Gemeente Goes

Persbericht

Oproep: voorwerpen Frans Naerebout gevraagd

Gemeentearchief Goes, Historisch Museum De Bevelanden en StichtLicht zijn een tentoonstelling 'De Goese jaren van Frans Naerebout' aan het voorbereiden. Een aantal pronkstukken is al in de wacht gesleept. De organisatie roept mensen op om voorwerpen die verband houden met de beroemde loods en mensenredder in bruikleen te geven voor de expositie.

Dat kan van alles zijn: (jongens)boeken, ansichtkaarten, plakplaatjes, speelgoed, scheepsmodellen, zeekaarten van rond 1800, beeldjes, gravures, portretten etc. etc.

Mensen die iets hebben en het in bruikleen willen geven wordt gevraagd contact op te nemen met het Historisch Museum De Bevelanden in Goes.

De tentoonstelling "De Goese jaren van Frans Naerebout" start maandag 29 augustus 's avonds in de Koffijkamer van het Historisch Museum De Bevelanden. Aansluitend, om middernacht, wordt een monument voor Frans Naerebout bij het Goese Sas onthuld. De tentoonstelling zal waarschijnlijk ongeveer een maand duren. Het tijdstip is zo gekozen omdat 29 augustus de sterfdag en 30 augustus de geboortedag van Frans Naerebout is. Over de onthulling en tentoonstelling volgt later meer informatie.

De op Walcheren geboren Frans Naerebout (1748 - 1818) werd wereldberoemd door de vele opvarenden die hij van het schip de Woestduin wist te redden. Daarna volgden nog vele heldendaden. Frans Naerebout werkte de laatste tien jaar van zijn leven aan de Oosterscheldedijk bij wat nu het Goese Sas is. Hij zou daar sluiswachter geworden zijn, maar de eerste sluis die daar gebouwd werd functioneerde niet door een constructiefout.

Frans Naerebout ligt begraven in de Grote of Maria Magdalenakerk.

De onthulling met tentoonstelling is een initiatief van StichtLicht. Het feit dat Naerebout lichtwachter was, vormt voor StichtLicht de aanleiding om Frans Naerebout in het kader van Goes600 in het zonnetje te zetten.