Collegebesluiten van 19 juli 2005
B & W belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.
Portefeuille van burgemeester Cor de Vos
Jaarverslag bezwaar- en beroepschriften 2004 (2005/14169)
Het jaarverslag bezwaar- en beroepschriften 2004 geeft een overzicht van de be-zwaar- en beroepschriften die in 2004 zijn ingediend tegen besluiten waarvoor raad, college of burgemeester verantwoordelijk zijn. Het verslag is vooral een cijfermatig overzicht. De opvallendste verschillen met 2003 doen zich voor rond de aantallen bezwaarschriften. Het aantal ingediende bezwaarschriften is vooral afgenomen rond onderwerpen die te maken hebben met de gemeentelijke sectoren Stadsbeheer en Stadsontwikkeling.
Bij de sector Stadsbeheer zijn er in 2003 veel bezwaarschriften ingediend tegen de bomenkap in Batau-Zuid en tegen twee verkeersbesluiten. In 2004 zijn dergelijke grote aantallen bezwaarschriften tegen één of twee besluiten niet ontvangen. Bij de sector Stadsonwikkeling is met name het aantal bezwaarschriften gericht tegen bouwvergunningen afgenomen. Het blijft gissen wat hier de oorzaak van is.
Voor het jaar 2005 zal de per 16 maart 2005 geïnstalleerde commissie bezwaar-schriften verantwoordelijke zijn voor het uitbrengen van het jaarverslag.
Portefeuille van wethouder Carla Breuer
Jaarrekening SWN 2004 (2005/6962)
B&W heeft ingestemd met de rapportage van de SWN over de activiteiten die in 2004 zijn verricht in het kader van het budgetconvenant van de gemeente en de SWN. Ook heeft B&W kennis genomen van de jaarrekening van de SWN. De jaar-stukken worden toegestuurd aan het presidium met het voorstel ze ter inzage te leggen voor de commissie SOC.
Wijziging plan van Aanpak Nieuwegein Kiest openbaar bibliotheekwerk (2005/13826)
Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor akkoord te gaan met wijziging van het Plan van Aanpak voor de implementatie van de taakstelling Nieuwegein Kiest. Deze wijziging is volgens de stichting Bibliotheek Nieuwegein noodzakelijk. Dit houdt in dat het filiaal in Noord voorlopig nog niet terug komt en het filiaal Zuid en de ver-ruimde openingstijden van de centrale voorlopig ongewijzigd blijven. Het college van B&W ziet weinig andere mogelijkheden om voor 1 januari 2006 op een andere wijze de bezuiniging te realiseren. Het college wil wel dat daaraan wordt verbonden dat de stichting een actieve rol blijft spelen om de gewenste situatie te realiseren en in sa-menwerking met bijvoorbeeld onderwijs en welzijnswerk biblio-theek(gerelateerde)activiteiten in Noord tot stand te brengen.
Antwoord op Art. 42 brief van de VVD (2005/12505)
De VVD-fractie heeft door middel van een artikel 42 brief op 16 juni 2005 gevraagd om geïnformeerd te worden over een aantal onderwerpen. Deze hebben betrekking op vandalisme rond scholen en spreidingsbeleid van leerlingen in het Primair Onder-wijs. Het college van B&W stemt in met de voorgestelde beantwoording. De beant-woording gaat onder andere in op de keuze van het college om met behulp van sur-veillance diverse school complexen in Nieuwegein te beveiligen. Momenteel kiest het college voor deze maatregel en worden geen andere aanvullende maatregelen ge-nomen (zie advies vandalisme rond scholen). Over het spreiden van leerlingen geeft het college aan dat schoolbesturen bezig zijn een concept- convenant voor het sprei-den van leerlingen in het Primair Onderwijs ontwikkelen. Nadat dit convenant gereed is kan integrale besluitvorming tussen gemeente en schoolbesturen plaatsvinden.
