Gemeente Bernheze


Aangepaste route voor ruiters en menners rond het ecoduct A50

Om de overlast van gemotoriseerd verkeer, op en rond het nieuwe ecoduct over de A50, op de grens van de gemeenten Uden en Bernheze zoveel mogelijk te beperken zullen er in de directe omgeving een aantal kleine inrichtingsmaatregelen genomen gaan worden om het gebied voor het gemotoriseerd verkeer zoveel mogelijk ontoegankelijk te maken. Daarvoor zullen een aantal toegangswegen geheel worden afgesloten en op andere plaatsen zal een doorgang worden gemaakt ten behoeve van ruiters en/of aangespannen wagens (menners)

Overlast is de directe oorzaak
Het ecoduct over de A50 is een gecombineerde oversteek, zowel voor dieren als voor fietsers/wandelaars over de A50. Voor gemotoriseerd verkeerd is er iets verderop in de richting Uden een viaduct aangelegd. Het afgelopen jaar is het bosgebied rond het ecoduct echter veelvuldig geteisterd door motorcrossers, vuilstort en andere illegale activiteiten. Om die reden hebben de gemeenten Uden en Bernheze gezamenlijk besloten om enkele aanpassingen in het gebied aan te brengen.

Aangepaste ruiter- en mennersroute
Vanaf de Piet Geersdijk (Nistelrode) is het gebied toegankelijk via een aangepaste route over het zandpad waarbij de route gedeeltelijk loopt over het terrein van Staatsbosbeheer. Het verharde fietspad blijft daarbij alleen toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Vanaf de Sonhofweg (Uden) wordt het gebied alleen toegankelijk via een zogenaamde mennersdoorgang op de Droevenweg. Het zandpad langs het terrein van FC De Rakt (Rattenbosweg) zal ter hoogte van het bosgebied worden afgesloten. Aan de Sonhofweg zal op beide plaatsen een aangepaste bebording worden aangebracht. Het ecoduct zelf kan alleen nog maar via het verharde pad of de direct aangrenzende berm worden gebruikt. Ook het lange afstand-wandelpad wordt via dit fietspad naar de oorspronkelijke route omgeleid.
Op diverse plaatsen langs de (ruiter) route zal een lage houten geleiding worden aangebracht om ruiter en menners in een bepaalde richting over het ecoduct te sturen. Hiermee wordt onder andere voorkomen dat iedereen zijn eigen route gaat kiezen, vegetatie wordt beschadigd en dat delen van het taluud tijdens een hevige regenbui wegspoelen, hetgeen hoge herstelkosten voor de eigenaar met zich meebrengt.

Respect voor de natuur, elkaar en andermans eigendommen Omdat de A50 een onoverkomelijke barrière vormt tussen twee bosgebieden, is het ecoduct een belangrijke verbindingsweg voor dieren tussen het ene gebied en het andere. De direct aangrenzende bossen vormen als het ware een wachtstation om de oversteek te kunnen maken of om er na de oversteek in te kunnen verdwijnen om daarna de weg verder te kunnen vervolgen. Rust is hier dus zeer belangrijk. In het voorjaar van 2006 zal Rijkswaterstaat de beplanting op het ecoduct gaan aanbrengen waardoor een nog natuurlijkere overgang van het ene naar het andere gebied zal ontstaan.
Op alle recreatieve gebruikers wordt een vriendelijk beroep gedaan zich te houden aan de aangelegde routes, regels en elkaars medegebruik te respecteren. Op die manier kunnen we met z'n allen lang blijven genieten van een zich steeds natuurlijker ontwikkelend bosgebied.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer H. van Boxmeer, gemeente Uden, telefoon (0413) 28 19 11 of mevrouw H. Ter Maat, gemeente Bernheze, telefoon (0412) 45 88 88.