Partij van de Arbeid


Den Haag, 20 juli 2005


Vragen van het lid Bussemaker (PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


* Herinnert U zich uw toezegging (gedaan bij een van de AO's over de herkeuringen in de WAO) de Kamer in mei van dit jaar te informeren over de meest recente gegevens ten aanzien van werkuitbreiding c.q. werkhervatting van herkeurde WAO-ers?


* Waarom zijn die gegevens, behalve de summiere gegevens in uw brief van 1 juli 2005 over 'werkprogramma reintegratie na herbeoordeling' nog steeds niet volledig beschikbaar?


* Klopt het dat het UWV wel over cijfers beschikt ten aanzien van herkeurde WAO-ers die sinds 1 oktober 2004 al dan niet urenuitbreiding hebben gekregen in geval ze nog werken, dan wel werk vanuit de uitkering hebben gekregen, dan wel nu of naar verwachting een beroep zullen moeten doen op de bijstand of afhankelijk worden van een partner?


* Klopt het dat hieruit blijkt dat slechts van 30 % de reïntegratie succesvol is, in de zin dat deze leidt tot betaald werk of uitbreiding van het aantal werkuren?


* Indien deze cijfers beschikbaar zijn, kunt U ze dan alle beschikbare gegevens als bijlage bij de antwoorden op deze vragen voegen?


* Kunt U bevestigen dat de achterstand die het UWV oploopt ten aanzien van de herkeuringen van de bestaande gevallen, voor een belangrijk deel verklaard kan worden uit de aandacht die keuringsartsen en arbeidsdeskundigen wensen te besteden aan reïntegratie-mogelijkheden van de cliënt?


* Krijgt U, net als de PvdA-fractie, signalen dat keuringsartsen en arbeidsdeskundigen thans vinden dat zij, om de doelstellingen ten aanzien van de herkeuringen te halen, onvoldoende tijd kunnen besteden aan reïntegratie-activiteiten? Wat denkt U hieraan te doen?


* Bent U het met ons eens dat uitbreiding van het aantal artsen en arbeidsdeskundigen geen voldoende oplossing is, omdat maatwerk en zorg op maat hiermee onvoldoende gegarandeerd worden?
* Klopt het dat over de herbeoordelingen nog geen cliënt-volg-systeem bestaat. Bent U bereid niet alleen een pacta-systeem, maar ook een daadwerkelijk cliënt-volgsysteem voor deze groep op te zetten? Hoe kunt U zonder zo'n systeem voldoen aan de belofte daadwerkelijk in kaart te brengen wat er met mensen gebeurt na herkeuring?


* Op welke wijze wordt thans het beleid voor de groep 50-55 jarigen vorm gegeven? Zij zouden volgens de kabinetsplannen immers wel herkeurd worden, maar volgens het 'Museumpleinakkoord' niet meer. Kunt U bevestigen dat deze groep thans niet volgens de nieuwe criteria van het aangepaste schattingsbesluit herbeoordeeld wordt? Op welke wijze wordt thans beleid ontwikkeld voor de kansrijken onder deze groep? Kunnen zij bijvoorbeeld gebruik maken van een permanente no-risk premie (d.w.z. tot 65 jaar)?


* Kunt U de Kamer de laatste stand van zaken sturen ten aanzien van het aantal bezwaarschriften dat door cliënten over de herkeuring is ingediend? Wat is het percentage bezwaarschriften afgezet tegen het aantal herkeuringen, en hoe verhoudt dat percentage zich tot het gemiddeld aantal bezwaarschriften?


Zie antwoorden op vragen van de leden Bussemaker en Noorman-den Uyl over Kafkaïaanse ervaringen van cliënten en het cliënt-volgsysteem, dd 25 mei 2005.