Antwoord op Art. 42 brief van Groenlinks (2005/12408)
De fractie van Groenlinks heeft via een art. 42 brief van 14 juni een aantal vragen gesteld over de kinderopvang en inburgerende ouders. Het college van B&W gaat in haar antwoordbrief onder andere in op de nieuwe Wet Kinderopvang, het knelpunt bij de groep Oudkomers en verbetering van de dienstverlening.
Verantwoordingsverslag WWB, IOAZ, IOAW 2004 (2005/13310)
Het college stelt de gemeenteraad voor het verantwoordingsverslag WWB (Wet Werk en Bijstand), IOAZ (Wet Inkomensvoorziening voor Ouderen en gedeeltelijk Arbeids-ongeschikte Zelfstandigen) en de IOAW (Wet Inkomensvoorziening voor Ouderen en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte Werknemers) vast te stellen. Op basis van een steekproef zijn diverse onderdelen getoetst. Daaruit komt naar voren dat er goed is gepresteerd. De accountantscontrole 2004 was dit jaar al in mei in plaats van zoals gebruikelijk in augustus. Dit is noodzakelijk omdat het verantwoordingsverslag, na goedkeuring door de raad, voor 20 september 2005 bij het ministerie moet liggen.
Portefeuille van wethouder Evert van Linge
Quality-team Binnenstad (2005/12763)
Het college heeft besloten een zogeheten 'Quality-team' voor de Binnenstad in te stellen. Het Q-team is een onafhankelijke door het college ingestelde kwaliteitscom-missie die alle (architectonische) uitwerkingen toets op kwaliteitsaspecten en het college daarover adviseert. De instelling van een Q-team vind haar grondslag in het door de raad vastgestelde OOB. Binnenkort besluit het college wie er in het Q-team zitting nemen.
Verslag inspraakavond bestemmingsplan Binnenstad (2005/13830)
Het college heeft kennis genomen van het ongewijzigde verslag van de inspraak-avond op het Voorontwerp bestemmingsplan Binnenstad van 8 juni jongstleden. Het verslag is op 17 juni 2005 voor commentaar verstuurd naar de mensen die de pre-sentielijst op de inspraakavond hebben getekend. De reactietermijn was (conform de inspraakverordening) twee weken. In deze periode zijn geen reacties bij de gemeen-te binnengekomen.
Bebouwingsmogelijkheden Galecopperdijk 4 (2005/5880)
In het voorontwerp bestemmingsplan Galecop zijn voor het perceel Galecopperdijk 4 twee bouwvlakken opgenomen, zodat hier twee woningen kunnen worden gebouwd. Het college heeft een brief ontvangen met de vraag of er ook één woning (bouwvlak) op dit perceel mogelijk is. Het college stemt hiermee in principe in. De aanvrager is hiervan op de hoogte gebracht.
Bergbezinkbassin Prins Hendriklaan (2005/14173)
Aan de Prins Hendriklaan is het nodig een bergbezinkbassin te bouwen om te vol-doen aan de wettelijke eisen voor rioolstelsels. Een bergbezinkbassin helpt voorko-men dat rioolwater op open water moet worden geloosd bij hevige regenbuien.
De bouw is in strijd met het geldende bestemmingsplan. Het college heeft daarom besloten een artikel 19 vrijstellingsprocedure te starten. Hierover verschijnt binnen-kort een openbare bekendmaking in de Molenkruier.
Over de bouw van het bergbezinkbassin is al in een eerder stadium overleg geweest met omwonenden. Verder worden bewoners geïnformeerd via de nieuwsbrief De Nieuwe Waterweg, over het milieubewust omgaan met water in Nieuwegein.
Bezwaarschrift tegen afwijzing planschade (2005/9417)
De gemeente heeft een gezamenlijk bezwaarschrift ontvangen tegen het raadsbesluit van 17 februari 2005, waarin drie planschadeverzoeken voor de bouw van dakop-bouwen aan de Govert Flinckhage 2 tjm 52 (even) zijn afgewezen. Voorgesteld wordt om het gezamenlijk bezwaarschrift niet-ontvankelijk te verklaren en het raadsbesluit van 17 februari 2005 in stand te houden. De gemeenteraad beslist uiteindelijk over het bezwaarschrift. Het voorstel wordt op 23 augustus 2005 behandeld in de com-missie RIM en op 22 september 2005 in de raadsvergadering.
Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen
Interne fusie Sectoren Stadsbeheer en Stadsontwikkeling (2005/10009)
Om het project "Nieuwegein op Maat" verder uit te werken zijn diverse projectop-drachten geformuleerd. Een van de opdrachten is het opstellen van een uitwerkings-plan voor de fusering van de sectoren Stadsontwikkeling en Stadsbeheer en het uit-brengen van advies over onderdelen van Stadsontwikkeling die in de 'gemeentebre-de projecten' kunnen worden ondergebracht. Deze opdracht is uitgewerkt in een ontwikkelplan. Het college heeft dit ontwikkelplan vastgesteld.
Bezwaar KRC Rolling niet ontvankelijk verklaard (2005/1131 en 11558)
KRC Rolling heeft bezwaar gemaakt tegen de brief van de gemeente van 20 decem-ber 2004, waarbij het raadsbesluit over de keuzenota Nieuwegein Kiest is meegedeeld. Voor KRC Rolling betekent dit besluit een extra verhoging van de tarieven van de gemeentelijke binnensportaccommodaties per 1 januari 2007. Deze verhoging komt voor eigen rekening van KRC Rolling, omdat de verhoging niet wordt gesubsidieerd. KRC Rolling voorziet een fikse contributieverhoging voor haar leden en vindt het besluit daarom onredelijk.
Het bezwaarschrift is voorgelegd aan de commissie bezwaarschriften. KRC Rolling had naar de mening van de commissie eerder bezwaar kunnen en moeten maken, namelijk tegen de vooraankondiging van 19 juli 2004. De commissie heeft het ge-meentebestuur daarom geadviseerd om de bezwaren van KRC niet ontvankelijk te verklaren. Gelet op de vaste jurisprudentie heeft het college dit advies overgeno-men.
Bezwaar Sportraad niet ontvankelijk verklaard (2005/1801 en 11560)
De Sportraad heeft namens de binnensportverenigingen bezwaar gemaakt tegen de brief van de gemeente van 20 december 2004, waarbij het raadsbesluit over de keu-zenota Nieuwegein Kiest is meegedeeld. Voor de sportverenigingen betekent dit be-sluit een extra verhoging van de tarieven van de gemeentelijke binnensportaccom-modaties per 1 januari 2007. Deze verhoging komt voor eigen rekening van de sportverenigingen, omdat de verhoging niet wordt gesubsidieerd. De Sport-raad voorziet fikse contributieverhoging voor de leden van de verenigingen en vindt het besluit daarom onredelijk.
Het bezwaarschrift is voorgelegd aan de commissie bezwaarschriften. De Sport-raad had naar de mening van de commissie eerder bezwaar kunnen en moeten ma-ken, namelijk tegen de vooraankondiging van 19 juli 2004. De commissie heeft het gemeentebestuur daarom geadviseerd om de bezwaren van de Sportraad niet ont-vankelijk te verklaren. Gelet op de vaste jurisprudentie heeft het college dit advies overgenomen.
Antwoord op Art 42 brief van de PvdA(2005/10240)
Het college antwoordt op de vragen van de fractie van de PvdA, dat er géén ge-meentelijk beleid bestaat dat erop is gericht om kapotte bankjes in de openbare ruimte uitsluitend nog te verwijderen. Per geval wordt beoordeeld of er een bankje kan worden hersteld en teruggeplaatst. De gemeente kan medewerking verlenen aan initiatieven van derden om (op hun kosten) extra bankjes te plaatsen. De gemeente neemt in zo'n geval het onderhoud voor haar rekening.
Verzoek intrekking dwangsom Chromeka b.v. (2005/11938)
Het college heeft op verzoek van Chromeka b.v. aan de Hildo Kropstraat 12 vier las-ten onder dwangsom ingetrokken. De dwangsom was in april 2003 opgelegd voor het niet in een lekbak plaatsen van een procesbad; het op verkeerde wijze opslaan van gevaarlijke stoffen; het niet schoonhouden van de inrichting; het niet op gezette tijden verwijderen van gevaarlijke afvalstoffen. Het intrekken is mogelijk omdat de dwangsombeschikking langer dan een jaar van kracht is zonder dat een dwangsom is verbeurd. Daarnaast heeft de gemeente de indruk dat het bedrijf zich nu beter aan de milieuvoorschriften houdt.
