Provincie Flevoland



Al meer dan 300 Europese projecten in Flevoland

Het aantal projecten dat in Flevoland wordt uitgevoerd met Europese steun bedraagt op dit moment al meer dan 300. Alleen al in 2004 zijn 97 aanvragen ingediend bij de provincie Flevoland. Dat blijkt uit het zojuist verschenen jaarverslag over het jaar 2004 van het Programma Management Europa, de afdeling van de provincie die verantwoordelijk is voor het initiëren en het afhandelen van de aanvragen.

De uitvoering van het Europese programma voor Flevoland loopt nog tot het eind van 2008. Met dit programma wordt gestreefd naar een evenwicht Flevoland, te vertalen in: meer werkgelegenheid, minder uitgaande pendel, een goede balans tussen sociaal-economische ontwikkeling, wonen en voorzieningen en een evenwichtiger samenleving. Het Europees programma is verdeeld in vier prioriteiten waarvoor in 2004 de volgende resultaten zijn geboekt:

Prioriteit 1 Stedelijke ontwikkeling en recreatie en toerisme

In 2004 zijn binnen deze prioriteit circa 30 projecten tot stand gekomen. Zo is een bijdrage verleend voor de bouw en de inrichting van het Erfgoedcentrum Nieuw Land in Lelystad. Ook het Centrum voor Top- en Breedtesport in Almere heeft een bijdrage ontvangen om bestaande achterstanden in het aanbod van normaal gebruikelijke stedelijke voorzieningen weg te werken en voorzieningen met een bijzondere attractiewaarde toe te voegen. Verder zijn omvangrijke bijdragen verstrekt aan diverse projecten in Almere en Lelystad voor de ontwikkeling van de centrum- en kustgebieden.

Prioriteit 2 Ontwikkeling landelijk gebied

Het geld dat binnen het Europees programma beschikbaar was voor deze prioriteit is nagenoeg helemaal vastgelegd. Zo gaat Zeewolde de recreatieve fietsroute Erkermederstrand en Lelystad de recreatieve fietsroute Rivierduingebied verbeteren. Verder is steun verleend aan het praktijkonderzoek naar het voorkomen van bacterieziekten in de aardappelpootgoedteelt. In Biddinghuizen is dit jaar de bouw gestart van de Verenigde Nederlandse Kruidendrogerijen (VNK), waarna verplaatsing van dit bedrijf vanuit Elburg volgt.

Prioriteit 3 Versterken productiestructuur

Hoewel de economie niet meezat hebben zich toch 5 nieuwe bedrijven met Europese steun in Flevoland gevestigd en zijn er nog 2 aanvragen in behandeling. Ook het opzetten van milieu-innovatie projecten door het bedrijfsleven is gestimuleerd. In totaal zijn 5 projecten in dit kader goedgekeurd, is 1 project ingetrokken en zijn 3 aanvragen nog in behandeling. Om nog meer uitwerking te geven aan het Kyotoverdrag wordt een beleidsrapportage energie&milieu opgesteld door bureau EMMA b.v. dat bij dit project nauw samenwerkt met de Stichting Duurzaam Flevoland. Aan het project kunnen 130 Flevolandse bedrijven deelnemen die duurzaam willen ondernemen. Bureau EMMA verzorgt dan de aanvraagprocedure. In het gemeentehuis van Almere is een Starters Service Centrum ingericht, waar potentiële starters en ondernemers op maat gesneden advies en begeleiding kunnen krijgen. Het Galvanobedrijf Technochroom heeft een bijdrage ontvangen om vanuit Dedemsvaart te kunnen verhuizen naar Lelystad, waarmee 20 nieuwe arbeidsplaatsen zijn gecreëerd. De vestiging van het distributiecentrum van boekhandel De Slegte levert 18 nieuwe arbeidsplaatsen in Lelystad op.

Prioriteit 4 Sociale cohesie en arbeidsmarkt

Voor alle themas binnen deze prioriteit, die gefinancierd worden via het Europees Sociaal Fonds, zijn vele projecten in uitvoering. Zo hebben Almere en Lelystad opnieuw een Leerwerkbedrijf opgezet, waarbij een veilige leer- en werkomgeving is gecreëerd om mensen onder begeleiding een nieuw perspectief te bieden, zoals een
vervolgopleiding of een reguliere baan. Voor mensen met een verstandelijke handicap is het project Tante Truus in Almere opgezet, dat hen via een lunchcafé en een cadeauwinkel mogelijkheden tot arbeidsintegratie en werkervaring biedt en de maatschappelijke acceptatie van hun handicap kan verhogen. Het ministerie van Justitie heeft een bijdrage ontvangen voor het reïntegratieproject Work-Wise Rentray Flevoland. Dit project, dat uitgevoerd wordt in de particuliere justitiële inrichting te Lelystad, beoogt de terugkeer van jongeren tussen de 12 en 23 jaar in de maatschappij te begeleiden, mede door bemiddeling naar een baan of beroepsopleiding. Aan de Stichting Opleidingsfonds Groothandel is een bijdrage toegekend om te faciliteren bij het scholen van MKB-personeel, waardoor geen tientallen aparte projectaanvragen voor een scholingsbijdrage ingediend worden.