AutoRai

Print

Van 3.000 naar nul in 30 seconden

(25-7-2005)
Niet alleen is het Opel van vandaag dynamisch en innovatief, ook de commercials zijn opvallend te noemen. Voor de tv-campagne ter gelegenheid van de marktintroductie van de nieuwe Opel Zafira werd een speciale commercial gemaakt.
Een Zafira valt uit een vliegtuig van een hoogte van 3.000 meter, onmiddellijk gevolgd door zeven parachutisten.

In de lucht vouwen de parachutisten de stoelen van het Flex7-systeem open, maken ze hun parachutes vast aan de Zafira en stappen ze in. âDe reclamespot weerspiegelt alle dynamiek van Opel,â zegt Alain Visser, Executive Director European Marketing bij Adam Opel AG. Hij voegt er lachend aan toe: âWe gebruiken de spot om aan te tonen dat bijna alles mogelijk is met de Zafira. Toch raden wij onze klanten ten zeerste af om deze stunt zelf te proberen.â

100 mensen uit de hele wereld en een Oekraïense Antonov voor één tv-spot
Het idee voor deze ongewone spot kwam van het reclamebureau McCann Erickson in Frankfurt. De opnames vonden in mei plaats in Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten, bij temperaturen van 45º Celcius in de schaduw. Bij de productie was een internationale crew van meer dan 100 mensen betrokken. Voor de spot werd een Oekraïens Antonov transportvliegtuig van bijna 45 jaar oud gebruikt.

De Nederlandse regisseur Frank Vroegop stond voor een enorme uitdaging. Hij moest immers de samenwerking tussen de Russische piloten, de Franse parachutisten, de technici uit Dubai en cameraman Greg Gasson uit Los Angeles in goede banen leiden. Gasson is één van de weinige cameramensen die gespecialiseerd is in opnames tijdens een vrije val en wordt beschouwd als de beste in zijn vak. De parachutisten zijn ook echte professionals. De meesten van hen behaalden al wereldtitels en Europese titels op kampioenschappen. De enige Duitser in het team heeft een Italiaans klinkende naam, Stefano Lamelza, en was één van de belangrijkste mensen op de set. Als autotechnicus is hij verantwoordelijk voor de âshow carsâ van Opel en maakt hij auto's klaar voor sportmanifestaties, autoshows, tentoonstellingen en tv-programma's. Voor de opnames in Dubai moest Lamelza onder meer de motor verwijderen en de portieren dichtlassen.

Testritten en testvluchten voor het grote werk
Vóór de eigenlijke opnames met de Opel Zafira werd een aantal tests uitgevoerd. Op het vliegveld liet het productieteam een oude auto vallen van een hoogte van 1.500 meter om de âvluchteigenschappenâ van de auto te bestuderen. De parachutisten en de cameraman maakten ook een aantal oefensprongen.

De eigenlijke opname verliep bijna perfect, tot grote vreugde van de crew. Er was ook een tweede Antonov in de lucht die fungeerde als cameraplatform. Voor de formatievlucht waren een maximale precisie en coördinatie vereist.
De opnames duurden drie dagen en vonden plaats op de internationale luchthaven van Fudscheira in de Verenigde Arabische Emiraten. Voor de opnames moest de luchthaven een aantal keer gesloten worden. De spot van 30 seconden wordt vanaf half augustus uitgezonden op de Nederlandse TV.