AutoRai

Print

Nieuw sportprototype van Porsche heet RS Spyder

(26-7-2005)
Met de ontwikkeling van een open sportprototype voor gebruik door klanten bij lange-afstandsraces, zet Porsche de autosporttraditie van de onderneming voort. Dat komt ook tot uitdrukking in de naam die Porsche heeft gekozen voor het nieuwe model: RS Spyder. Deze naam kent een lange en succesvolle carrière bij Porsche, die in 1953 begon met de Spyder 550 1500 RS. In 1954 kwamen de eerste open Porsche Spyders aan de start bij de Carrera Panamericana. In 1956 werd onder de leiding van Huschke von Hanstein, met coureur Umberto Maglioli, de eerste belangrijke overwinning behaald met een 550 A Spyder: de Targa Florio in Sicilië. Deze eerste plaats markeert het begin van een reeks successen voor de open Porsche, die in 1997 voorlopig ten einde kwam met de overwinning van een Porsche Spyder in de 24 Uur van Le Mans.

De gloednieuwe RS Spyder heeft nu op het circuit van Estoril in het zuiden van Portugal een eerste, driedaags testprogramma onder race-omstandigheden doorlopen. Het hoofd van Porscheâs autosportafdeling, Hartmut Kristen, vat de resultaten samen: âDe nieuwe 3,4-liter V8-motor, de aandrijving en het chassis voldoen aan de hoge verwachtingen, die wij al hadden na de eerste tests in het ontwikkelingscentrum Weissach. Voor het verdere test-programma zijn wij derhalve zeer optimistisch. De fabriekscoureurs Lucas Luhr (Monaco) en Sascha Maassen (België) zaten in Estoril afwisselend in de cockpit van de open racewagen, die het Penske Motorsport Team zal inzetten in de Le Mans Prototype-klasse 2 (LMP2) van de American Le Mans Series (ALMS). Beide rijden de RS Spyder ook bij de racepremière op 1 oktober in Atlanta (USA) en bij de tweede race van de open Porsche in Laguna Seca (USA) op 16 oktober. Voor de race in Atlanta, die als âPetit Le Mansâ over een afstand van 1.000 mijl of een tijdsduur van 10 uur gaat, krijgt het team versterking van de Franse fabriekscoureur Emmanuel Collard.

Luhr en Maassen wonnen met Porsche reeds twee GT-kampioenschappen in de ALMS en wonnen in de Gran Turismo-klasse bij alle belangrijke sportwagenraces, onder andere bij de
24 Uur van Le Mans en in Sebring. Emmanuel Collard is een van de meest geroutineerde sportwagen-coureurs. Samen met Luhr en Maassen won de Fransman in 2001 de 12 Uurs-race van Sebring in een Porsche 911 GT3 RS. Het test- en raceprogramma dat in Estoril van start is gegaan, dient als voorbereiding op het jaar 2006, waarin Penske Motorsport twee Porsche-sportprototypes in het hele ALMS-raceseizoen wil inzetten. Samen met Porsche zal Penske Motorsport de auto verder ontwikkelen voor mogelijke toekomstige inzet door andere klantenteams.

Porsche vertrouwt bij de realisatie van het LMP2-project op de samenwerking met en de ondersteuning van de sponsor- en technologiepartners Michelin, ZF Sachs, Mobil 1, Hyatt en mail2web; partners die deels al vele jaren betrokken zijn bij Porscheâs succesvolle race-activiteiten.