Dienstenbond CNV

Principe Akkoord SP Facilicom-Falck
19-07-2005

Zoals wij u al eerder hebben laten weten, heeft CNV Dienstenbond met de directie van Facilicom overleg gevoerd om te komen tot een Sociaal Plan. Omdat CNV-leden die bij Facilicom werken bij ons geregistreerd staan onder Prened, sturen wij deze info naar al onze leden bij Falck en Prened.

Dit overleg heeft zich uitgestrekt over enkele weken en meerdere overlegrondes en heeft geresulteerd in een Principe Akkoord. Dit akkoord betekent niet dat de Nederlandse en Europese mededingingsautoriteiten al akkoord zijn of zullen gaan met de overname. Voordat wij de high-lights in dit Sociaal Plan hieronder nader toelichten, het volgende:


- Nogmaals benadrukken wij dat de directie van Facilicom nadrukkelijk heeft aangegeven dat werknemers in de directe sfeer hun arbeidsplaats niet zullen verliezen;


- Dit Sociaal Plan wordt pas definitief van kracht als er sprake is van een feitelijke overname van Falck door Facilicom;


- Dit Sociaal Plan beoogt om bij overname de sociale gevolgen voor vakbondsleden zoveel mogelijk te beperken;


- Dit Sociaal Plan doet niets af aan de individuele gevoelens van werknemers bij de bij overname betrokken bedrijven;


- Dit Sociaal Plan staat zeker geen besluiten en acties van medezeggenschaps-organen van betrokken bedrijven in de weg.

High-lights:

Boventalligheidbepaling op basis van anciënniteit: Als uw functie door de samenvoeging komt te vervallen en u hierdoor boventallig raakt, dan is het geen wet van meden en perzen dat u ook ontslagen wordt. Vakbonden hebben weten te voorkomen dat er een selectie alleen op basis van "vriendjes eerst" gaat plaatsvinden. Het criterium wat wij hebben afgesproken is het bekende anciënniteit-principe, wat voor u betekent dat de duur van uw dienstverband leidend is bij het vaststellen van ontslagvolgorde. De medewerkers met het langste dienstverband zullen als laatste in aanmerking komen voor ontslag.

Enige uitzondering hierop doet zich voor in de functiegroep waar anciënniteit zal leiden tot scheefgroei in het aantal werknemers van Facilicom of Falck. Indien na toepassing van de afvloeiingsvolgorde, als hierboven beschreven, in de nieuwe bezetting minder dan 1/3 van de oude Falck-bezetting, dan wel van de oude Facilicom-bezetting in die uitwisselbare functiegroep zal overblijven, is er sprake van een ongewenste situatie en wordt afvloeiing op basis van anciënniteit uit de andere bloedgroep van die functiegroep voortgezet.

Outplacement:
Afgesproken is dat iedere medewerker die zijn of haar baan verliest in aanmerking komt voor intensieve begeleiding voor een halfjaar, via een gerenommeerd outplacement-bureau. Mocht blijken dat betrokken medewerker na een halfjaar nog geen andere werkkring heeft gevonden dan zal op indicatie van het bureau het traject met een halfjaar verlengd worden.

Ontslagvergoeding:
Iedere medewerker die als gevolg van deze overname zijn/haar baan zal verliezen en dus werkeloos zal worden, krijgt naast het outplacementtraject de volgende financiële vergoeding:


- Doorbetaling van de opzegtermijn als het ontslag via de kantonrechter loopt en er hierdoor geen opzegtermijn in acht genomen hoeft te worden;


- Een bedrag in eens gerelateerd aan uw dienstjaren en leeftijd met een correctiefactor van 1. Dit komt neer op 1 periodesalaris per dienstjaar tot uw 40e, 1,5 periodesalaris tot uw 50e en twee periodesalarissen boven uw 50e.

Overige:
De volledige tekst van het Sociaal Plan kun u hier lezen.

Hierin is ook te lezen dat wij een verhuiskostenregeling hebben afgesproken, een vrijwillige vertrekpremie, mogelijkheden voor scholing om een passende baan binnen het bedrijf te verkrijgen en een terugkeer garantie in het outplacementtraject, verlichting van het concurrentiebeding (indien van toepassing), kwijtschelding van studieschuld en fiscaal voordelig afbetalen van pcs en fietsen.

In vergelijking met eerdere in uw bedrijf afgesloten Sociaal Plannen, leggen wij dit principe akkoord met een positief stemadvies aan u voor.

Om uw stem kenbaar te maken kunt u ons mailen. Wij verzoeken u dit vóór 15 augustus 2005 te doen. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met bestuurder Bernard Jan de Groot (010-2651111), rotterdam@cnvdibo.nl