tegelijkertijd doen ze ervaring op met het onderhoud aan computers. Ook leerlingen die een secretaresse opleiding of een vertegenwoordigers opleiding volgen, kunnen meewerken in deze bedrijven."

Contact met omgeving
ROC ASA zoekt nadrukkelijk contact met de omgeving. "We zullen alle bedrijven in de omgeving benaderen om te zien op welke wijze we kunnen samenwerken. We hebben natuurlijk jonge mensen in huis die veel kunnen, maar tegelijkertijd nog het nodige moeten leren. En dat willen we het liefste doen bij bedrijven in de omgeving." ROC ASA onderzoekt nog op welke wijze ze buurtbewoners bij de opleiding kunnen betrekken. "We overwegen een soort helpdesk voor computers in te stellen. Een loket waar buurtbewoners terecht kunnen met klachten over hun computers. Of waar ze reparaties kunnen laten uitvoeren. Daarvoor is het wel nodig dat we een aparte ingang hebben en een soort wachtruimte waar mensen terecht kunnen.

Inschrijvingen
Jongeren die zich nog niet hebben ingeschreven voor een mbo-opleiding, kunnen dat alsnog doen. Op 1 september is er een centrale inschrijvingsdag voor alle opleidingen op de Vrolikstraat 8.

Ingezonden persbericht