Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: De agenten van Mohammed B.
Uitzenddatum: Ma. 25 juli 2005, 20.30u
Verslaggeving: Bas Haan

Mohammed B. wilde na de moord op cineast Van Gogh doodgeschoten worden en deed er alles aan om de agenten die hem wilden aanhouden, zover te krijgen. Een reportage over de ervaringen van deze politiemensen, die in de rechtszaal al werden aangeduid als het 'executiepelotonâ.

Hond aan het uitlaten
Mohammed B. liep na de moord op Theo van Gogh in alle rust het Oosterpark in. Een agent verklaarde later: âMet zijn handen in zijn zakken liep hij door het Oosterpark, alsof hij zijn hond aan het uitlaten was.â Vanwege de drukte in het park durfde de politie B. niet te arresteren. Ze besloten hem te volgen.

Mauritskade
De moordenaar van Van Gogh rende vervolgens richting Mauritskade, waar een aantal politiemensen hem de pas afsneed. Verschillende agenten verklaarden hoe B. bleef staan en op aanwezige agenten richtte. âHeel rustig, heel zeker,â aldus een agente. Negen kogels raakten een politiebusje. Een agent kreeg een schot in zijn kogelvrije vest.

Benen
Twee agenten trokken daarna hun pistool en schoten op Mohammed B. Een van hen richtte op de benen van de verdachte. âIk wilde snel schieten en gunde mijzelf geen tijd om van de richtmiddelen gebruik te maken.â B. viel na het schot neer, waarna hij in de handboeien kon worden geslagen.

Tranen
Tijdens de rechtszaak verklaarde Mohammed B. dat hij op de agenten schoot om hen te doden en om gedood te worden. Enkele aanwezige agenten barstten daarop in tranen uit. Volgens plaatsvervangend korpschef Wijbenga hebben de agenten tijdens de arrestatie professioneel opgetreden. Daarna kwamen volgens hem pas de emoties, en dat is zeer menselijk.

'Wij zijn geen Robocops'
In Het Parool van 15 juli zei hij: âTegenwoordig is ook plaats voor emoties, voor gevoel en voor vrouwelijkheid. Wij zijn geen Robocops, maar mensen met gevoel. Een goed politiemens wil aan de ene kant law and order, streng maar rechtvaardig, maar hij of zij heeft ook gevoel in zijn donder.â

Invloed?
Wat gebeurde er met de agenten die Mohammed B. wilden arresteren en zelf onder vuur werden genomen? Hoe is het om te schieten? En welke invloed hebben de gebeurtenissen van 2 november 2004, de dag van de moord, nu nog op de politiemensen?

Schietincidenten
Netwerk maakte aan de hand van schriftelijke verklaringen van de agenten een reconstructie van de gebeurtenissen na de moord tot de arrestatie van Mohammed B. op de Mauritskade, zeventien minuten later. Ook een gesprek met plaatsvervangend korpschef B. Wijbenga en psychiater B. Gersons. Gersons heeft in zijn loopbaan honderden agenten begeleid, die bij schietincidenten betrokken zijn geweest.