Politie Twente
Politie en justitie pakken initiatiefnemers hennepteelt aan
Politie brengt slag toe aan professionele organisatie die hennepkwekerijen inricht en exploiteert
Almelo
De politie Twente, en met name in het district Noordwest Twente, heeft met een goed voorbereide actie van het appendixteam op dinsdag 10 mei 2005 een slag toegebracht aan een netwerk dat op professionele wijze hennepkwekerijen inrichtte en exploiteerde. In totaal zo'n 70 politiemensen van diverse afdelingen van de politie Twente, geassisteerd door medewerkers van o.a. woningbedrijven en elektriciteitsbedrijven, deden invallen op in totaal twintig locaties in Twente en Gelderland. Tijdens de actie werden vijf personen aangehouden, die allen in verzekering werden gesteld. Het ging om drie Almelose hoofdverdachten van 23, 40 en 46 jr. en twee overige verdachten, een Almelose van 22 jr. en een inwoonster van Lochem van 35 jr. Naast de adressen waar deze verdachten werden aangehouden, werd nog op zestien andere adressen, allemaal in Almelo, onderzoek verricht op basis van overtreding van de Opiumwet. Tijdens het vervolgonderzoek, dat nog voortduurt, zijn ondertussen 17 andere personen aangehouden. De vijf eerder aangehouden verdachten meegerekend komt het totaal aantal verdachten in deze zaak nu op 22. Het onderzoek werd opgestart naar aanleiding van overleg eind 2004 tussen gemeente Almelo, justitie en politie, waarbij werd aangegeven dat met name de initiatiefnemers achter de huisteelt van hennep moeten worden aangepakt.
Grootschalig
Sinds half januari 2005 werd door een team van zes rechercheurs van de afdeling justitiële zaken van het district Noordwest Twente aan het onderzoek gewerkt. In de loop van het onderzoek werden aanwijzingen gevonden dat met name twee Almelose broers van 40 en 46 jr. daarbij geassisteerd door een 23 jr. Almeloer - tevens zoon van de 46 jarige - zich schuldig maakten aan grootschalige handel in softdrugs. Diverse locaties kwamen in beeld waar vermoedelijk een hennepkwekerij aanwezig was. Ook bleek dat het niet alleen ging om het verhandelen van het eindproduct van de kwekerijen, maar dat het ook een levendige handel in stekjes van hennepplanten betrof.
Aangetroffen goederen
Op de locaties waar de vijf verdachten in mei onder leiding van de rechter commissaris werden aangehouden, werden ruim 500 hennepplanten, ongeveer 250 stekjes en de nodige apparatuur aangetroffen. Op vijf van de 16 andere bezochte adressen werden eveneens de nodige planten en andere materialen aangetroffen die van belang zijn bij een hennepkwekerij. Hier werden in totaal nog een kleine 1500 planten in beslag genomen. Op drie andere adressen werd apparatuur aangetroffen en in beslaggenomen. Alle in beslaggenomen planten, stekjes en apparatuur werd direct in opdracht van justitie vernietigd.
Naast de aangetroffen planten, stekjes en materialen werden bij de vijf aangehouden personen vier auto's en een hoeveelheid geld in beslaggenomen. Onderzoek moet nog uitwijzen of deze auto's en dit geld zijn verkregen uit de opbrengst van de kwekerijen en de verkoop van de stekjes.
Tevens werden nog een vuurwapen, een gasalarmpistool en een aantal scherpe patronen aangetroffen en in beslag genomen.
Financieel zwakkeren
De drie hoofdverdachten worden ervan verdacht gedurende langere tijd op meerdere adressen in Overijssel en Gelderland hennepkwekerijen te hebben 'gerund'. Hiertoe werden veelal alleenstaande vrouwen en echtparen in veelal financieel zwakkere posities geronseld. Met name mensen met schulden werden bereid gevonden om een ruimte (zolder of slaapkamer) ter beschikking te stellen en in voorkomende gevallen de planten water te geven. Hier stond maandelijks een kleine vergoeding tegenover. Aanleg en onderhoud van de kwekerij alsmede het oogsten en de verkoop van de hennep, kwamen voor rekening van de hoofdverdachten. Voorts werd de stroom in alle gevallen illegaal afgetapt. Er werd gesteld dat degene die ruimte beschikbaar stelde, geen enkel risico zou lopen. Echter, de kosten voor het illegaal aftappen van stroom worden wel degelijk op deze personen verhaald. Tevens is door de woningstichtingen bij drie Almelose huurwoningen een procedure tot ontruiming van de woning in gang gezet. Justitie onderzoekt of de beloning voor het beschikbaar stellen van een kamer eveneens kunnen worden verhaald.
Vervolgonderzoek
Tijdens het onderzoek zijn bij elkaar 12 hennepkwekerijen blootgelegd met gemiddeld circa driehonderd planten per kwekerij. Per kwekerij levert dat elke tien weken een oogst op met een gemiddelde verkoopopbrengst van tenminste 14.500 euro (circa 22 gram per plant * 2200 euro p/kilo). Er loopt een onderzoek naar de totale omvang van de hennepopbrengst in verband met mogelijke financiële ontneming. De drie hoofdverdachten en de negentien overige verdachten moeten zich nog voor de rechter verantwoorden. (bps: 05-054722)
Noot:
Info via Marita van Loon, tel. 053-4558408 / 06-22807860
---- --