Socialistische Partij

Donorflop bewijst noodzaak ander registratiesysteem

25-07-2005 * De Wet op de Orgaandonatie heeft gefaald en ook de grote wervingscampagne van de regering leverde bij lange na niet het gewenste resultaat op. Het voorstel voor invoering van een Actieve Donor Registratiesysteem haalde eerder dit jaar net geen meerderheid in de Tweede Kamer. Nu is gebleken dat de wervingscampagne van de regering is geflopt, moeten we alsnog het systeem aanpassen, stelt Zorg-woordvoerder Agnes Kant namens de SP.

Het Actieve Donor Registratiesysteem dat door de SP wordt bepleit is een aanvulling op het huidige systeem. Het richt zich op burgers die op eerdere oproepen niet reageerden en dus niet geregistreerd staan. Van hen is nu nog niet bekend of ze donor willen zijn. Zij worden aangeschreven en hen wordt gevraagd alsnog een keuze te maken. De keuzemogelijkheden blijven: ja ik wil donor zijn, nee ik wil niet, en: ik laat de keuze aan mijn nabestaanden. Wanneer men niets laat weten, wordt men geregistreerd als donor, maar krijgt nadrukkelijk bericht over hoe die inschrijving op ieder moment gewijzigd kan worden.

Jaarlijks sterven er alleen al ongeveer 200 nierpatiënten op de wachtlijst. Dan hebben we het nog niet over de kwaliteit van leven, bijvoorbeeld van de 5000 nierpatiënten die aangewezen zijn op dialyse. Het grote belang van deze mensen die wachten en hopen op een beter leven, en van toekomstige patiënten, en het feit dat je mogelijk ooit ook zelf ontvanger wilt zijn, maakt dat je van iedereen mag vragen om er minstens over na te denken en een keuze te maken.

Volgens deskundigen leidt een Actieve Donor Registratiesysteem tot meer donaties. Met een Actieve Donor Registratiesysteem wordt het recht op zelfbeschikking niet aangetast. Je lichaam wordt geen eigendom van de staat, iedereen blijft geheel vrij in keuze en kan die keuze ook te allen tijde bijstellen. Opinieonderzoek geeft aan dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking voor aanpassing van het systeem is, naar minder vrijblijvendheid: 54% in het onderzoek van NIVEL en 70% in onderzoek van het Rathenau Instituut.