Milieuvergunning Districtsbureau Lekstroom (2005/7416)
Het college heeft een milieuvergunning verleend aan de Politie Utrecht voor het Dis-trictsbureau Lekstroom aan de Schakelstede 75 te Nieuwegein. Deze vergunning is nodig omdat het politiebureau is uitgebreid met een bovengrondse dieselolietank voor de noodstroomvoorziening. De milieuvergunning ligt vanaf 20 juli 2005 ter in-zage in de Stadswinkel. Tot en met 30 augustus 2005 kan bij de Raad van State in beroep worden gegaan tegen de vergunning. Beroep kan alleen ingesteld worden door degene die al eerder bedenkingen heeft ingebracht tegen de ontwerpvergun-ning, of die kan aantonen dat hij/zij daartoe niet in staat was. Hierover verschijnt ook nog een openbare bekendmaking in de Molenkruier.
Bezwaarschrift tegen kapvergunning ongegrond (2005/7347)
Het college heeft op 9 maart 2005 besloten de kapvergunning te verlenen voor een sierkers ter hoogte van Prins Hendriklaan 29 in Nieuwegein. Een bewoner heeft be-zwaar gemaakt tegen dit besluit. De commissie Bezwaarschriften heeft overwogen dat in verband met de aanleg van een bergbezinkbassin, na afweging van alle alter-natieve locaties, deze locatie leidt tot de minste schade. De te kappen sierkers heeft in het bomenbeleidsplan de status' wijker', hetgeen betekent dat de boom een ge-ringe waarde heeft en niet past in de visie van dit plan. De commissie bezwaarschrif-ten heeft het college geadviseerd het bezwaarschrift ongegrond te verklaren en het besluit van 9 maart 2005, inhoudende het verlenen van de betreffende kapvergun-ning, in stand te houden. Het college heeft dit advies overgenomen.
Portefeuille wethouder Martin Monrooij
Dierenweide Galecopperzoom/De Kempenaerpark(2005/11104)
Het college heeft besloten om een bouwvergunning te verlenen voor het realiseren van een dierenweide op de hoek van de Galecopperlaan en De Kempenaerpark in de wijk Galecop. Omdat het bouwplan strijdig is met het geldende bestemmingsplan is tevens besloten om vrijstelling te verlenen. Enkele omwonenden hebben tijdens de vrijstellingsprocedure hun zienswijzen kenbaar gemaakt. Die waren onder andere gericht op overlast door stank en de keuze van de locatie. Het college heeft de zienswijzen meegewogen bij haar uiteindelijke beslissing. De zienswijzen gaven het college geen aanleiding om de vrijstelling niet te verlenen. Het besluit wordt gepubli-ceerd in de Molenkruier. Daarin staat ook aangegeven welke bezwaar- en beroeps-mogelijkheden er zijn.
Voorrangssituatie Heemraadsweide - Middenweide wijzigt (2005/14174)
Het college heeft besloten om een aantal verkeersbesluiten te nemen die voortvloei-en uit het project ´Uitvoering en aanpassing Heemraadsweide -Middenweide´. Het betreft het instellen van voorrangsregelingen op alle kruisingen en aansluitingen op Heemraadsweide en Middenweide. Dit houdt in dat het verkeer op de Middenweide en Heemraadsweide voorrang krijgt op de zijstraten. De voorrangssituatie is dan meer in overeenstemming met de vormgeving van de weg en de daaruit voortvloei-ende verwachtingen van de verkeersdeelnemers.
De kruising Middenweide - Heemraadsweide en de kruising Middenweide - Batauweg blijven gelijkwaardige kruisingen.
De nieuwe voorrangsregeling wordt in twee fases ingevoerd. De eerste fase start in de tweede helft van september, de tweede fase wordt in 2006 gestart.
