Groen!

Brussel, 21 juli 2005

Groen! verontwaardigd over wafelijzerpolitiek bij militaire bestellingen

Eloi Glorieux Groen! is uitermate verontwaardigd over de grote sommen geld die de paarse regering veil heeft voor de aankoop van nieuw militair materieel als fregatten en pantservoertuigen uitgerust met kanonnen en nachtkijkers. Deze oorlogstuigen hebben niets van doen met de zogenaamde vredesopdracht die het leger zich in public relationsspots aanmeet. Het is vandaag duidelijk niet enkel de Belgische feestdag. Het is blijkbaar ook feest voor het Belgisch leger en voor de Waalse en Vlaamse oorlogsbedrijven die een graantje mogen meepikken, zo stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux (Groen!). Glorieux kondigt aan in het Vlaams parlement economieminister Fientje Moerman (VLD) aan de tand te voelen over de wijze waarop de compensaties voor de Vlaamse bedrijven zijn binnengerijfd.

Met deze nieuwe militaire bestellingen wordt de gezonde paars-groene consensus om legeraankopen los te koppelen van economische compensaties door paars definitief overboord gegooid. Net als in de tijd van la Belgique à papa en de Agusta-steekpenningen wordt het wafelijzer opnieuw boven gehaald en worden bestellingen geplaatst in functie van bepaalde bedrijven. Niet de prijs-kwaliteitsverhouding, de objectieve behoefte of de efficiëntie zijn doorslaggevende criteria, maar wel het vullen van het orderboek van bedrijven uit de achtertuin van de bevoegde federale én Vlaamse ministers,aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux (Groen!).

Glorieux meent dat deze paarse regering in plaats van de wapenindustrie te plezieren het anderhalf miljard euro beter zou investeren in tewerkstelling in sectoren die een échte maatschappelijke meerwaarde bieden, zoals kleinere klassen in het onderwijs, het wegwerken van de wachttijden in de verzorgingssector, het energiezuiniger maken van huizen, het saneren van vervuilde bedrijventerreinen, enz.

Maar Groen! is niet enkel verontwaardigd over de houding van de federale regering. Ook de paars-roomse Vlaamse regering gaat gretig mee in de trend van de compensaties voor militaire aankopen en is er als de kippen bij om zijn deel van de koek te eisen voor de Vlaamse ondernemingen. Nochtans had Vlaanderen, sedert de overheveling van de bevoegdheid om wapenexportvergunningen af te leveren in de zomer van 2003, een uitgelezen kans om een vredeseconomie uit te bouwen. Ondertussen weten we beter.

De pacifistische Vlaamse regeringspartijen SP.a-Spirit en NVA steken een verontwaardigde vinger omhoog telkens een Waals bedrijf wapens uitvoert, maar jubelen bij elke militaire bestelling in het orderboek van een Vlaamse onderneming.