Gemeente Dongen


Brandweer Dongen en Tilburg uitgerukt 19-07-2005 Zoutzuurlekkage Coca Cola
Dinsdagochtend vroeg is in de chemicaliën-opslagbunker van Coca Cola aan de Eindsestraat te Dongen ongeveer 230 liter zoutzuur uit een opslagtank vrijgekomen. Het lek, waarvan nog niet bekend is hoe het is ontstaan, kon door de brandweer samen met de bedrijfsdeskundigen snel worden gedicht. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan.

Omstreeks half zes is de brandweer door middel van een automatische melding gealarmeerd voor een calamiteit bij Coca Cola. Zowel de brandweer Dongen als Tilburg is hiervoor uitgerukt.

In de opslagbunker bleek een lekkage te zijn ontstaan aan een tank met zoutzuur. De sprinklerinstallatie in de bunker is afgegaan, waardoor het wegstromende zoutzuur met water werd verdund. Hierdoor zijn er nauwelijks gevaarlijke dampen vrijgekomen. De eerste metingen door de brandweer gaven een geringe, niet schadelijke concentratie zoutzuur aan in de bunker. Bij een latere meting werd geen concentratie zoutzuur meer gemeten. De afsluiters van de tank en de leiding zijn dichtgedraaid waardoor de lekkage werd gestopt. Het met water verdunde zoutzuur is opgevangen in de eigen installatie gezuiverd.

Door adequate alarmering- en veiligheidsprocedures was het voor de brandweer en de bedrijfsdeskundigen mogelijk om snel op te treden en verdere schade te voorkomen. Naar de oorzaak van de lekkage wordt een onderzoek ingesteld.