European Union

IP/05/966

Brussel, 19 juli 2005

Concentraties: de Commissie keurt de verwerving van Fournier door Solvay goed

De Europese Commissie heeft, overeenkomstig de EU-concentratieverordening, haar goedkeuring gehecht aan de voorgenomen verwerving van Fournier, een Franse farmaceutische onderneming, door Solvay, een Belgische chemie- en farmaceuticagroep. Het onderzoek van de Commissie terzake heeft uitgewezen dat de transactie de daadwerkelijke mededinging in de Europese Economische Ruimte (EER) of een wezenlijk deel daarvan, niet significant zal belemmeren.

Solvay is in vrijwel alle EER-staten en in 50 landen over de hele wereld actief en is gespecialiseerd in chemische producten, kunststof en farmaceutica. Fournier is een farmaceutisch familiebedrijf dat gespecialiseerd is in producten op het gebied van lipidemie, stofwisselingsziekten en hart- en vaatziekten.

Het onderzoek van de Commissie richtte zich op vier productmarkten die door de transactie worden beïnvloed: de markten voor de vrije verkoop van A6A ("laxeermiddelen") en A9A ("digestieven, met inbegrip van enzymen") in Zweden, en de markten voor C2A ("antiadrenergische middelen") en G3C ("oestrogenen") voor farmaceutische producten op recept in Frankrijk. De Commissie onderzocht tevens de producten van de partijen die zich momenteel in een ver gevorderd stadium van ontwikkeling bevinden ("producten in de pijplijn").

Het onderzoek heeft uitgewezen dat de activiteiten van de ondernemingen grotendeels complementair zijn en dat zij blootstaan aan de concurrentie van verschillende spelers in Europa, ook op gebieden waar hun activiteiten elkaar overlappen.