European Union

IP/05/1018

Brussel, 28 juli 2005

Commissaris Borg verheugd over nieuwe partnerschapsovereenkomst voor de visserij met Marokko

Joe Borg, Europees Commissaris voor Visserij en maritieme zaken, heeft zijn tevredenheid uitgesproken over de parafering van een partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Unie en Marokko op visserijgebied. Deze overeenkomst, die een looptijd van vier jaar krijgt, betekent een nieuw begin voor de visserijbetrekkingen tussen beide partijen nadat de vorige overeenkomst in november 1999 was afgelopen. De nieuwe overeenkomst is bescheidener dan de voorgaande en weerspiegelt de veranderingen die sindsdien hebben plaatsgevonden (zie MEMO/05/275). De overeenkomst voorziet in vangstmogelijkheden voor 119 vaartuigen van de EU en een jaarlijks quotum van 60.000 ton vis van kleine pelagische soorten. De financiële compensatie van de Europese Unie aan Marokko bedraagt voor de gehele periode 144 miljoen euro. Een aanzienlijk deel van dit bedrag wordt geoormerkt voor maatregelen die specifiek zijn bedoeld om de Marokkaanse kleinschalige vloot te helpen en de ontwikkeling te ondersteunen van duurzame visserijactiviteiten in Marokkaanse wateren. Deze aanpak komt sterk overeen met de partnerschapsovereenkomsten inzake visserij die de EU heeft gesloten na de hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid in 2002 en waarbij de nadruk ligt op nauwe samenwerking met de partnerlanden om te komen tot een duurzame visserij in hun wateren. Als de Raad en het Europees Parlement eenmaal hun goedkeuring hebben verleend, kan de overeenkomst op 1 maart 2006 in werking treden.

In een toelichting op deze overeenkomst zei Commissaris Borg: "Dit is een belangrijke en positieve ontwikkeling die de betrekkingen tussen Marokko en de Europese Unie zal verstevigen. Beide partijen zijn vastberaden om nauw samen te werken bij het streven naar een duurzame visserij en om bij te dragen aan een gunstig klimaat voor samenwerking in alle aspecten van de visserijsector en de daarvan afhankelijke bedrijfstakken.

Vangstmogelijkheden

* Kleinschalige visserij

* pelagische visserij (zegenvissers): 20 vaartuigen
* lijn- en hengelvissers, korfvissers: 20 vaartuigen
* beugvissers: 30 vaartuigen

* tonijnvissers met de hengel: 27 vaartuigen
* Demersale visserij (vlakbij de zeebodem)
* visserij met de beug, trawls en netten: 22 vaartuigen
* Kleine pelagische visserij (niet op de bodem)
* jaarlijks quotum van 60.000 ton

Financiële compensatie en maatregelen ter bevordering van duurzame visserij

De jaarlijkse financiële compensatie bedraagt 36 miljoen euro. Een aanzienlijk deel hiervan, 14 miljoen euro, is geoormerkt voor de ontwikkeling en uitvoering van het visserijbeleid van Marokko om de toekomst van de visserij in de Marokkaanse wateren op langere termijn te verzekeren.

Het gaat daarbij onder andere om steun voor:
* de modernisering en herstructurering van de kustvloot van Marokko;
* het verzachten van de impact van het afschaffen van drijfnetten voor de betrokken vloten;

* wetenschappelijk onderzoek, opleiding en visserijorganisaties;
* modernisering van de marketing- en afzetbevorderingsstructuren voor visserijproducten;

* het verbeteren van de aanvoer en verwerking van visserijproducten;
* opleidingsprogramma's.

De visserijrechten die moeten worden betaald door reders die op grond van deze overeenkomst gaan vissen, variëren per visserijtak en kunnen Marokko ieder jaar meer dan 3 miljoen euro aan extra inkomsten opleveren. De samenwerking op wetenschappelijk gebied betreft onder andere gezamenlijk onderzoek naar de toestand van de bestanden in de Marokkaanse wateren. De EU en Marokko zijn verder overeengekomen om de samenwerking op economisch, wetenschappelijk, technisch en commercieel gebied te vergemakkelijken, evenals de uitwisseling van know-how in de visserijsector. Verwacht wordt dat vissers uit onder andere Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Nederland, Polen, Portugal en Spanje van deze overeenkomst gebruik zullen maken.