LEI

persbericht / nr. 1812

25-juli-2005

Nieuwe kwekers kunnen bijdragen aan duurzame vissector

Het aantal viskwekers in Nederland is vanaf de jaren negentig gegroeid tot ongeveer 100, waarvan een belangrijk deel afkomstig is uit de agrarische sector. De viskwekerij kan zich ontwikkelen tot een duurzame manier om de consument te bedienen. Dat vraagt om innovatieve ondernemers. In opdracht van het Ministerie van LNV onderzocht Wageningen Universiteit en Researchcentrum welke strategieën de ondernemers in de sector voor ogen staan en hoe hun houding is tegenover samenwerking in de keten. De onderzoekers constateren dat veel viskwekers het contact met de markt nog overlaten aan de visverwerkende bedrijven, en dat zij met het oog op een duurzame sector meer zouden moeten samenwerken, zowel onderling als met andere schakels in de keten.

De helft van de viskwekers legt zich toe op paling, een derde op meerval en de rest op diverse nieuwe vissoorten. Het is een klein wereldje dat nog weinig banden heeft met de traditionele visserij.

De ondernemers kunnen op grond van hun stijl en de manier van samenwerken in drie groepen worden verdeeld: vrije kwekers, contractkwekers en geïntegreerde kwekers.

Vrije kwekers hechten aan autonomie, hebben een afkeer van afzetcontracten en zijn geneigd hun kennis binnen het eigen bedrijf te houden. Contractkwekers stellen zich voor hun kennis van het productieproces en de markt vooral afhankelijk op van andere partijen in de keten, zoals verwerkers en voerleveranciers. Geïntegreerde kwekers nemen een sterkere positie in, werken meer samen en zijn meer betrokken bij markt en maatschappij.

Die verschillen zijn van belang met het oog op innovaties. Het verdient volgens de onderzoekers overweging om verschillende innovatietrajecten naast elkaar te stimuleren, afhankelijk van het type ondernemer. Verder doen ze de aanbeveling dat de sector meer gezamenlijk gaat optreden om de mogelijkheden voor een duurzamer visteelt te demonstreren. Een 'Kweekvijver van de Toekomst', zou daarbij een vergelijkbare rol kunnen spelen als de 'Kas van de Toekomst' in de tuinbouw.

---

Ondernemerschap in kweekvis; Het samenspel van strategie, innovatie en samenwerking. Het rapport bestellen 'rapport 2.05.08'.