Gemeente Zaanstad

Zaanstad blij met komst Vanilia

donderdag 14 juli 2005

Het hoofdkantoor van kledingconcern Vanilia komt naar Zaanstad. Dit past goed in het streven van de gemeente Zaanstad om meer creatieve en hoogwaardige bedrijvigheid en daarmee werkgelegenheid naar de stad te halen. Vanilia vestigt zich in het rijksmonument de Adelaar, dat ze met subsidie van de provincie Noord-Holland en de gemeente in oude luister gaat herstellen.

Een belangrijk streven van de gemeente Zaanstad is om meer creatieve bedrijvigheid binnen haar gemeentegrenzen te halen. Zaanstad heeft daarvoor ook goede papieren omdat hier nog veel ruimte is voor relatief weinig geld. Ook zijn er in Zaanstad diverse monumentale panden die uitermate interessant voor bedrijfsvestiging zijn. Dat dat ook in de markt wordt opgemerkt blijkt wel uit de vestiging van Vanilia vanuit buurgemeente Amsterdam. Ook andere bedrijven in de creatieve sector weten de weg naar Zaanstad steeds beter te vinden.

De komst van een bedrijf als Vanilia is voor Zaanstad dan ook een goede impuls. Vanilia is in de modewereld een bekende naam. De producten van dit kledingmerk worden de in nationale en internationale modevakbladen beschreven en beoordeeld. Het hoofdkantoor van Vanilia wordt bezocht door mensen uit het modevak uit binnen- en buitenland en levert daarmee een bijdrage leveren aan het positieve imago van Zaanstad als vestigingsplaats voor creatieve bedrijven en ondernemers.

Adelaar
Vanilia koopt de voormalige Zeepziederij en begint na de zomer met de restauratie en herinrichting. Zodra het pand gereed is verhuist het bedrijf. Met de vestiging van Vanilia zijn 50 arbeidsplaatsen gemoeid. De snel groeiende onderneming in de modebranche heeft eigen winkels in het hele land die allemaal gevestigd zijn in monumentale panden maar verkoopt daarnaast ook via een groot aantal geselecteerde verkooppunten. Vanilia was daarom ook op zoek naar een pand dat past binnen deze traditie. Uit gesprekken met Vanilia kwam naar voren dat het bedrijf zijn hoofdkantoor bij voorkeur in een monumentaal of beeldbepalend pand wilde vestigen in Amsterdam, Haarlem of Zaanstad. De wens van Vanilia om het hoofdkantoor in een monumentaal pand te vestigen heeft te maken met hun passie voor monumentale gebouwen en hun bedrijfsfilosofie dat het imago van Vanilia mede wordt bepaald door de huisvesting van zijn winkels en hoofdkantoor in monumentale en beeldbepalende panden. Zaanstad is erg blij met de vestiging in de Adelaar omdat daarmee het behoud van één van de belangrijkste "Landmarks" aan de Zaan gegarandeerd wordt.

Actieve rollen
De komst van Vanilia is mogelijk gemaakt door een actieve inspanning van de provincie Noord-Holland en de gemeente, die allebei een flinke subsidie hebben toegezegd voor restauratie van de Adelaar, AanZet Bedrijfsfaciliteiten NV en het aanpalende bedrijf Loders Croklaan dat als voormalig eigenaar van de Adelaar erg blij is met de komst van deze nieuwe eigenaar.