Nederlands Uitgeversverbond

Wet en Besluit Vaste Boekenprijs in werking getreden

Het Besluit Vaste Boekenprijs is op 26 juli 2005 in het Staatsblad gepubliceerd en per 27 juli in werking getreden. De overgangsregeling van het Commissariaat voor de Media (CvdM), de Tijdelijke Beleidslijn Vaste Boekenprijs, komt daarmee te vervallen. Het van kracht worden van het Besluit betekent onder meer dat personele kortingen op boeken die vallen onder de Wet Vaste Boekenprijs (Wet VBP), niet meer zijn toegestaan volgens het CvdM . De Wet VBP geeft een aantal situaties waarin korting op de vaste prijs mag worden gegeven. Deze situaties zijn nader uitgewerkt in het Besluit. Personeelskortingen worden, net als auteurskortingen, in de Wet en het Besluit niet genoemd. De Tijdelijke Beleidslijn bood nog wel de mogelijkheid tot het verlenen van personeelskorting. Op boeken die niet onder de Wet VBP vallen, blijft de fiscale Uitvoeringsregeling loonbelasting 2001 van toepassing. Deze bepaalt dat werkgevers aan hun werknemers producten uit het eigen bedrijf met een korting van 20% mogen verstrekken, met een maximum van 475,- per jaar. Dat geldt bijvoorbeeld voor het educatieve boek met uitzondering van boeken voor HBO en WO, die wél onder de Wet VBP vallen.

Het NUV blijft vooralsnog van mening dat de uitgever die boeken met korting aan zijn personeel levert, niet als verkoper in de zin van de Wet VBP dient te worden aangemerkt. Immers, de desbetreffende boeken zijn niet in het handelsverkeer gebracht. Het NUV voert hierover overleg met fiscalisten en juristen. Voorts zal het NUV zich sterk maken voor een branchebreed herzieningsverzoek van de Wet en het Besluit op dit punt bij de staatssecretaris van OCenW, mevrouw M. van der Laan. De bewindsvrouw heeft te kennen gegeven dat, indien de branche (zowel uitgevers als boekverkopers) gezamenlijk aangeeft dat er problemen zijn ontstaan door de Wet VBP, zij bereid is wijzigingen aan te brengen. Zolang dit niet is gebeurd, kunnen uitgevers volgens het CvdM geen personeelskortingen geven op boeken . Uitgevers die ongeoorloofde personele kortingen verstrekken, lopen het risico door het CvdM te worden beboet. De maximale boete die het CvdM kan opleggen bedraagt 90.000,-.
Het CvdM heeft gemeld dat (financiële schade veroorzakende) overeenkomsten die zijn gesloten vóór 31 mei 2005 (de datum van openbaarmaking van de tekst van het Besluit), conform de toen geldende regels, door het CvdM zullen worden geëerbiedigd tot en met 31 mei 2006. Arbeids - en auteursovereenkomsten vallen volgens het CvdM niet onder deze overgangsregeling.

Uitgebreide informatie is te vinden in de brochure De vaste boekenprijs. Hoe het was, Hoe het is, van het CvdM. Deze brochure kan worden gedownload via de site van het CvdM, www.cvdm.nl . Ook kunnen vragen worden voorgelegd aan het CvdM via info@cvdm.nl t.a.v. Bureau Vaste Boekenprijs. Daarbij bestaat de mogelijkheid tot aanmelding voor een extra voorlichtingsbijeenkomst in september.