tekort aan Chinese Koks
Persbericht 21 juli 2005
Groot tekort aan Chinese Koks
Woerden 21 juli 2005 - In Nederland is een groot tekort aan
gekwalificeerde en specialistische koks ontstaan bij de Chinese
restaurants. Dat komt door het succes van vernieuwingen in de sector.
De vernieuwde Chinese menukaart en de toenemende groei van de
wokrestaurants. "Dat belemmert de verdere groei van deze sector"aldus
Ding, voorzitter van de sector Chinees Indische bedrijven van
Koninklijk Horeca Nederland. Hij bepleit versoepeling van regels rond
verblijfsvergunningen van Chinese koks en hij stimuleert Chinese
restaurants om ook Nederlandse koks in dienst te nemen.
Het is nog niet zo lang geleden dat de Chinese koks, onzichtbaar voor
het publiek, in hun keuken de nasi en bami bereidden. Met de intrede
van de wokrestaurants kwamen de koks uit hun keukens en met het nodige
showelement schotelen zij de gasten heerlijke en gezonde wokgerechten
voor. Voor en achter de schermen blijven echter koks in de keukens
nodig voor het voorbereidende werk.
Bij Chinese restaurants die de vernieuwde Menukaart hebben ingevoerd
is een duidelijke behoefte aan meer gekwalificeerde koks. Het bereiden
van deze gerechten vraagt meer vakmanschap en tijd.
Het Chinese Horeca Convenant tussen CNV, CWI (Centrum Werk en Inkomen
en Koninklijk Horeca Nederland werkt goed. Regelmatig komen koks uit
China. Maar helaas moeten ook veel koks weer terug omdat de
verblijfsvergunning slechts geldig is voor 2,5 jaar. Sinds het sluiten
van de overeenkomst in 2000 komen jaarlijks 60 Chinese koks naar
Nederland, maar jaarlijks gaan evenveel koks terug naar China. Bij een
tekort van 4000 koks is dit aantal de beroemde druppel op de gloeiende
plaat. De sector pleit ook dringend voor een versoepeling van de
regels om koks uit China te werk te stellen in Nederland.
---
Noot voor de redactie -
Koninklijk Horeca Nederland