Gemeente Asten



01-08-2005
Alle luiers verzamelen!

Overvolle containers door wegwerpluiers? Dat is straks niet meer nodig. Vanaf 1 september 2005 worden luiers apart ingezameld. U kunt hiervoor terecht bij de Milieustraat in Someren en bij de retourshop in Asten. De ingezamelde luiers worden gerecycled. Dat is beter voor het milieu en het scheelt u in de portemonnee omdat uw container minder snel vol is.

Recycling
Het grote milieuvoordeel luierrecycling is dat de meeste grondstoffen weer kunnen worden gebruikt. Dit voorkomt het verbranden van afval, bespaart grondstoffen (hout en aardolie) en voorkomt watervervuiling. Recyclen is dan ook beter voor het milieu dan verbranden.

In het recycleproces van luiers worden de verschillende grondstoffen van elkaar gescheiden. In hoofdzaak gaat het om papier, plastic en de 'inhoud' van de luier. Wegwerpluiers bestaan voor het grootste gedeelte uit papierpulp en synthetische absorptiematerialen. Daarnaast bestaan ze voor 15 tot 30% uit kunststoffen voor plastic laagjes, elastiek en tape.

Nieuw leven voor de luier
De herbruikbare grondstoffen worden gewassen en geschikt gemaakt voor productietoepassingen. Papierpulp en kunststofkorrels worden als grondstof gebruikt in respectievelijk de papier- en kunststofindustrie voor diverse producten, met uitzondering van producten die in aanraking komen met voeding. De teruggewonnen papiervezels hebben een belangrijk voordeel ten opzichte van oud papier, namelijk een langere vezel. Dit maakt het papier geschikt voor hoogwaardige toepassingen. Het wordt gebruikt als versterkende vezel in papierproducten zoals behangpapier, schuurpapier e.d. Het plastic kan worden gebruikt voor dikwandige vormproducten zoals kunststof planken en het slib wordt gecomposteerd tot compost voor de landbouw.

Afvalscheiding

Tijdens ons leven gooien we zo'n 45.000 kilo afval weg. Als we ons afval beter scheiden kan maar liefst driekwart daarvan worden hergebruikt. Help daarom mee aan een schoner Nederland en ga meer en vaker afval scheiden.

De luierinzameling start als proef vanaf 1 september. Voordat het zo ver is, wordt u verder geïnformeerd over de werkwijze en inzameling van de luiers.