Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht

25 juli 2005 C052

Aanpassen inrichting en verbindingen maakt Waalkade aantrekkelijker

Nijmegen wil meer profiteren van de unieke ligging aan de Waal. De Waalkade wordt de komende jaren aantrekkelijker voor toerisme en de binnenvaart. Het college van burgemeester en wethouders wil de Waalkade opknappen en de damwand op het westelijk deel van de Waalkade vervangen. Ook het Valkhofpark en het Hunnerpark krijgen een facelift. Met betere verbindingen van de Waalkade met de binnenstad, de Ooijpolder en Koers West kan Nijmegen zijn gezicht nog meer naar de rivier richten.

Het Waterschap Rivierenland verbetert volgend jaar de waterkering. Omdat de Waalkade hiervoor op de schop moet, heeft de gemeente samen met omwonenden en andere belanghebbenden gekeken welke andere zaken tegelijkertijd te verbeteren zijn.

Om de kansen die de Waalkade biedt voor recreatie, toerisme en daarbij passende bedrijvigheid beter te benutten, heeft het college van burgemeester en wethouders de Visie Waalkade opgesteld. Betere verbindingen met de binnenstad, de Ooijpolder en Koers West zijn naast meer eenheid in het uiterlijk van de Waalkade de belangrijkste verbeteringen. De Veerpoorttrappen zijn bijvoorbeeld nu niet voor iedereen makkelijk te nemen, waardoor deze een barrière vormen tussen de Waalkade en het Kelfkensbos/Valkhof. Door het aanleggen van een roltrap of lift kan dit sterk worden verbeterd. Om een van de andere looproutes beter tot zijn recht te laten komen, zal de kiosk op de Waalkade plaats maken voor een brede trap.

Het Valkhofpark en Hunnerpark kunnen in samenhang met de upgrading van de Waalkade ook meer aantrekkelijke mogelijkheden krijgen als groene verblijfsgebieden. Zo kan de cultuur(historie) beter zichtbaar worden gemaakt en kan het bijzondere uitzicht op de Waal en de Ooijpolder worden versterkt. Het college wil eerst het gebied onder aan de Voerweg opknappen omdat hiermee een mooie aansluiting met de Waalkade ontstaat.

Een ander onderdeel van de aanpak van de Waalkade is de vervanging van de damwand op het westelijk deel van de Waalkade. De huidige damwand is in zo'n slechte staat dat grote schepen bij laag water niet mogen aanmeren. Om Nijmegen aantrekkelijker te maken voor de binnenvaart en vooral voor de (groeiende markt van) riviercruises komt er een vernieuwde damwand in een nieuw ontwerp. De vervanging van de damwand staat gepland voor 2009. Tot die tijd vindt enkele malen per jaar inspectie plaats naar de technische staat van de damwand en worden de benodigde (extra) onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd.

In september 2005 neemt de gemeenteraad een besluit over de Visie Waalkade; daarna kunnen de plannen verder worden uitgewerkt.

Voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hugo Maassen, doorkiesnummer (024) 329 2380

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 22 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen