Probleem fraudegevoelige paspoorten opgelost

Wcc services b.v.


01 augustus 2005

'Probleem fraudegevoelige paspoorten opgelost': Terroristen pas op!'

Utrecht, 29 juli 2005 - In de media wordt gesteld 'Het digitale paspoort dat volgend jaar wordt ingevoerd is niet betrouwbaar. Criminelen ..etc...!

Natuurlijk is dit waar, -

en zal dit te allen tijde zo blijven zolang we als Staat der Nederlanden een fysiek document verstrekken aan een persoon ten behoeve van identificatie. In verreweg de meeste gevallen zal het paspoort op een juiste manier worden benut. Het gaat echter om die gevallen waarbij dat niet gebeurt. Immers een persoon kan met tijd en geld, in alle rust en met alle beschikbare technologie, elk fysiek document vervalsen hoe goed dat document daar ook tegen beveiligd is.

De oplossing voor dit probleem is al even complex als simpel

Sla zoveel mogelijk gegevens over een persoon op in een centrale databank, wat nu al feitelijk gebeurt in de gemeentelijke basis administratie (GBA) in combinatie met de biometrische gegevens die voor het toekomstige paspoort in ieder geval al worden verzameld. Voeg daar waar mogelijk aanvullende persoonskenmerken aan toe en zorg dat je die op een snelle manier kunt terugvinden.

Middels het matchen van deze kenmerken van een persoon, zijn paspoort en de bijbehorende gegevens in de databank kan iemands identiteit snel en zonder kans op fraude worden vastgesteld.

Mocht iemand nu geen identiteitskaart bij zich hebben, dan kan gezocht worden in diezelfde databank op basis van persoonsgegevens. Hierdoor is identificatie te allen tijde mogelijk.

In het geval de centrale databank echter onverhoopt niet geraadpleegd zou kunnen worden, dan kan in zo'n exceptioneel geval teruggevallen worden op een vergelijking van de gegevens zoals die in het paspoort versleuteld zijn. Daarbij kan dan echter fraude niet worden uitgesloten.
(Het continue beschikbaar zijn van de centrale databank is dus noodzakelijk en kan met de hedendaagse technologische middelen worden gerealiseerd.)

Het dilemma is echter groot

Om zeer goede redenen zijn we echter in Nederland bezorgd om teveel persoonsgerelateerde gegevens in een centrale databank toegankelijk te maken. Tegelijkertijd zijn we bezorgd om terroristische dreigingen, waartoe we identificatie en identificatie plicht instellen.

Wat weegt politiek nu het zwaarst

Kijkend naar het buitenland kunnen we stellen dat daar al pragmatische keuzes zijn gemaakt. Ondermeer in de Verenigde Staten (VS) worden thans grote centrale databanken
-zoals bovenstaand omschreven - ontwikkeld met informatie over mensen die de VS bezoeken. Matching van deze data stelt autoriteiten in staat de identiteit van een persoon vast te stellen. Moeten we nu in Nederland eerst nog een aantal jaren en vele miljoenen Euro's aan investeringen verder zijn of kunnen we pragmatische keuzes maken?

Wij van WCC zijn blij dat andere landen al slagvaardig stappen zetten en dat wij betrokken zijn bij de implementatie daarvan.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:

Alexandra Buytendijk
WCC Services B.V.

Phone+31 30 7503200
E-mailabuytendijk@wcc-group.com

WCC (www.wcc-group.com) is een innovatieve software organisatie met kantoren in Utrecht en Palo Alto, USA. Zij behoort tot de Top-5 van snelst groeiende technologie organisaties in Nederland. WCC automatiseert zoek- en matching processen en zorgt daarbij voor uiterst accurate en intelligente resultaten. Onze missie is de beste leverancier van matching technologie te zijn en daarbij ondernemingen / overheden met hun relaties te helpen om mensen, producten of diensten te vinden die het best overeenkomen met de gestelde eisen en wensen.

Met WCC's kernprodukt ELISE is het mogelijk om, in minder dan een seconde tijd, objecten uit zeer grote databanken te identificeren. WCC werkt samen met vooraanstaande implementatie partners zoals Accenture, IBM, EDS en Cap Gemini.