Gemeente Tilburg

Datum
20 juli 2005

Integriteitstoets voor elke horeca-aanvraag

Aanpassing van zogeheten BIBOB-beleid

Om te voorkomen dat in Tilburg zich zaken vestigen met een twijfelachtige financiering, moet voortaan bij iedere aanvraag voor een vergunning voor horeca-, seksinrichtingen of speelautomatenhallen een BIBOB vragenformulier ingevuld worden, waarbij bewijsstukken moeten worden meegestuurd. Door deze maatregel kan een aanvraag voor een zaak met twijfelachtige financiering sneller aan het licht komen en kan beter worden voorkomen dat "foute" ondernemers zich in de Tilburgse horeca vestigen. Burgemeester Vreeman: "Het gaat er puur om de rotte appels uit de mand te houden. De goeden hebben niets te vrezen en de goede naam van de Tilburgse horeca blijft hiermee behouden."

Witwassen

Het strikt naleven van de Wet BIBOB is een dringend advies van de commissie Fijnaut, die onderzoek deed naar veiligheid in Tilburg. BIBOB staat voor Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur. De wet is onder meer ingevoerd om het witwassen van illegaal geld tegen te gaan.

Snelheid

Het verplicht stellen van het invullen van een BIBOB vragenformulier bij het aanvraagformulier biedt als bijkomend voordeel dat elke aanvraag op dezelfde wijze in behandeling wordt genomen en sneller afgewerkt kan worden. De gemeente voert na het indienen van de aanvraag een eerste globale toets uit. Als deze eerste toets integriteitvragen oproept, zal er door de BIBOB-coördinator een diepgaand BIBOB-onderzoek uitgevoerd worden. Rijzen er na deze eerste toets geen vragen, dan is geen diepgaand BIBOB onderzoek noodzakelijk en kan de aanvraagprocedure gewoon worden afgewerkt.

Invoering 1 augustus

In januari 2004 had het college de beleidslijn "Invoeringsplan BIBOB" vastgesteld. Op basis van de BIBOB-onderzoeken die de afgelopen anderhalf jaar zijn uitgevoerd, besloot het college vorige week de uitvoering van de wet BIBOB aan te passen. De aanpassing gaat in per 1 augustus 2005.



Gemeente Tilburg