GGD Friesland


27 juli 2005

Vrij veilig actie Veenhoop festival

Jongeren, zomer, liefde en seks worden vaak met elkaar verbonden. Geen wonder, want in de zomer beleven veel jongeren heftige en romantische liefdes. Daarom is GGD Fryslân ook deze zomer aanwezig bij verschillende evenementen waar veel jongeren naar toe gaan. Tijdens het Veenhoopfestival geeft de GGD voorlichting over veilig vrijen.

GGD Fryslân sluit met haar acties aan bij de landelijke zomercampagne van Soa Aids Nederland. Sinds 1999 wordt er een stijging gemeld van het aantal gevallen van soa in Nederland. In 2004 was de stijging van soa in Friesland 10%. Het is daarom belangrijk om aandacht te blijven besteden aan veilig vrijen.

Veenhoopfestival

GGD Fryslân voert vrijdagavond 29 juli, op de eerste avond van het Veenhoopfestival een vrij veilig actie uit op het festivalterrein. Zij zullen daar aanwezig zijn vanaf 21.00 uur. Het doel van deze actie is jongeren aan te sporen tot veilig vrijen. Hiervoor gaan de GGD-medewerkers gesprekjes aan met jongeren en delen voorlichtingsmateriaal uit. Op deze manier informeren ze jongeren over de risico's van onveilig vrijen en leggen uit hoe je veilig kunt vrijen. Ook delen ze gratis condooms met gebruiksaanwijzing uit.

Jongeren, vakantie, liefde en seks

Vooral in de zomer, in de vakantie periode, beleven jongeren onstuimige liefdes. De andere omgeving, de zon, een losse sfeer en het ontmoeten van nieuwe mensen hebben invloed op jongeren. Het is een feit dat jongeren op vakantie sneller seks hebben dan onder normale omstandigheden.
Het niet bij de hand hebben van condooms, is een belangrijke oorzaak van onveilig vrijen door jongeren. Ongeveer 40% van de jongeren overkomt het wel eens dat ze een condoom nodig hebben, maar er geen bij de hand hebben. De helft vrijt dan vervolgens onveilig.

En veilig seks in het buitenland?

In de populaire vakantielanden komen soa en aids vaker voor dan in Nederland. Op campings en in uitgaansgelegenheden in het buitenland zijn condooms niet altijd te krijgen. Het kan bovendien lastig zijn om in een vreemde taal uit te leggen dat je condooms wilt kopen. Daarnaast zijn de condooms die in Nederland te koop zijn veelal betrouwbaarder en van een betere kwaliteit dan in andere landen.

Het is dus verstandig om voor de vakantie condooms in Nederland te kopen en mee te nemen naar het buitenland.

Informatie

Meer informatie is te vinden op de website www.benjijsafe.nl.

Informatie van Soa Aids Nederland is te vinden op www.soa.nl of op www.goedvoorbereid.nl

---

Voor informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Gerda Kalsbeek, T. 058 - 233 43 34.