Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Het nieuwe gezicht van Al Qaeda
Uitzenddatum: Di. 19 juli 2005, 20.30u

Ze wonen op een zolderkamer van een eengezinswoning in het Britse Leeds. Of in een onopvallend appartementencomplex in de Madrileense binnenstad: de nieuwste rekruten van Al Qaeda. Langzaam maar zeker dringt internationaal het besef door dat het gezicht van de organisatie is veranderd. Niet Osama maar jonge moslimmannen opgegroeid in het
westen vormen het nieuwe gevaar.

War on Terror
Na de aanslagen van 11 september werd alles uit de kast gehaald voor âThe War on Terrorâ. Massale aanvallen op de trainingskampen in Afghanistan. Veiligheidsdiensten die de kopstukken van de terreurbeweging in kaart brachten. En internationale bondgenootschappen werden gesmeed in de strijd tegen Osama bin Laden, het gezicht van het wereldwijde moslimterreur.

Achtertuin
Maar toen kwam Madrid en recenter: Londen. Geen strijd die in het afgelegen Tora Bora-gebergte gevoerd moet worden, maar in de eigen achtertuin. Wie zijn deze jonge Al Qaeda-aanhangers? Hoe kunnen deze moderne, verwesterde moslims zo snel radicaliseren? Wat drijft hen in de armen van het moslim-terrorisme? En wat betekent dit voor de strijd tegen Al Qaeda?