Ingezonden persbericht

Top tien klassering voor Marco Idili op Norisring

NÜRNBERG, 17 JULI 2005 - In de zevende ronde om het 2005 Formule BMW ADAC Kampioenschap heeft Marco Idili tijdens de afsluitende race op zondagmorgen een verdienstelijke tiende positie binnengesleept. Met dit resultaat pakt het jonge talent, dat opgroeide in het kartteam van Jos Verstappen, een belangrijk kampioenschappunt en kon hij op waardige wijze zijn uitsluiting van de race op zaterdagmiddag wegwissen.

Als opstapklasse voor jonge talentvolle coureurs, is de Formule BMW ADAC de afgelopen jaren een paspoort tot succes gebleken. Formule 1 (test)coureurs als bijvoorbeeld Ralf Schumacher, Christian Klien, Timo Glock en sinds kort ook Nico Rosberg onderschrijven dit. Doordat alle races worden verreden in het voorprogramma van A-evenementen zoals de Formule 1 en de Deutsche Tourenwagen Masters (DTM), is de klasse automatisch voorzien van een brede (media)aandacht. De inzet van identieke wagens, motoren, banden en brandstof voor alle deelnemers, garandeert dus dat in dit kampioenschap juist de coureur de bepalende factor is voor succes.

KWALIFICATIE
Idili kent op vrijdagmiddag aanvankelijk een slechte start van zijn weekend, wanneer hij in de eerste kwalificatiesessie zijn voorvleugel beschadigt in een poging een snelle tijd neer te zetten op het slechts 2300 meter korte circuit. Hoewel zijn team snel het euvel weet te verhelpen, blijkt het voor de Limburger in het vervolg van de kwalificatie lastig zijn ritme terug te vinden om alsnog een toptijd te klokken. Idili sluit de dag af met een 18e gridpositie voor de eerste race op zaterdag en een 14e positie voor de afsluitende race op zondagochtend.

MARCO IDILI: "Omdat de baan enorm kort is en we ons hier toch met een startveld van 23 wagens moeten kwalificeren, kreeg ik het na mijn stop niet voor elkaar om goed in mijn ritme te komen. Alleen in de eerste hairpin kwam ik te kort op de anderen. In de chicane en in de laatste hairpin zat ik er wel vol bovenop. Maar omdat het circuit maar drie bochten kent, ben je dan toch vrijwel kansloos om je vooraan te kwalificeren...”

RACE 01 + 02
Ook in de eerste race op zaterdagmiddag kent Idili weinig geluk. Doordat de 17-jarige coureur te vroeg van start gaat in de 22-ronden tellende race wordt hij niet veel later door de wedstrijdleiding gesommeerd om de pitstraat op te zoeken voor een zogenaamde Stop-and-Go penalty. Idili, die op dat moment in een groep van zes wagens hard in gevecht is om een top tien klassering zeker te stellen, mist echter de signalen van de commissarissen en wordt daarom vier ronden voor het einde uit de strijd gehaald.
In de afsluitende race op zondagochtend behaalt Idili echter zijn sportieve revanche. Een raketstart en dito eerste ronde brengt hem in een groep rijders die allen vechten om de posities acht tot en met twaalf. Idili, die in het begin van de race zijn banden spaart om in een later stadium aan te kunnen vallen, combineert snelheid met durf op een manier die hem na 22 hard bevochten ronden een verdienstelijke tiende klassering oplevert!

MARCO IDILI: "Na de domper van zaterdag ben ik blij het weekend toch positief af te kunnen sluiten. Ik had zaterdag niet eens door dat ik te vroeg was vertrokken en heb door de continue strijd voor en achter me de waarschuwingen van de wedstrijdleiding niet gezien. Zondag heb ik daarom dubbel mijn best gedaan en tot de laatste meter gevochten om zo hoog mogelijk te finishen. Na de enigszins teleurstellend verlopen kwalificatie op vrijdag was dit het maximaal haalbare!"

UITSLAG RACE 01 NORISRING (ZATERDAG 16/07/2005)
01. Mika Mäki (FIN), AM-Holzer, 22 ronden
02. Natacha Gachnang (SUI), Josef Kaufmann Racing, + 00.985s
03. Joao Urbano (POR), ADAC Berlin-Brandenburg, + 01.214s
20. MARCO IDILI (NED), HBR MOTORSPORT, + 04 RONDEN

UITSLAG RACE 02 NORISRING (ZONDAG 17/07/2005)
01. Nicolas Hülkenberg (GER), Josef Kaufmann Racing, 22 ronden
02. Sebastien Buemi (SUI), ADAC Berlin-Brandenburg, + 00.432s
03. Mika Mäki (FIN), AM-Holzer, + 03.678s
10. MARCO IDILI (NED), HBR MOTORSPORT, + 11.794s

NIEUWS en FOTO'S zijn afkomstig van Insight F1 Motorsport Report. Voor meer informatie of fotografisch materiaal kunt u contact opnemen met Jeroen Vermeeren (TEL: +31 621 541 564, MAIL: jeroen@insightf1.com)

© 2003 - 2005 All Rights Reserved - www.thepitbox.nl