Nieuwe instructie hoofd grondbedrijf (2005/3187)
Het college heeft besloten de bestaande Instructie voor de Administrateur van het Grondbedrijf uit 1991 te vervangen voor een nieuwe instructie voor het hoofd van het Grondbedrijf.
Onkostendeclaraties bestuur en management (2005/13988)
De accountant heeft de onkostendeclaraties van bestuur en management gecontro-leerd. Het gaat om geringe bedragen. Enkele declaraties waren formeel niet juist behandeld. Dit is inmiddels qua procedure hersteld.
Het college heeft kennis genomen van de rapportage van de accountant en heeft de reactie op de rapportage vastgesteld. Deze gaat ter kennisname naar
Stand van zaken uitkering gemeentefonds en OZB voor gebruikers (2005/14175)
De gemeente ontvangt van het rijk de algemene uitkering uit het gemeentefonds. De uitkering over 2002 is nu afgerekend. Over 2003, 2004 en 2005 krijgt de gemeente eenmalig nog extra geld. Voor 2006 wordt de manier van berekenen van de algeme-ne uitkering sterk veranderd. De gemeente krijgt dan in de algemene uitkering een vergoeding ter compensatie van de afschaffing (per 2006) van de Onroerende Zaak Belasting (OZB) voor gebruikers van woningen. Door een overgangsregeling rond de afschaffing van de OZB voor gebruikers, krijgt de gemeente de eerste jaren meer geld uit het gemeentefonds. In de loop van de jaren wordt dit bedrag echter lager. Het college heeft kennis genomen van de ontwikkelingen. Ook heeft het college be-sloten de bedragen (uitkeringen uit het gemeentefonds) te verwerken in de meerja-renbegroting 2006. Verder zal het college het effect van het slopen van de woningen in de binnenstad op de uitkering uit het gemeentefonds en op de OZB-opbrengsten, betrekken bij de begroting 2006.
Dit collegebesluit wordt ter inzage gelegd voor de raadscommissie Algemeen Be-stuurlijke Zaken.
College stelt strategienota Treasury vast (2005/14179)
Het college heeft ingestemd met de strategienota Treasury. De strategienota Treasu-ry bevat de voorgenomen richting van de gemeente op het gebied van financieren en beleggen (treasury). Ook wordt inzicht gegeven in de totale portefeuille van de ge-meente Nieuwegein. De financieringspositie van de gemeente is gewijzigd: er wordt geleend in plaats van belegd. Om die reden wordt de mandatering van bevoegdhe-den gewijzigd.
Aanbesteding bouwkundige aanpassingen parkeergarage Cityplaza (2005/14177)
Op 1 oktober wordt de parkeerregulering in de Binnenstad ingevoerd. Voor het in-voeren van betaald parkeren in garage CityPlaza is het noodzakelijk om bouwkundi-ge aanpassingen aan deze garage uit te voeren. Volgens het aanbestedingsbeleid zou een openbare aanbesteding plaats moeten vinden. Een meervoudige onderhand-se aanbesteding is echter gewenst (dit is een aanbesteding waarbij de gemeente meerdere, vantevoren geselecteerde partijen uitnodigt om een offerte uit te bren-gen). Deze aanbestedingswijze is gewenst om de volgende redenen:
* De werken moeten in de loop van september gerealiseerd zijn. Een eerdere start met de aanbesteding was niet mogelijk onder andere door de nog lopende on-derhandelingen met de eigenaar van een gedeelte van de parkeergarage.
* Het werk is te kenmerken als specialistisch.
* Gezien de tijdsdruk is het erg zinvol als de aannemer bekend is in Nieuwegein en bekend met de gemeentelijke organisatie. Dat scheelt tijd.
(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies over welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.
(Deze B&W Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan er waarschijnlijk enkele sa-menvattingen in van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uit-gesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee voorkomt de gemeente dat direct betrokkenen via de pers bericht krijgen over besluiten die hen heel direct aangaan.)
Invoerdatum 22-7-2005
Gemeente Nieuwegein