Gemeente Boxmeer


Uitnodiging tot deelname aan de denktenk "strategische visie Boxmeer 2015/20"

Wat houdt of maakt de gemeente Boxmeer interessant om er te wonen, te werken, te verblijven of te vestigen? Vragen die waarschijnlijk redelijk eenvoudig te beantwoorden zijn. Moeilijker wordt het om een antwoord te geven als we vragen; "hoe is het gesteld met het wonen, werken en verblijven als we 15 tot 20 jaar verder zijn"?

Welke ontwikkelingen en trends ziet u op u afkomen, welke kansen en uitdagingen brengen die met zich mee voor u, of ons als gemeentebestuur?
Vragen waarmee u niet elke dag bezig zult zijn, maar die wel relevant zijn voor de toekomst van de gemeente Boxmeer en dus ook voor u als werkgever, ondernemer, vereniging of instelling. Ongetwijfeld heeft u verwachtingen van het gemeentebestuur van Boxmeer vandaag de dag, maar welke heeft u in de toekomst?

Boxmeer wil zich het komende jaar buigen over deze vraagstukken en mét u op zoek gaan naar richtinggevende antwoorden. Richtinggevende antwoorden waardoor er een beeld ontstaat over Boxmeer in de toekomst. De rollen die wij als gemeentebestuur maar ook voor u voorzien. Waar liggen of komen er kansen? Waar moeten we alert op zijn?

Ik wil op zoek naar antwoorden samen met direct belanghebbenden en belangstellenden uit onze gemeenschap. U maakt onderdeel uit van die gemeenschap en het is daarom van belang van u te weten in welke richting Boxmeer zich moet gaan ontwikkelen. Waarin gaan we investeren en waarin juist niet. Maar vooral ook waarom wel of niet, welke effecten willen we gezamenlijk sorteren?
Ik nodig u nadrukkelijk uit om met ons mee te denken.

Werkwijze
Met ondersteuning van het ambtelijk apparaat wordt een aantal denktenks geformeerd. Denktenks bestaan uit mensen zoals u. Mensen die zich op enigerlei wijze verbonden voelen met Boxmeer en die de band naar de toekomst ook willen houden en daar vorm aan willen geven. Per denktenk wordt een beleidsveld onder de loep genomen. De beleidsvelden zijn:

Wonen en Leefbaarheid;
(soorten huisvesting, noodzakelijke voorzieningen binnen een kern om plezierig te kunnen blijven wonen, veiligheid, sociale/culturele/sport voorzieningen)

Werken en Economie;
(kwalitatieve en kwantitatieve arbeidsplaatsen, centrumfunctie op gebied van wonen, werken, economie, infrastructuur, economische ontwikkelingen en potenties, aantrekkelijkheid vestiging, milieu & economie)

Maatschappelijke en sociale infrastructuur;
(mantelzorg, sociale betrokkenheid, subsidiebeleid, bereikbaarheid voorzieningen, sociale en maatschappelijke participatie, maakbaarheid van de samenleving, waarden en normen)

Ik ga ervan uit dat na een vier- tot vijftal bijeenkomsten er een visie per beleidsveld is ontwikkeld. Ik stel het zeer op prijs als u bereid bent met ons het toekomstbeeld van Boxmeer te schetsen tot een alles omvattende strategische visie. Die wordt uiteindelijk medio juli 2006 door de gemeenteraad vastgesteld.

Afhankelijk van de mogelijkheden van de deelnemers ga ik er vooralsnog vanuit dat de bijeenkomsten in de avonduren worden gehouden. Ik streef er naar om uiterlijk september/oktober aanstaande te starten de eerste bijeenkomsten.

Als burgemeester van Boxmeer heb ik de algemene en bestuurlijke coördinatie van het project. Ik word daarbij ondersteund door de griffier de heer T. Cornelissen, de secretaris de heer A. Huiskamp en de heer H. Luijters (stafmedewerker organisatie ontwikkeling).

Uiteraard gaan velen van u de komende tijd nog op vakantie. Ik hoop dat u deze tijd ook gebruikt om eens na te denken welke rol in dit visie-ontwikkelingstraject kunt en wilt nemen. Graag verneem ik voor 1 september a.s. of u de bereidheid heeft. Daarnaast wens ik u en de uwen een plezierige vakantie toe.

Voor aanmeldingen (graag met uw motivatie en expertise) kunt u terecht (ook gedurende de vakantieperiode) bij de heer H. Luijters, postadres Postbus 450, 5830 AL Boxmeer of via de mail h.luijters@boxmeer.nl of telefonisch onder nummer 0485/585760 of 06 10 66 92 38.

Hoogachtend,

De Burgemeester van Boxmeer,

K.W.Th. van Soest