Partij van de Arbeid


Den Haag, 15 juli 2005


PvdA verwijst eenzijdig Schipholadvies naar de prullenmand


De PvdA Tweede-Kamerleden Adri Duivesteijn en Co Verdaas zijn negatief over het onlangs uitgebrachte advies van de Raad voor Verkeer en Waterstaat Vluchten kan niet meer . Dit advies bevat volgens de PvdA voornamelijk retoriek en pseudo-opties en kan geen basis zijn voor besluitvorming over het lange-termijnbeleid met betrekking tot de luchtvaart in Nederland.


De Raad adviseerde het kabinet begin deze maand om Schiphol onder randvoorwaarden te laten groeien. Materieel komt het advies er echter op neer dat alle belangen ondergeschikt gemaakt zouden moeten worden aan het economische belang van de luchthaven. Volgens de Raad kan overlast worden verminderd door vliegroutes te bundelen, woningen te slopen of mensen met een financiële compensatie te laten verhuizen.


PvdA-ers Duivesteijn en Verdaas stellen voor om de gezamenlijke planbureaus het werk van de Raad over te laten doen. De nieuwe studie moet diverse toekomstscenario's bevatten, die meer evenwichtig rekening houden met milieu, veiligheid en ruimtelijke ordening.