Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
CDA: Help ouderen die niet zelfstandig een identiteitsbewijs kunnen afhalen

CDA-raadsleden Frans Jozef van der Heijden en Karen Duys hebben het College gevraagd aandacht te hebben voor een groep ouderen die niet in staat is zelfstandig een identiteitsbewijs te verkrijgen en daardoor in de problemen komt met de identificatieplicht die van kracht is sinds 1 januari van dit jaar.

In het Algemeen Dagblad van dinsdag 22 juli 2005 was in het Nieuwsoverzicht "Rond Rotterdam" een klein bericht opgenomen over het thuisbezorgen van 30 identiteitsbewijzen van bewoners van een zorgcentrum in Numansdorp. De gemeente Cromstrijen heeft daar volgens het AD toe besloten omdat de oudere bewoners niet in staat waren het document zelf op het gemeentehuis af te halen, wat in de praktijk meebracht dat sommige bewoners dan ook helemaal geen identiteitsbewijs meer hebben. In het geval van Numansdorp is de afdeling burgerzaken van de gemeente Cromstrijen letterlijk naar de ouderen toe gekomen in plaats van - zoals gebruikelijk - andersom. Verschillende andere gemeenten in het land hebben de afgelopen maanden eveneens (vergelijkbare) initiatieven genomen.

"Ook in Rotterdam zijn ons diverse gevallen bekend waarin mensen, die veelal verkeren in een situatie van sociaal isolement en voorts voor een deel woonachtig zijn in verzorgings- en verpleeghuizen, niet beschikken over een identiteitsbewijs. Ouderenbonden en de Vereniging voor Burgerzaken meldden al in februari dat veel ouderen zijn verstoken van (geldige) identiteitsbewijzen. Dit is voor Rotterdam tot nu toe geen aanleiding geweest maatregelen te nemen. Het is ons bekend dat vanuit verzorgings- en verpleeghuizen wel is geprobeerd passende oplossingen te zoeken, tot op heden tevergeefs." Aldus de beide raadsleden.

Dit bericht is voor de CDA-ers aanleiding tot de volgende vragen:


* Kan het College in kaart brengen hoeveel ouderen die in de omschreven doelgroep vallen, in Rotterdam niet beschikken over een (geldig) identificatiebewijs?


* Voor de hier genoemde doelgroep ouderen, is het minstens zo belangrijk om een goede campagne te voeren, als voor de doelgroep jongeren vanaf 14 jaar, waarvoor de gemeente wel een actieve campagne heeft gevoerd. Is het College bereidt een gerichte campagne op te zetten voor deze doelgroep?


* Hoe kan het College bevorderen dat ook vanuit deelgemeenten actief wordt ingespeeld op behoeften om de identificatie voor deze doelgroep te regelen?

Rotterdam, 28 juli 2005
------
noot voor de redactie/